ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σημαντική ομιλία Ερντογάν την Τετάρτη, εξελίξεις με φόντο τις εκλογές’23

Αναμένεται η ομιλία του στο τακτικό συνέδριο του ΑΚΡ

ΚΥΠΕ

Σημαντική θεωρείται η ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη στο τακτικό συνέδριο του ΑΚΡ δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Στέλιος Μπερμπεράκης που εκτιμά ότι όλες οι εξελίξεις στην Τουρκία συνδέονται με την προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου να διατηρήσει τα ποσοστά του και του κόμματός του, για τις εκλογές του 2023. Ο δημοσιογράφος – ανταποκριτής τουρκικών ΜΜΕ, δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, όχι «αν ο κ. Ερντογάν δεν είναι πολύ σίγουρος ότι θα κερδίσει».

Με μικρά βήματα - όσο μεγάλα κι αν φαίνονται για τον Τούρκο Πρόεδρο είναι μικρά - δημιουργεί μια αλυσίδα εξελίξεων που πιστεύει ότι θα αποφέρει οφέλη στο κόμμα του, πρόσθεσε ο κ. Μπερμπεράκης, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, επί σειρά ετών ανταποκριτής στην Ελλάδα τουρκικών ΜΜΕ, καλύπτοντας και το Κυπριακό. Σημείωσε δε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος εδώ και μέρες δεν έχει μιλήσει και γι’ αυτό αναμένεται η αυριανή ομιλία του κ. Ερντογάν.

HDP και Ντεμιρτάς

Αρχίζοντας από την προσπάθεια κλεισίματος του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και το κατηγορητήριο εναντίον του Σελαχατίν Ντεμιρτάς χθες, πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια κράτησης, ο κ. Μπερμπεράκης υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο κόμμα και ο Ντεμιρτάς ως ηγέτης προσπάθησαν να είναι ένα πολιτικό κόμμα της Τουρκίας και όχι μόνο των Κούρδων. Τα κατάφεραν, είπε, αφού έφτασε μέχρι το 13% στις προτελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.

Αυτό, πρόσθεσε, είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει Κούρδους ψηφοφόρους το ΑΚΡ. Το 2015 – 2016 με την αντιπαράθεση αυτονομιστικών κινημάτων Κούρδων με τον τουρκικό στρατό και αστυνομία στην ΝΑ Τουρκία, ανέφερε, ήταν η αφορμή για την σύλληψη Ντεμιρτάς για υποκίνηση των συγκρούσεων με σκοπό να διαμελιστεί η Τουρκία. Από τότε, συνέχισε, χθες βγήκε η πρώτη κατηγορία που επισύρει 3,5 χρόνια φυλάκιση ενώ ο ίδιος είναι στη φυλακή εδώ και 5 χρόνια.

Για συνεργασία με την τρομοκρατική οργάνωση – όπως ονομάζεται στην Τουρκία – ΡΚΚ ο Εισαγγελέας της Άγκυρας ζητεί το κλείσιμο του HDP και σύμφωνα με τον Στέλιο Μπερμπεράκη, οι βουλευτές του θεωρούν βέβαιο ότι θα κλείσει και έχουν δηλώσει πως ετοίμασαν ήδη το καταστατικό για το διάδοχο κόμμα, με άλλο όνομα.

Η ενέργεια αυτή, ανέφερε, αποσκοπεί στην συγκέντρωση των Κούρδων ψηφοφόρων στο ΑΚΡ. «Θα το καταφέρει; Δεν νομίζω. Υπάρχει πολύ μεγάλη προπαγάνδα κατά των Κούρδων και του HDP. Έχουμε δύο χρόνια μπροστά μας ακόμα μέχρι τις εκλογές».

Ποσοστά και ανασχηματισμός

Ο Στέλιος Μπερμπεράκης δεν θεωρεί ότι υπάρχει προοπτική ανατροπής της εξουσίας Ερντογάν στην Τουρκία και αναλύοντας τα ποσοστά των κομμάτων στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δήλωσε ότι ναι μεν το ΑΚΡ χάνει ποσοστά, δεν πέφτει όμως κάτω από το 30 – 35%. «Επομένως θα είναι δέσμιος των ψήφων του εθνικιστικού κόμματους (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί». Το οποίο επίσης, είπε, χάνει σε ποσοστά γι’ αυτό και γίνεται λόγος για μείωση του ορίου εισδοχής στη Βουλή από το 10% στο 7%.

Όμως, συνέχισε, δεν υπάρχει μεγάλη αύξηση των ποσοστών της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Το CHP εδώ και χρόνια, όπως είπε, βρίσκεται μεταξύ 25-26%, το Καλό κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ φαίνεται να ανεβαίνει με ποσοστά πάνω από το 10% τελευταία. Ωστόσο, «όλοι μαζί – και το HDP – ίσως συγκεντρώνουν ποσοστά κοντά στα άλλα δύο κόμματα της νυν συγκυβέρνησης».

Ο κ. Μπερμπεράκης αναφέρθηκε και στις φήμες στην Τουρκία περί ανασχηματισμού και πληροφορίες που φέρουν τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απομακρύνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών στη θέση του οποίου θα βάλει ο Τούρκος Πρόεδρος τον στενό του συνεργάτη και νυν εκπρόσωπο της Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, «πιο διανοούμενος και χαίρει σεβασμού στο εξωτερικό, όπως και στην Αθήνα».

Κληθείς να πει εάν οι αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από διάφορες ομάδες πληθυσμού στην Τουρκία οδηγήσουν σε ανατροπή, ο κ. Μπερμπεράκης είπε ότι κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στο παρόν στάδιο.

Αποχώρηση από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

«Πιστέψτε με κανείς δεν κατάλαβε γιατί τώρα η αποχώρηση» ανέφερε ερωτηθείς σχετικά για την αποχώρηση από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. «Θα μπορούσε να τον κάνει τον Απρίλιο. Μπορεί να υπήρχαν αντιδράσεις αλλά ίσως όχι τόσο έντονα από την ΕΕ – πριν την Ευρωπαϊκή Σύνοδο – και τις ΗΠΑ» είπε.

Η ερμηνεία που δίδεται, συνέχισε, είναι πως η κίνηση αποσκοπεί στους πολύ συντηρητικούς ψηφοφόρους όπως του κόμματος Saadet – Ευημερίας.

Ο δημοσιογράφος παρατήρησε δε ότι οι ψηφοφόροι αυτοί δεν είναι πολλοί, ίσως 1,5 - 2%, το οποίο όμως έχει ανάγκη ο Ταγίπ Ερντογάν για να συγκρατήσει τα ποσοστά του κόμματός του. Το κόμμα Ευημερίας όμως, σημείωσε, είχε καλές σχέσεις και με την αντιπολιτευόμενη συμμαχία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος και του Καλού κόμματος.

Υπάρχουν όμως και άλλοι, συνέχισε, όπως ο νυν Υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊιλού, που προέρχεται από το ΜΗΡ και ο οποίος δήλωσε πως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης δεν συνάδει με τον ιστό της τουρκικής οικογένειας, κάτι που αναπαράγεται από Βουλευτές του ΑΚΡ επίσης.

Ο Στέλιος Μπερμπεράκης ανέφερε ότι αυτή η Σύμβαση εγκρίθηκε ομόφωνα από την τουρκική Εθνοσυνέλευσης και πρόσθεσε ότι τα γυναικεία κινήματα θα αρχίσουν νομική διαδικασία για τον τρόπο αποχώρησης, θεωρώντας ότι το προεδρικό διάταγμα δεν μπορεί να ακυρώσει σύμβαση που εγκρίθηκε από την Βουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση