ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το δυσεπίλυτο αίνιγμα για τους μηχανισμούς του κορωνοϊού

Οι κοινωνικές συνέπειες της νόσου είναι δυσβάσταχτες, αναφέρει ο δρ Τόμπι Χίλμαν.

Διονυσία Βορίδη

Δύσπνοια, κόπωση, αϋπνία, αδυναμία σκέψης, έλλειψη διαύγειας, κενά μνήμης, αρθραλγίες, μυαλγίες, στηθάγχη, ναυτία και δεκάδες άλλα συμπτώματα, που διαρκούν επί μήνες μετά τη λοίμωξη από COVID-19, ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτοί είναι τα θύματα της «μακράς COVID». Η βρετανική στατιστική υπηρεσία εκτιμά ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Βρετανοί ταλαιπωρούνται από την επιπλοκή, ενώ ινδική έρευνα υπολογίζει ότι το 10% έως 15% όσων νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό θα υποφέρουν από συμπτώματα επί μήνες. Μελέτη που εκπονήθηκε από τους ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι το 38% όσων προσβλήθηκαν από κορωνοϊό, ακόμα και αν νόσησαν ήπια ή ήταν ασυμπτωματικοί, ταλαιπωρούνταν από ένα ή περισσότερα συμπτώματα, τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την αρχική διάγνωση.

Την εξέχουσα σημασία και πολυπλοκότητα της συνήθους, αλλά υποβαθμισμένης επιπλοκής της «μακράς COVID» φέρνει στο προσκήνιο η μεγαλύτερη διεθνής μελέτη που έγινε έως σήμερα επί του αντικειμένου και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση EclinicalMedicine του περιοδικού Lancet. Στην έρευνα συμμετείχαν 3.762 ασθενείς από 56 χώρες που έπασχαν από «μακρά COVID» ή είχαν ύποπτα συμπτώματα. Η επικεφαλής της επιστημονικής προσπάθειας, δρ Aθηνά Ακραμί, νευροεπιστήμων του University College London, επισημαίνει ότι η «μακρά COVID» εκδηλώνεται με περίπου 203 διαφορετικά συμπτώματα, όπως η λεγόμενη «ομίχλη του εγκεφάλου», δηλαδή έλλειψη διανοητικής διαύγειας, παραισθήσεις, τρόμος και εμβοή των αυτιών, αλλά και συμπτώματα από τουλάχιστον άλλα δέκα συστήματα οργάνων, τα οποία επιμένουν ακόμη και για επτά μήνες μετά την οξεία φάση της λοίμωξης. Βέβαια τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η ακραία κόπωση, η κακουχία μετά την άσκηση, ο κνησμός, οι διαταραχές του εμμηνορροϊκού κύκλου, η σεξουαλική δυσλειτουργία, η καρδιακή αρρυθμία, η ακράτεια, ο έρπης, η απώλεια μνήμης, η θολή όραση, η διάρροια και πολλά άλλα. Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, το 22% ανέφερε ότι δεν κατάφερε να επιστρέψει στην εργασία του εξαιτίας της βαρύτητας των συμπτωμάτων, ενώ το 45% αναγκάστηκε να προσαρμόσει το εργασιακό του καθεστώς ώστε να εργάζεται λιγότερες ώρες.

Για τους ερευνητές η «μακρά COVID» παραμένει ένα δυσεπίλυτο αίνιγμα ακόμα και τώρα, παρότι έχουν αποκτήσει αρκετές γνώσεις για τους μηχανισμούς του κορωνοϊού. Ορισμένες έρευνες σε Βρετανία και ΗΠΑ αρχίζουν να ρίχνουν φως στην παράδοξη κατάσταση. Μια προσέγγιση που προκρίνουν πολλοί ερευνητές είναι ότι η «μακρά COVID» είναι ένα αυτοάνοσο σύνδρομο. Μελέτη του Ιmperial College του Λονδίνου έδειξε ότι ξαφνικά ο οργανισμός αναγνωρίζει τις πρωτεΐνες του ως ξένους εισβολείς και τις καταστρέφει, με αποτέλεσμα την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ο καθηγητής Ανοσολογίας του Imperial, Ντάνι Αλτμαν, αναζητά στο εργαστήριό του τα αυτοαντισώματα που συνδέονται με τη «μακρά COVID», με την ελπίδα ότι οι διαπιστώσεις του θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου διαγνωστικού τεστ. Επίσης, ο επικεφαλής του Καρδιαγγειακού Ερευνητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Γέιλ, δρ Χουνγκ Τσαν, διαπίστωσε ότι πρωτεΐνες που ανιχνεύονταν σε ασθενείς με πολύ βαριά συμπτώματα COVID υπήρχαν και στο αίμα πασχόντων από «μακρά COVID». «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος καθολικός μηχανισμός που προκαλεί αυτήν τη συμπτωματολογία», λέει ο δρ Χουνγκ, επισημαίνοντας την ανάγκη έρευνας στους μηχανισμούς της ασθένειας.

Ο δρ Τόμπι Χίλμαν, ειδικός στο σύνδρομο και ιδρυτής ενός από τα πρώτα κέντρα περίθαλψης πασχόντων από «μακρά COVID», υπογραμμίζει ότι οι κοινωνικές συνέπειες της νόσου είναι δυσβάσταχτες. «Πιστεύω ότι οι αδυναμίες που προκαλεί η “μακρά COVID” σε κάποιους ασθενείς είναι ανάλογες με αυτές της πολιομυελίτιδας. Μιλάμε για νέους ανθρώπους 30, 40 και 50 ετών, με οικογένειες, που μάχονται να επιστρέψουν στη δουλειά τους, με όποιον τρόπο, έξι ή οκτώ μήνες μετά τη λοίμωξη. Το κόστος για την κοινωνία είναι πολύ βαρύ».

Στη Βρετανία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΝΗS) δημιούργησε 15 κέντρα «μακράς COVID» για την υποστήριξη κυρίως παιδιών και νέων που υποφέρουν από «μακρά COVID».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X