ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θρίλερ μεταξύ Ε.Ε. και ΑstraZeneca

Η σύμβαση, το «πράσινο φως» και ο μηχανισμός διαφάνειας για τις εξαγωγές εμβολίων

Συνεχίζει να προκαλεί πονοκέφαλο η διαμάχη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της αγγλοσουϊδηκής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σχετικά με προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Την Παρασκευή (29/1) εκτός από την δημοσιοποίηση της σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών, ανακοινώθηκε επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο «μηχανισμός διαφάνειας για τις εξαγωγές εμβολίων», αλλά δόθηκε παράλληλα και το «πράσινο φως» στο εμβόλιο της εταιρείας, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Ακόμη, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, έκανε λόγο για εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που περιμένουν να παραδοθούν στην Ε.Ε., αν και όπως σημείωσε, υπάρχουν αναπόφευκτες δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις κατά την  παρασκευή των εμβολίων.

«Ναι» στο εμβόλιο της AstraZeneca

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021, το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του νέου κορωνοϊού, καθιστώντας το, ως το τρίτο εμβόλιο που λαμβάνει άδεια χρήσηςη στην Ε.Ε.

Η ασφάλεια του εμβολίου αποδείχθηκε και στις τέσσερις μελέτες. Ωστόσο ο ΕΜΑ βάσισε τις εκτιμήσεις του για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήχθησαν σε Ηνωμένο Βασίλειο και Βραζιλία. Στις δοκιμές συμμετείχαν συνολικά 24.000 άτομα.

Ο μηχανισμός διαφάνειας για τις εξαγωγές εμβολίων

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια για όλους τους πολίτες της Ε..Ε και να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα έλλειψη διαφάνειας των εξαγωγών εμβολίων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα το «μηχανισμό διαφάνειας για τις εξαγωγές εμβολίων», ένα μέτρο που απαιτεί οι εν λόγω εξαγωγές να υπόκεινται σε άδεια από τα Κ-Μ.

Στόχος της Ε.Ε. είναι η «εμπιστοσύνη, η διαφάνεια και η υπευθυνότητα» τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου, ενώ πρόσθεσε ότι «τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται». Ο μηχανισμός διαφάνειας θα χρησιμοποιείται «για να γνωρίζουμε πότε βγαίνουν τα εμβόλια από την Ε.Ε.» επισήμανε η Κύπρια Επίτροπος, ξεκαθαρίζοντας «ότι δεν προστατεύουμε τον εαυτό μας από συγκεκριμένη χώρα ή ο μηχανισμος στοχεύει κάποια εταιρεία».

«Αυτό που θέλει η Ε.Ε. είναι να προστατευτούν οι συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει» σημείωσε η Στέλλα Κυριακίδου, χωρίς να κάνει λόγο στην διαμάχη με την AstraZeneca.

Στην δημοσιότητα η σύμβαση

Η σύμβαση μεταξύ της Επιτροπής και της AstraZeneca δόθηκε στη δημοσιότητα κατόπιν νέου αιτήματός της Κομισιόν, στις 27 Ιανουαρίου, όπου η εταιρεία συμφώνησε στην δημοσίευση της αναθεωρημένης σύμβασης που υπεγράφη στις 27 Αυγούστου 2020.

Σε δηλώσεις της σχετικά με τη σύμβαση, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι «υπάρχουν δεσμευτικοί όροι και το συμβόλαιο είναι απόλυτα σαφές», ενώ ζήτησε από την εταιρεία διαφάνεια καθώς και τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Υπογράμμισε δε ότι η συμφωνία περιέχει σαφείς ποσότητες παράδοσης για τον Δεκέμβριο και τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2021.

Η διαμάχη

Την περασμένη εβδομάδα η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν περικοπές στην προμήθεια των εμβολίων της προς την Ε.Ε., με αξιωματούχους των Βρυξελλών να υπολογίζουν ότι συνολικά θα παραδοθούν μόνο 31 εκατ. δόσεις του εμβολίου της εταιρείας (60% λιγότερες από αυτές που είχαν συμφωνηθεί), έως τα τέλη Μαρτίου.

Η ένταση μεταξύ της Ε.Ε. και της εταιρείας έχει κορυφωθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς η συμφωνία που υπέγραψαν τα δύο μέρη τον Αύγουστο έκαναν λόγο για 300 εκατ. δόσεις, με τη δυνατότητα αγορά 100 εκατ. επιπλέον. Ωστόσο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τώρα αναμένουν να λάβουν μόνο περίπου το ένα τέταρτο των 100 εκατ. εμβολίων που αναμενόταν να λάβει η Ε.Ε. μέχρι τον Μάρτιο, έλλειμμα δηλαδή περίπου 75 εκατ. εμβολίων.

Ταυτοχρόνως η Ε.Ε. δέχεται πιέσεις και έντονη κριτική από τα Κράτη-Μέλη, για τον αριθμό εμβολίων που παραλαμβάνουν. Από την πλευρά της η AstraZeneca ανέφερε ότι τα προβλήματα στην παραγωγή εμβολίων εντοπίζονται κυρίως στα εργοστάσια της στην Ολλανδία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την πλευρά της η εταιρεία πρόσφερε άλλα 8 εκατ. δόσεις του εμβολίου, τα οποία θα παραδίδονταν στην Ε.Ε. έως τον Μάρτιο, αλλά οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι και πάλι θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό, σε σχέση με τις υπεσχημένες ποσότητες, όπως ανέφερε στο Reuters ευρωπαϊκή πηγή.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η πηγή, που συμμετέχει στις συνομιλίες με την AstraZeneca, είπε ότι η εταιρεία προσφέρθηκε να αυξήσει τις δόσεις που θα παραδώσει στα 39 εκατομμύρια, κάτι που η Ε.Ε. θεωρεί ανεπαρκές.

Αναζητώντας περισσότερα εμβόλια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτός από το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech, μέχρι σήμερα έχει συνάψει συμφωνίες με πέντε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες για την αγορά εκατοντάδων εκατ. εμβολίων, αφού αυτά λάβουν το «πράσινο φως» από τον ΕΜΑ.

Στον απόηχο της αντιπαράθεσης Ε.Ε. και AstraZeneca, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Novavax σχετικά με την ποσότητα εμβολίων κατά του κορωνοϊού που θα προμηθευτεί από την αμερικανική εταιρεία. Όπως ανέφερε ο κ. Σπαν, η Ε.Ε. αναμένεται να παραγγείλει περισσότερα εμβόλια και από τη Moderna.

Την Πέμπτη, η αμερικανική Novavax ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της, κατά της COVID-19, ήταν 89% αποτελεσματικό στην αποτροπή μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό μετά και την ανάλυση των αποτελεσμάτων από την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών, όπου συμμετείχαν πάνω από 15.000 άνθρωποι.

Παράλληλα, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε ότι η Ρωσία είναι σε θέση να προμηθεύσει την Ε.Ε. με 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik-V, εντός του δευτέρου τριμήνου του 2021. Η ποσότητα αυτή αναλογεί στον εμβολιασμό 50 εκατ. πολιτών.

Με πληροφορίες: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, BBC, The Guardian, Reuters, ΚΥ.Π.Ε., ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση