ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:54
 

Στεριώνει η ρωσοτουρκική συμμαχία παρά τα αγκάθια

Πούτιν και Ερντογάν εμφανίζονται αποφασισμένοι για την σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Παρά τις διαφορετικές οπτικές γωνίες που φέρουν Μόσχα και Άγκυρα κυρίως στο ζήτημα της Συρίας, Τουρκία και Ρωσία προχωρούν στην σύσφιξη των διμερών σχέσεων τους. Αυτό αποδεικνύει το θετικό κλίμα στην συνάντηση των Προέδρων των δυο χωρών στην Μόσχα.

Οι Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν την Τρίτη (27/08) στην Μόσχα και έθεσαν επί τάπητος την προοπτική συνεργασίας και σύσφιξης σχέσεων σε σειρά ζητημάτων. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Ιντλίμπ της Συρίας. Στον νότιο τομέα του Ιντλίμπ, ένα τουρκικό παρατηρητήριο βρίσκεται εδώ και ημέρες περικυκλωμένο από δυνάμεις της Συρίας.

Μόσχα και Άγκυρα συζήτησαν και άλλα ζητήματα όπως την συνεργασία στο πεδίο της ενέργειας

Ο Ερντογάν ενδιαφέρεται για ρωσικά μαχητικά

Η σύντομη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Μόσχα ξεκίνησε με μια επίσκεψη σε μια έκθεση της Ρωσίας, στην οποία η ρωσική πλευρά παρουσιάζει τα τελευταία επιτεύγματα της στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας.

Ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε την έκθεση συνοδευόμενος από τον κ. Πούτιν και παρουσίασε ενδιαφέρον για τα ρωσικά μαχητικά νέας γενιάς. Ο ίδιος ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο να πληροφορηθεί μπροστά στις κάμερες αν η χώρα του θα μπορούσε να αποκτήσει τα νέα ρωσικά μαχητικά. Η απάντηση του κ. Πούτιν υπήρξε θετική.

Οι εξελίξεις στην Συρία

Μετά την επίσκεψη στην ρωσική έκθεση, οι αντιπροσωπείες των δυο χωρών έθεσαν αναλυτικά τις εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις και στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή την συζήτηση, η τουρκική πλευρά εστίασε κυρίως στο μέλλον της παρουσίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και των συμμάχων τους στα τελευταία εδάφη της Συρίας που ελέγχει η συριακή αντιπολίτευση.

Όλα δείχνουν ότι ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τον κ. Πούτιν σχετικές διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των τουρκικών και συμμαχικών δυνάμεων. Η ρωσική πλευρά μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί επί τους ζητήματος. Ωστόσο, οι ρωσικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία επικαλέστηκε το δικαίωμα της αυτοάμυνας στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Επίσης, η τουρκική πλευρά έδωσε έμφαση στο νέο προσφυγικό ζήτημα που προκύπτει στο Ιντλίμπ.

Η νέα αμερικανοτουρκική συμφωνία

Ρωσία και Τουρκία συζήτησαν και την νέα αμερικανοτουρκική συμφωνία για το βορειοανατολικό κομμάτι της Συρίας. Η Ρωσία προσεγγίζει με προβληματισμό αυτήν την συμφωνία με το σκεπτικό ότι επισκιάζει την ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και διαιωνίζει την παρουσία των αμερικανικών συμφερόντων σε αυτήν την χώρα.

Όλα δείχνουν ότι η τουρκική πλευρά έσπευσε να διαβεβαιώσει την Μόσχα ότι η συμφωνία βρίσκεται ακόμη στην αρχική φάση της και η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση των ορών που έθεσε η ίδια στις ΗΠΑ.

Η ρωσοτουρκική ατζέντα

Μόσχα και Άγκυρα συζήτησαν και άλλα ζητήματα όπως την συνεργασία στο πεδίο της ενέργειας, τις διμερείς σχέσεις στα πεδία του τουρισμού, της οικονομίας καθώς και τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και στο Κασμίρ.

Σε γενικές γραμμές, όπως τονίζουν Τούρκοι και Ρώσοι αναλυτές, η συνάντηση έδειξε ότι οι δυο πλευρές εμφανίζονται αποφασισμένες για την διατήρηση του καλού κλίματος στις διμερείς σχέσεις παρά τα μεγάλα αγκάθια και εμπόδια σε διάφορα πεδία.

Οι πρώτες εκτιμήσεις Τούρκων και Ρώσων αναλυτών

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις της Άγκυρας, το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται η Ρωσία να ελέγξει την επιθετικότητα της Συρίας (κυρίως σε ότι αφορά την περιορισμένη παρουσία των τουρκικών και συμμαχικών παραγόντων στην παραμεθόρια περιοχή) με αντάλλαγμα την σταδιακή αποδοχή των νέων δεδομένων στο Ιντλίμπ από την Τουρκία.

Στην νέα περίοδο, για το ζήτημα της Συρίας, τα βλέμματα στην Μόσχα και στην Άγκυρα στρέφονται στην νέα τριμερή διάσκεψη Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας. Σε βάθος χρόνου, οι δυο κυβερνήσεις εστιάζουν την προσοχή τους στην προσπάθεια της δημιουργίας του νέου πολιτεύματος της Συρίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Διπλωματική εκστρατεία Λευκωσίας για αναχαίτιση ενεργειών της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

«Καλό θα ήταν οι ενέργειες να γίνονται πριν τα γεγονότα και όχι εκ των υστέρων...»
Ένας Πολίτης  |  15:20

ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ μοιράζονται τους νέους δήμους

«έτσι μπράβο .. να διοικείτε η χώρα κομματικά πολιτικαντζηδικα ... μπράβο.. μελέτες , ειδικοί , στοιχεια ...»
Πελασγός  |  11:24

2002 αγιάτρευτες ιστορίες

«Τόσο σε σας όσο και στην Sevgul αξίζει η ευγνωμοσύνη όλου του Κυπριακού Λαού.»
Άσχετος  |  20:54

Άδειες οδηγών ηλικιωμένων και ο φαύλος κύκλος των δυστυχημάτων

«Τον γιατρό ποιός τον ελέγχει;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:01

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X