ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο φως αρχαιολογικοί θησαυροί στη Ρώμη

Εντόπισαν οικία με κεντρικό κήπο και 14 δωμάτια

Kathimerini.gr

Για τους αρχαιολόγους, οι ανασκαφές με αφορμή την κατασκευή της νέας γραμμής μετρό της Ρώμης αποτελούν σπάνιο δώρο. Δύο χρόνια μετά τον εντοπισμό στρατώνων του 2ου αιώνα μ.Χ. στον σταθμό «Αμπα Αραντάμ», η αρχαιολογική υπηρεσία παρουσίασε τα ερείπια καλαίσθητης ρωμαϊκής οικίας, η οποία φέρεται να ανήκε στον διοικητή του στρατώνα.

Ακόμη και μετά την ανακάλυψη του στρατώνα, «δεν φανταζόμασταν ότι θα εντοπίζαμε οικία με κεντρικό κήπο και 14 δωμάτια», λέει η Σιμόνα Μορέτα, υπεύθυνη της ανασκαφής.

Η κατοικία του στρατιωτικού διοικητή έχει διατηρηθεί θαυμάσια. «Οι διακοσμήσεις, με την τεχνική της νωπογραφίας, αλλά και τα ψηφιδωτά στο δάπεδο είναι σχεδόν άθικτα», αναφέρει η Μορέτα.

Τα δωμάτια της έπαυλης ήταν γεμάτα χώμα, κάνοντας τους αρχαιολόγους να εικάζουν ότι θάφτηκαν κατόπιν σχεδίου κατά την περίοδο του αυτοκράτορα Αυρηλιανού, όταν αυτός άρχισε την κατασκευή του προστατευτικού τείχους της Ρώμης, το 271 μ.Χ., οπότε και η απειλή των βαρβαρικών εισβολών είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή.

Η ανασκαφή έφερε επίσης στο φως ξύλινα αντικείμενα, όπως καλούπια για την κατασκευή θεμελίων και δοκούς στήριξης. «Είναι πολύ σπάνιο να βρει κανείς ξύλινα αντικείμενα ανάμεσα σε ρωμαϊκά ερείπια», μας πληροφορεί η Μορέτα.

Το μεγάλο βάθος κατασκευής των σηράγγων του μετρό της Ρώμης, που ξεπερνά τα 30 μέτρα, επέτρεψε στους αρχαιολόγους να σκάψουν πιο βαθιά από κάθε άλλη φορά.

Μέχρι στιγμής, 21 από τους 24 σταθμούς της νέας γραμμής C, που θα συνδέει το κέντρο της Ρώμης με τα ανατολικά της Αιώνιας Πόλης, είναι πλήρως λειτουργικοί. Ο σταθμός «Σαν Τζιοβάνι», στον οποίο θα εκτίθενται μόνιμα πολλά από τα αρχαιολογικά ευρήματα της ανασκαφής, αναμένεται να ανοίξει σύντομα για το κοινό.

Μεταφορά σε αποθήκες

Η έπαυλη του στρατιωτικού διοικητή και οι αποθηκευτικοί της χώροι θα απομακρυνθούν στο σύνολό τους με τη δέουσα προσοχή, προκειμένου να τοποθετηθούν σε ειδικές κλιματιζόμενες αποθήκες ενόσω συνεχίζεται η κατασκευή του σταθμού «Αμπα Αραντάμ». Τα ερείπια της έπαυλης, οι νωπογραφίες και τα ψηφιδωτά της θα επιστραφούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο σημείο όπου βρίσκονταν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X