ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σήμερα η συμφωνία συγκυβέρνησης στη Γερμανία

Εκτός απροόπτου, αναμένεται να υπογραφεί από τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες

ΠΗΓΗ: Reuters

Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να υπογραφεί από τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες το σύμφωνο κυβερνητικής συνεργασίας, που εν συνεχεία θα τεθεί στην κρίση των περίπου 450.000 μελών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Η αισιοδοξία των δύο πλευρών, πλησιάζοντας προς την τελική συμφωνία, μετριάστηκε από την αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα της εσωκομματικής κάλπης.

Από την έκβαση της εσωκομματικής ψηφοφορίας, που ξεκινά δι’ επιστολικής ψήφου στα μέσα Φεβρουαρίου, εξαρτάται η σταδιοδρομία τόσο της Αγκελα Μέρκελ όσο και του Μάρτιν Σουλτς. Χθες, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών απευθύνθηκε στα μέλη, τονίζοντας τις κατακτήσεις των διαπραγματεύσεων στα ευρωπαϊκά ζητήματα. Ο Σουλτς ανέφερε στην επιστολή του ότι η νέα κυβέρνηση θα δώσει το πράσινο φως για «περισσότερες επενδύσεις, επενδυτικό προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη και για το τέλος της υποχρεωτικής λιτότητας». Επίσης, εξήγγειλε «περισσότερα κονδύλια για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και δίκαιη φορολόγηση επιχειρήσεων, ειδικά γιγάντων του Ιντερνετ όπως οι Google, Apple, Facebook, Amazon». «Εχουμε μια γνήσια ευκαιρία μαζί με τη Γαλλία να κάνουμε την Ευρώπη πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική και πιο αποτελεσματική», κατέληξε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών.

Tην Κυριακή, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μέτρα για την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας, ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη στέγης στις μεγάλες πόλεις και να αυξηθεί το ποσοστό ιδιοκατοίκησης, καθώς και στη χορήγηση 33 δισ. ευρώ στους δήμους για επενδύσεις, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αυξηθούν οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς.

Οι δύο εταίροι, απτόητοι από τον τελευταίο γύρο σκανδάλων γύρω από τους ντιζελοκινητήρες, συμφώνησαν να αντιταχθούν στις κινήσεις δήμων που σκοπεύουν να απαγορεύσουν το ντίζελ εντός των ορίων τους, αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσουν την παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Ενα από τα ζητήματα που παρέμεναν έως χθες το βράδυ ανοικτά αφορούσε τις αποζημιώσεις των γιατρών, οι οποίοι με το παρόν σύστημα εισπράττουν περισσότερα χρήματα εάν εξετάζουν ασθενείς με ιδιωτική αντί με δημόσια ασφάλιση. Οι Σοσιαλδημοκράτες πίεζαν για εξίσωση του τιμήματος, μέτρο που αναμένεται να κοστίσει 5 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση