ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμφωνία Κίνας – ΗΠΑ για το κλίμα

Υπεγράφη στη Γλασκώβη, παρά τις εντάσεις στις διμερείς σχέσεις

Kathimerini.gr

THE GUARDIAN, POLITICO

H Κίνα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν χθες συμφωνία κοινής δράσης για την προστασία του κλίματος. Η συμφωνία επετεύχθη παρά τις εντάσεις που επικρατούν τον τελευταίο καιρό στις διμερείς σχέσεις.

«Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συμφώνησαν να συνεργαστούν για τους ρύπους τη δεκαετία που έρχεται, η οποία είναι αποφασιστικής σημασίας», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής, Τζον Κέρι, ενώ ο επικεφαλής της κινεζικής αποστολής, Σιε Ζενχουά, εξέφρασε την ελπίδα η κοινή διακήρυξη να συμβάλει στην επιτυχία της συνόδου της Γλασκώβης.

Η συνεργασία θα αφορά, μεταξύ άλλων, τη μείωση των ρύπων, την εγκατάλειψη του ορυκτού άνθρακα και την αποτροπή της αποψίλωσης των δασών. Περισσότερο από το περιεχόμενο της συμφωνίας, το οποίο απομένει να εξειδικευθεί, η σημασία της είναι γεωπολιτική, καθώς το μήνυμα που εκπέμπει είναι ότι η κλιματική κρίση υποχρεώνει σε υπέρβαση ακόμη και των βαθύτερων διαχωριστικών γραμμών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τελευταία ημέρα της συνόδου είναι η αυριανή. Το προσχέδιο απόφασης της συνόδου ζητεί νέες, αυστηρότερες δεσμεύσεις σε ένα χρόνο από τώρα, αναγνωρίζοντας ότι ο επείγων χαρακτήρας της κλιματικής κρίσης δεν αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια. Το προσχέδιο περιλαμβάνει κενά γύρω από το θέμα της διεθνούς χρηματοδότησης των μέτρων για την ενεργειακή μετάβαση.

Η επικεφαλής της Greenpeace International, Τζένιφερ Μόργκαν, υποστηρίζει ότι η σύνοδος πρέπει να διαρκέσει όσο χρειαστεί ώστε το κείμενο να γίνει πιο απαιτητικό: «Αυτό το προσχέδιο δεν είναι σχέδιο για την επίλυση της κλιματικής κρίσης, είναι μια συμφωνία που λέει ότι όλοι απλώς ευχόμαστε το καλύτερο. Είναι ένα ευγενικό αίτημα προς τις χώρες να κάνουν, ίσως, κάπως περισσότερα του χρόνου. Οι διαπραγματευτές δεν πρέπει καν να διανοηθούν ότι μπορούν να φύγουν από αυτή την πόλη χωρίς μια συμφωνία που να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων».

Χθες εμφανίστηκε για λίγες ώρες στη Γλασκώβη και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προέτρεψε τους ομολόγους του να επικοινωνήσουν με τους διαπραγματευτές τους και να δώσουν το πράσινο φως για πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις. «Ο στόχος του 1,5 βαθμού είναι στο χέρι μας», υποστήριξε ο Τζόνσον.

Το προσχέδιο αναφέρεται στις επιστημονικές έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες οι ρύποι θα ανεβούν κατά 13,7% πάνω από τα επίπεδα του 2010 έως το 2030, όταν αυτό που απαιτείται είναι μείωση κατά 45%. Το γεγονός ότι δηλώνεται καθαρά θεωρείται μια μικρή νίκη, όπως νίκη θεωρείται η έκκληση προς τις χώρες «να επιταχύνουν την εγκατάλειψη του ορυκτού άνθρακα και να εγκαταλείψουν σταδιακά τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων». Μένει να φανεί αν οι φράσεις αυτές θα παραμείνουν ή όχι στο τελικό κείμενο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X