ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προειδοποίηση Ρωσίας σε ΗΠΑ για τις κυρώσεις στις τράπεζες

O Ρώσος πρωθυπουργός τόνισε πως αν δεχθεί οικονομικό πόλεμο «η Ρωσία θα πρέπει να απαντήσει οικονομικά, πολιτικά και αν χρειαστεί και με άλλα μέσα»

Kathimerini.gr

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, καθώς ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε χθες πως οποιαδήποτε κίνηση των αμερικανικών αρχών εις βάρος των ρωσικών τραπεζών θα αποτελεί κήρυξη οικονομικού πολέμου. Προσέθεσε, έτσι, πως στην περίπτωση αυτή η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε πράξεις αντεκδίκησης και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυτές να μην περιορίζονται στο οικονομικό πεδίο. Από τη ρωσική Απω Ανατολή, στην οποία βρισκόταν στο πλαίσιο περιοδείας του, ο Ρώσος πρωθυπουργός τόνισε πως, αν πράγματι δεχθεί οικονομικό πόλεμο, «η Ρωσία θα πρέπει να απαντήσει οικονομικά, πολιτικά και αν χρειαστεί και με άλλα μέσα».

Οι δηλώσεις του προδίδουν την ανησυχία του Κρεμλίνου για τον αντίκτυπο των νέων κυρώσεων στη ρωσική οικονομία και στα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του νομίσματος. Το ρούβλι έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 6% έναντι του δολαρίου μέσα στην εβδομάδα, καθώς αναμενόταν η απόφαση που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον την Τετάρτη ότι θα προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. Η Τράπεζα της Ρωσίας έσπευσε να χαρακτηρίσει την πτώση του νομίσματος «φυσική αντίδραση» στις κυρώσεις και να τονίσει πως διαθέτει τα αναγκαία εργαλεία για να αποτρέψει οποιονδήποτε κίνδυνο αποσταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, το εργαλείο που ενδέχεται να επιστρατεύσει είναι η επιβολή αυστηρών περιορισμών στις αγορές ξένων νομισμάτων. Από την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα μείωσε τις αγορές συναλλάγματος μόλις άρχισε να υποχωρεί το ρούβλι.

Είχε προηγηθεί η πρωτοβουλία που ανέλαβαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές να προτείνουν την επιβολή περιορισμών σε πολλές κρατικές ρωσικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και περιορισμοί στη χρήση του δολαρίου. Η μεγαλύτερη απειλή, όμως, για τη Ρωσία ήταν η πρόταση των Αμερικανών γερουσιαστών να επιβληθούν περιορισμοί στις αγορές ρωσικών ομολόγων που μπορούν να αποκλείσουν σε μεγάλο βαθμό τη Μόσχα από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Με τα έως τώρα δεδομένα, οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 1,8%. Αν, όμως, επιβληθούν οι κυρώσεις που ανακοίνωσαν το Κογκρέσο και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενδέχεται να καταφέρουν καίριο πλήγμα στην οικονομία, περιορίζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης σε μηδενικά επίπεδα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ρωσίας, το ρωσικό ΑΕΠ αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό. Ετσι έως τώρα φαίνεται να αποδεικνύονται ατελέσφορες οι παλαιότερες κυρώσεις που έχουν επιβάλει ΗΠΑ και Ε.Ε. κατά της Μόσχας.

Το τελευταίο τρίμηνο, το ρωσικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% μετά την ανάπτυξη 1,3% που σημείωσε το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Αυτοί οι ρυθμοί μπορεί να θεωρηθούν ικανοποιητικοί, δεδομένου ότι η Τράπεζα της Ρωσίας είχε θέσει στόχο ανάπτυξης από 1,8% έως 2,2% για το τρέχον έτος.

Θωρακισμένη η Μόσχα

Η Ρωσία έχει αντιμετωπίσει οικονομικές κυρώσεις που ελαχιστοποίησαν την πρόσβασή της στο ξένο κεφάλαιο και στην ξένη τεχνολογία. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν, όμως, ότι δεν έχει μεγάλη εξάρτηση από το ξένο κεφάλαιο όπως συμβαίνει με την Τουρκία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες. «Η Ρωσία είναι πολύ πιο προετοιμασμένη», σχολιάζει ο Τσαρλς Ρόμπερτσον, οικονομολόγος της Renaissance Capital. Ο ίδιος τονίζει πως η Μόσχα διαμηνύει ότι «όσο κι αν δυσκολέψουν τα πράγματα, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δανειστεί περισσότερο και δεν πρόκειται να ζητήσει κεφάλαια από το εξωτερικό». Εξάλλου, η άνοδος που έχουν σημειώσει φέτος οι τιμές του πετρελαίου διευκόλυναν τη Μόσχα να εξουδετερώσει τον οικονομικό αντίκτυπο από τη διπλωματική ένταση με την Ουάσιγκτον. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει να δώσει ώθηση στην οικονομία, με στόχο να σημειώσει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από τον παγκόσμιο μέσο όρο που, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα φτάσει στο 3,9% φέτος και το 2019. Η Τράπεζα της Ρωσίας συνιστά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει η ρωσική οικονομία να επιταχυνθεί με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 1,5% έως το 2%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση