ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία: Προχωράει η προμήθεια των S-400

Η αγορά των S-400 αναμένεται να περιπλέξει εκ νέου τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Kathimerini.gr

Τη στιγμή που η Αγκυρα προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά και την αποφυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, ελπίζοντας σε άρση των κυρώσεων εις βάρος της, η ανακοίνωση ότι προχωράει κανονικά η ανάπτυξη του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 στο έδαφός της αναμένεται να περιπλέξει εκ νέου τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. H αγορά των S-400, που δεν είναι συμβατοί με τις αμυντικές δομές του ΝΑΤΟ, έχει ενοχλήσει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, οι οποίες ήδη ανησυχούν για την αυξανόμενη ρωσική παρουσία στη Μέση Ανατολή. Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει την Τουρκία πως αν προχωρήσει η αγορά θα μπορούσαν να επιβληθούν νέες κυρώσεις εις βάρος της και να ανασταλεί η παράδοση άλλων προμηθειών. Ωστόσο, η Αγκυρα μοιάζει να αψηφά τις απειλές αυτές, διατεινόμενη ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν να συνεργαστούν μαζί της για την ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων, με αποτέλεσμα η Τουρκία να υποχρεωθεί να στραφεί εκτός ΝΑΤΟ για να καλύψει τις ανάγκες της.

Η εγκατάσταση των S-400 στην Τουρκία θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2019, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet. «Οι εργασίες για την εγκατάσταση θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2019. Τώρα προσλαμβάνουμε προσωπικό. Το προσωπικό που θα επιλεγεί θα μεταβεί στη Ρωσία για εκπαίδευση στις αρχές του 2019, θα πάρει τις απαραίτητες γνώσεις εκεί και μετά θα επιστρέψει για να εργαστεί», επεσήμανε ο Ακάρ. Ο Τούρκος υπουργός εξήγησε παράλληλα ότι η Αγκυρα συνεχίζει κανονικά με την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ και ένα τρίτο και ένα τέταρτο αεροσκάφος θα παραδοθούν στην Τουρκία τον Μάρτιο του 2019.

Τον περασμένο μήνα η κοινή διάσκεψη Βουλής και Γερουσίας για τα κονδύλια του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει τους περιορισμούς στην πώληση των F-35 στην Τουρκία. Το τελικό κείμενο απαγορεύει προσωρινά τη μεταφορά στην Τουρκία των αεροσκαφών F-35 της Lockheed Martin. Στόχος της πίεσης του Κογκρέσου ήταν αφενός η απελευθέρωση του Μπράνσον, που υλοποιήθηκε, αλλά και η ακύρωση αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400. Μόλις τον Αύγουστο ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε σε νόμο τον προϋπολογισμό για την Εθνική Αμυνα, ο οποίος απαγορεύει τη μεταφορά των F-35 μέχρις ότου επιβεβαιώσουν με εκθέσεις τους οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών ότι η Τουρκία πληροί τους όρους. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και στη συζήτηση του νόμου για τα κονδύλια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Ερντογάν έχει απαντήσει πως αν «παγώσει» η μεταφορά των F-35 οριστικά, η Τουρκία θα υποχρεωθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X