ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:25
 

Τραμπ: Θα αφήσουμε το Obamacare να καταρρεύσει

Χθες δεν κατάφερε να περάσει στη Γερουσία το Plan Β του νυν αμερικανούν προέδρου

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σε μεσημεριανό γεύμα προσκάλεσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος όλους τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να συζητήσουν το νομοσχέδιο για την υγεία και να καμφθούν οι αντιστάσεις όσων αρνούνται να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησής του Οbamacare.

Χθες δεν κατάφερε να περάσει στη Γερουσία η αντικατάσταση του νόμου κοινωνικής ασφάλισης του Μπαράκ Ομπάμα μιας και συνολικά τέσσερις ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές εναντιώθηκαν στο νέο νομοσχέδιο.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη αποτελεί ένα σοβαρό πολιτικό πλήγμα τόσο για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όσο και για την επτάχρονη προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν το Obamacare. Η αρνητική αυτή εξέλιξη αποτελεί ένα σοβαρό πολιτικό πλήγμα τόσο για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όσο και για την επτάχρονη προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν το Obamacare.

Η κατάσταση πολιτικής αναταραχής που προκλήθηκε στην Γερουσία, επηρέασε αρνητικά και τις χρηματαγορές, καθώς ενίσχυσε το κλίμα αμφιβολιών για το επίπεδο πολιτικής δυναμικής που διαθέτει η κυβέρνηση Τραμπ προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση άλλων σημαντικών προτεραιοτήτων της εσωτερικής πολιτικής της ατζέντας. Μεταξύ αυτών, η φορολογική μεταρρύθμιση, που εδώ και μήνες αναμένει ο επιχειρηματικός κόσμος στις ΗΠΑ.

Η αποτυχία κατάργησης κι αντικατάστασης του Obamacare ανέδειξε το κλίμα πολιτικού διχασμού που επικρατεί στο Κογκρέσο, αλλά και την αδυναμία των Ρεπουμπλικάνων να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική φόρμουλα με την κατάθεση ενός αναθεωρημένου νομοσχεδίου που θα ικανοποιούσε τα αιτήματα των Γερουσιαστών που εκδήλωσαν επιφυλάξεις ή δήλωσαν ότι δεν θα το ψηφίσουν.

 Ο Τραμπ δήλωσε απογοητευμένος από την αποτυχία της Γερουσίας κι άφησε να εννοηθεί ότι θ' αφήσει την αγορά των ασφαλιστικών εταιριών να λειτουργήσει σύμφωνα με τους όρους που δρομολογήθηκαν από την εφαρμογή του Obamacare, ενώ αργότερα θα συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς, προκειμένου να προχωρήσει σε βελτιώσεις.

“Είμαστε προφανώς σε μια τέτοια θέση που θ' αφήσουμε το Obamacare να καταρρεύσει. Θα το αφήσουμε να καταρρεύσει και τότε οι Δημοκρατικοί θα έρθουν σε μας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ.

Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ ανακοίνωσε την διεξαγωγή ψηφοφορίας για την κατάργηση του Obamacare η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή σε μία διετία.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε αφού έγινε ξεκάθαρο το βράδυ της Δευτέρας ότι ο ίδιος δεν είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη υποστήριξη μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών, ώστε να είναι δυνατή η κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare. Ο Μακόνελ δήλωσε ότι η ψηφοφορία αυτή θα μπορούσε να διεξαχθεί “στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.”

Ωστόσο, η προοπτική την κατάργηση του Obamacare παραμένει αρνητική, καθώς τουλάχιστον τρεις Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές παραμένουν αρνητικοί. Οι μετριοπαθείς Γερουσιαστές, Σίλεϊ Μουρ Καπίτο (Δυτική Βιρτζίνια), Σούζαν Κόλινς (Μέιν) και Λίζα Μουρκόβσκι (Αλάσκα) έχουν άμεσα ανακοινώσει ότι δεν θα ψηφίσουν την κατάργηση του Obamacare. Με δεδομένη την αρνητική στάση των Δημοκρατικών, αλλά και την κατανομή των εδρών στην Γερουσία (52 Ρεπουμπλικάνοι, 48 Δημοκρατικοί) το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο μπορεί να χάσει μέχρι δύο ψήφους, προκειμένου να ψηφιστεί η κατάργηση.

“Δε νομίζω ότι θα είναι εποικοδομητικό να καταργήσουμε ένα νόμο που για την περίοδο αυτή θα παραμένει σε ισχύ εντός του συστήματος υγείας μας και μετά να έχουμε την ελπίδα ότι μέσα σε δύο χρόνια θα επανέλθουμε με κάποιο σχέδιο για την αντικατάστασή του,” δήλωσε χαρακτηριστική η Κόλινς στους δημοσιογράφους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Εξαπλάσια απ' ό,τι θεωρείτο προηγουμένως η ηλικία του Νείλου

«Ας μην ξεχνούμε ότι το όνομα του ποταμού Νείλος είναι καθαρά αρχαίο Ελληνικό από το γιο του Κόδρου, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:26

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Ο Νουρής σαν βουλευτής πιέζει για ικανοποιήσεις συμφερόντων και «πολεοδομικές χαλαρώσεις» όπως με το ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:43

Λευκωσία για πενταμερή: Η Τουρκία δεν φαίνεται πρόθυμη να συμμετέχει πριν της «εκλογές»

«"Η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό" - Κάποιος ...»
ΑΚΑ  |  10:09

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

H απόφαση του Twitter να απαγορεύσει τις πολιτικές διαφημίσεις προκάλεσε εγκώμια εκ μέρους των Δημοκρατικών

Twitter, το υπερόπλο του Τραμπ

Οι Δημοκρατικοί αναζητούν τρόπο να αντιμετωπίσουν την κυριαρχία του στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X