ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρήγµατα Μέρκελ - Μακρόν λόγω Brexit

Ραγίζει το κοινό μέτωπο της Ε.Ε. για το Brexit

Kathimerini.gr

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, η ενότητα των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαταράχτηκε για πρώτη φορά όσον αφορά το Brexit, έπειτα από 34 μήνες εντυπωσιακής συνοχής. Και αυτό το ρήγμα, προς έκπληξη πολλών, προκλήθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, τη νύχτα της εκλογικής του νίκης, τον Απρίλιο του 2017, είχε διαλέξει να τον συνοδεύει η «Ωδή στη χαρά», ο ευρωπαϊκός ύμνος.

Από τότε, όμως, πολλά έχουν συμβεί και για πρώτη φορά, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε απομονωμένος ακόμη και από την πιο στενή σύμμαχό του, τη Γερμανία, και την καγκελάριό της, Αγκελα Μέρκελ.

«Πρέπει να αποφύγουμε την αύξηση της πίεσης προς τη Βρετανία όσον αφορά το Βrexit», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά την οκτάωρη διαπραγμάτευση κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής την προηγούμενη Τετάρτη, στην οποία κλήθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αποφασίσουν το μέγεθος της επέκτασης των διαπραγματεύσεων.

«Είναι σημαντικό να δώσουμε στους Βρετανούς περισσότερο χώρο για να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις», τόνισε η καγκελάριος χαρακτηριστικά.

Η αντίθεση με τον Εμανουέλ Μακρόν δεν μπορούσε να είναι πιο έντονη. Ο ίδιος απείλησε τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι μπορεί και να μη συμφωνούσε σε καμία παράταση των διαπραγματεύσεων, οδηγώντας τη χώρα της σε άτακτη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Εχουμε μια ευρωπαϊκή αναγέννηση να φέρουμε εις πέρας», είπε καθώς έμπαινε στη Σύνοδο Κορυφής, προσθέτοντας: «Πιστεύω σε αυτή βαθιά και δεν θέλω το Βrexit να μας μπλοκάρει την προοπτική».

«Οποιαδήποτε παράταση μετά τις 30 Ιουνίου θα κάνει την Ευρωπαϊκή Ενωση ευάλωτη», επαναλάμβανε ο Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια της συνόδου. Από την άλλη, η Αγκελα Μέρκελ επεσήμαινε ότι η Ευρώπη είναι βασισμένη στη φιλία και γι’ αυτό «δίνεις στους φίλους σου μία ευκαιρία, και μετά άλλη μία, και μετά άλλη μία», προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να πείσει τον Γάλλο εταίρο της να αμβλύνει τη στάση του.

Η διάσταση

Πίσω από την έντονη διαφωνία των δύο ηγετών, όμως, όσον αφορά το Brexit διαφαίνεται για πρώτη φορά και ένα ρήγμα πολύ πιο ουσιαστικό ανάμεσα στα δύο πιο ισχυρά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα σχέδια του Γάλλου προέδρου για περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωζώνης και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, αλλά και μιας σειράς άλλων μεταρρυθμίσεων που χρειάζονταν την υποστήριξη του Βερολίνου, έχουν μπει μάλλον στον πάγο. Η Αγκελα Μέρκελ στα τελευταία χρόνια της πολιτικής της καριέρας είναι πολύ λιγότερο φιλόδοξη για την προώθηση μεγάλων ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι η διάδοχός της στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, στην πρώτη της τοποθέτηση για την Ε.Ε. ήταν μάλλον επιθετική προς τη Γαλλία, προτείνοντας την κατάργηση της έδρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς πρότεινε πριν από λίγους μήνες η Γαλλία να παραχωρήσει τη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έτσι ώστε να υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή φωνή όσον αφορά την εξωτερική πολιτική. Οι προτάσεις αυτές του Βερολίνου δεν προκάλεσαν καθόλου καλές εντυπώσεις στο Παρίσι.

Ο συμβιβασμός

Γύρω στα μεσάνυχτα, η πίεση προς τον Μακρόν αυξανόταν, καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι ηγέτες της Ε.Ε. τάσσονταν ανοιχτά υπέρ μιας μεγάλης παράτασης του Brexit. «Δεν ξέρω πώς θα το εξηγήσω αυτό στον θυρωρό μου», είπε ο Γάλλος ηγέτης, για να του απαντήσει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι και ο ίδιος θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση, εάν είχε θυρωρό, να του εξηγήσει γιατί δεν έδωσαν περισσότερο χρόνο στο Λονδίνο. Η τελική απόφαση ήταν ένας κλασικός ευρωπαϊκός συμβιβασμός. Η παράταση που δόθηκε δεν ήταν δίμηνη, όπως ήθελε ο Μακρόν, αλλά ούτε και δωδεκάμηνη όπως πρότεινε ο Τουσκ. Ηταν εξάμηνη, και η Τερέζα Μέι θα κληθεί τώρα να αντιμετωπίσει τον εξευτελισμό τού να οργανώσει μέσα σε έξι εβδομάδες ευρωεκλογές. Συγχρόνως, ο Μακρόν πίεσε και έλαβε εξασφαλίσεις από τη Βρετανία ότι δεν θα προβάλει αντιρρήσεις σε βασικές ευρωπαϊκές αποφάσεις. Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, οι ηγέτες θα εξετάσουν κατά πόσον η Βρετανία τηρεί τα συμφωνηθέντα. «Καταφέραμε τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό», είπε ο Μακρόν καθώς αποχωρούσε από τη σύνοδο. Παρά την ικανοποίηση που εξέφρασε για την απόφαση, ο ίδιος έφυγε από τις Βρυξέλλες με λιγότερους φίλους...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X