ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συναντίληψη Ελλάδας-Λετονίας για θέματα Ε.Ε.

Κοινές αντιλήψεις στο ζήτημα του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Ελλάδας-Λετονίας

Του Βασίλη Νέδου

Κοινές αντιλήψεις στο ζήτημα του προϋπολογισμού της Ε.Ε., αλλά και ευκαιρίες συνεργασίας με την Ελλάδα στον τομέα της κυβερνοάμυνας, εντοπίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Eντγκαρς Ρίνκεβιτς, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα μας και είχε επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

– Ποια είναι η διμερής ατζέντα δύο χωρών με τόσο διαφορετική γεωγραφία και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν;

– Στην πραγματικότητα, έχουμε πάρα πολλά κοινά. Eχουμε πολύ καλό πολιτικό διάλογο σε ζητήματα οικονομίας και παιδείας. Επίσης, πολύ κοινές απόψεις σε ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως ο επόμενος προϋπολογισμός της Ε.Ε. Θέλουμε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των πολιτικών συνοχής, η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Επίσης προσπαθούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να καταλάβουμε τι συμβαίνει στην ανατολική και τη νότια γειτονία της Ευρώπης. Είμαστε κοντά σε χώρες όπως η Ρωσία, η Λευκορωσία και η Ουκρανία, στον Καύκασο και η Ελλάδα αντιλαμβάνεται τη νότια περιοχή της Ευρώπης. Νομίζω ότι και οι δύο χώρες έχουμε αρκετή ιστορία με τους γείτονές μας. Και παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη συμβολή της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και την αρκετά έντονη συζήτηση για τη συμφωνία με την –θα χρησιμοποιήσω το νέο όνομα παρότι ακόμα δεν έχει επικυρωθεί– «Βόρεια Μακεδονία». Επίσης, η Ελλάδα λάμβανε μέρος στις προσπάθειες συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ, περιπολώντας τον εναέριο χώρο της Λετονίας. Και εμείς από την πλευρά μας έχουμε συνοριοφύλακες που συμμετέχουν στις αποστολές του Frontex. Τέλος, έχουμε κοινά συμφέροντα ως προς τη μετανάστευση. Εχουμε ολοκληρώσει την επανεγκατάσταση σε ποσοστό 99% των ανθρώπων που ήρθαν ως πρόσφυγες στη Λετονία. Από την Ελλάδα ήρθαν 295, και επανεγκαταστήσαμε 294.

– Επηρεάζει το προσφυγικό τη συζήτηση ενόψει των εκλογών της 6ης Σεπτεμβρίου;

– Οχι πολύ. Ωστόσο, υπάρχει απογοήτευση στον κόσμο για τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι Βρυξέλλες το ζήτημα κυρίως το 2015. Οχι όμως ευρωσκεπτικισμός. Νομίζω ότι όλοι προσπαθούμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του θέματος. Ο ένας τρόπος είναι η μεταρρύθμιση του Δουβλίνου 2. Αλλά στη δική μας πλευρά της Ευρώπης, υπάρχει επίσης η άποψη ότι τα σύνορα πρέπει να ελέγχονται καλύτερα. Το οργανωμένο έγκλημα, οι έμποροι ανθρώπων πρέπει να καταπολεμηθούν.

– Εχετε συζητήσει με την ελληνική πλευρά προκειμένου να μεταφέρετε τεχνογνωσία και γνώση στους τομείς ασφάλειας και άμυνας –όπου η Λετονία είναι ανεπτυγμένη– και συγκεκριμένα στην κυβερνοάμυνα;

– Είναι θέμα συζήτησης στις επαφές μου στην Αθήνα. Εχουμε ένα Κέντρο Αριστείας Στρατηγικών Επικοινωνιών, μεγάλη εμπειρία στη μάχη του κυβερνοχώρου. Παρατηρούμε ότι αναπτύσσονται κάποιες ενδιαφέροντες πρακτικές με σκοπό να επηρεάσουν και τη δική μας προεκλογική εκστρατεία. Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας με την Ελλάδα και να μάθουμε από αυτήν. Ξεκινήσαμε κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας στην Ε.Ε. το σχέδιο της ψηφιακής Ευρώπης. Σκοπός είναι η παράκαμψη της γραφειοκρατίας. Υπάρχει όμως και το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας. Για να το προωθήσουμε χρειαζόμαστε πολιτικές σε αυτόν τον τομέα πανευρωπαϊκής εμβέλειας.

– Είχατε μια σημαντική κρίση για αρκετά χρόνια. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει ανάπτυξη ξανά στη Λετονία. Πώς το επιτύχατε;

– Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή. Είχαμε εθνικό νόμισμα το 2008, μπήκαμε στο ευρώ το 2014. Αλλά δεν κάναμε υποτίμηση. Κόψαμε τη γραφειοκρατία, τις δημόσιες δαπάνες. Βασικό πρόβλημα είναι ότι η κρίση οδήγησε σε μαζική μετανάστευση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία. Οπότε αντιμετωπίζουμε σημαντικό πρόβλημα, καθώς το εργατικό δυναμικό δεν επαρκεί. Πιστεύω ότι μας βοήθησαν τρεις παράγοντες για να περάσουμε τη κρίση. Πρώτον, ότι υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις για τις αιτίες της κρίσης. Δεύτερον, η πίεση και η βοήθεια από ξένους παράγοντες. Και τρίτον, μια ιστορική νοοτροπία θα έλεγα. Με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, περάσαμε μια πολύ σοβαρή περίοδο πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών. Οπότε υπήρχε ήδη μια νοοτροπία προσαρμογής στις αλλαγές.

Έντυπη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση