ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην τελική ευθεία το τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο

Ρωσία και Τουρκία προχωρούν στην ολοκλήρωση των εργασιών στο «Akkuyu»

Πριν από λίγες ώρες, η ρωσική εταιρία «Rosatom» ανακοίνωσε ότι χύθηκε το πρώτο σκυρόδεμα (τσιμέντο) για την τρίτη μονάδα του υπό κατασκευή πυρηνικού σταθμού «Akkuyu» στην επαρχία της Μερσίνης, στα νότια παράλια της Τουρκίας. Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και Τουρκίας συμμετείχαν στην τελετή που διενεργήθηκε μέσω διαδικτύου. Το έργο του πυρηνικού σταθμού «Akkuyu» βασίζεται στην διακυβερνητική συμφωνία που υπέγραψαν οι δυο χώρες το 2010.

«Πριν από τρία χρόνια ρίξαμε το πρώτο σκυρόδεμα στη μονάδα 1 του «Akkuyu NPP» και σήμερα το κάναμε στη μονάδα 3», ανέφερε η Ρωσική κρατική πυρηνική επιχείρηση στο twitter, προσθέτοντας ότι η άδεια κατασκευής της μονάδας 4 αναμένεται να χορηγηθεί από την τουρκική ρυθμιστική αρχή αργότερα αυτό το έτος.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε για την νέα εξέλιξη ότι «συνολικά, στο Akkuyu προβλέπεται η κατασκευή τεσσάρων μονάδων αντιδραστήρων συνολικής ισχύος 4800 μεγαβάτ, οι οποίες θα είναι σε θέση να παράγουν έως και 37 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως».

Σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του Τούρκου Προέδρου, ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του ανέφερε ότι «οι επενδύσεις στην ενέργεια αποτελούν επένδυση στο μέλλον» και ότι παρά την πανδημία, η οικονομία της Τουρκίας «συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά», φθάνοντας σε ρυθμό ανάπτυξης 1,8% το 2020, ενώ εγκαταστάθηκαν 4900 MWe νέας δυναμικότητας σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «σχεδόν εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές». «Η ανακάλυψή 405 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ήταν ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην αποφασιστικότητά μας για «Ανεξάρτητη Ενέργεια, Ισχυρή Τουρκία». Ελπίζουμε να λάβουμε καλά νέα από τις προσπάθειες γεώτρησης και σεισμικής εξερεύνησης στην Ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Λειτουργία το 2023

Η πρώτη μονάδα του «Akkuyu» αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2023, την 100η επέτειο ίδρυσης της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Οι υπόλοιπες μονάδες θα τεθούν σε λειτουργία από το 2026 και μετά.

Η συν-κατασκευή του εργοστασίου «Akkuyu» ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018, οκτώ χρόνια μετά την υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας από τις δύο χώρες. Το έργο ανήκει στη Ρωσική επιχείρηση ενέργειας «Rosatom», ενώ η Τουρκική «Akkuyu» είναι ο ιδιοκτήτης της άδειας και ο τοπικός φορέας εκμετάλλευσης.

Μόλις ολοκληρωθεί, η μονάδα αναμένεται να παράγει 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh) ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, περίπου το 10 τοις εκατό της συνολικής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της Τουρκίας. Η διάρκεια ζωής του «Akkuyu» υπολογίζεται σε 50 χρόνια.

Τα νέα σχέδια της Άγκυρας

Το «Akkuyu» είναι η μοναδική μονάδα πυρηνικής ισχύος που βρίσκεται υπό κατασκευή στην Τουρκία, ωστόσο η κατασκευή ενός δεύτερου έργου στην επαρχία της Σινώπης, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το έτος. Το έργο συμφωνήθηκε από την ιαπωνική και την τουρκική κυβέρνηση το 2013. Κοινοπραξία με επικεφαλής τη «Mitsubishi Heavy Industries» διενήργησε μελέτη μέχρι το Μάρτιο για την κατασκευή μονάδας 4.500 μεγαβάτ στη Σινώπη.

Σύμφωνα με το δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» «η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει επίσης την κατασκευή τρίτης πυρηνικής μονάδας με τέσσερις αντιδραστήρες στα βορειοδυτικά της χώρας».

Η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα που αναζητά πυρηνική ενέργεια στη Μέση Ανατολή. Η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία εξακολουθούν να εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας πυρηνικών σταθμών. Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, ενώ το Ισραήλ πιστεύεται εδώ και καιρό ότι έχει απόθεμα πυρηνικών όπλων και το Ιράν έχει την ικανότητα να τα αναπτύξει.

Οι προβληματισμοί των ειδικών

Για τα πυρηνικά σχέδια της Άγκυρας προβληματισμούς εκφράζουν η επιστημονική κοινότητα, οι αναλυτές που εστιάζουν σε γεωστρατηγικά ζητήματα και οι περιβαλλοντολογικές ομάδες. Επίσης, την αντίθεση τους εκφράζουν και μερίδες της τουρκικής αντιπολίτευσης.
Εκτός από τις επιπτώσεις της πυρηνικής ενέργειας στο οικοσύστημα της Ανατολικής Μεσογείου, οι ειδικοί προβληματίζονται για την ασφάλεια των νέων πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τουρκίας.

Επίσης, οι επιστήμονες προβληματίζονται για το γεγονός ότι η μονάδα πυρηνικής ενέργειας «Akkuyu» αξίας 20 δις δολαρίων βρίσκεται σε περιοχή επιρρεπή σε σεισμούς.

Τέλος, παρά τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι η μονάδα θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων, κάποιοι αναλυτές έχουν αναφέρει ότι η Άγκυρα ενδέχεται να έχει σχέδια για εμπλουτισμό ουρανίου.

Η Τουρκία και το πυρηνικά οπλισμένο Πακιστάν έχουν συνάψει εδώ και καιρό συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας που εντάθηκαν πρόσφατα, με κάποιες πηγές πληροφόρησης να αναφέρουν ότι το Ισλαμαμπάντ ενδέχεται να παρέχει συγκεκαλυμμένη υποστήριξη στο τουρκικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση