ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τούρκοι ιατροί: Αναποτελεσματικό το κινέζικο εμβόλιο

Τι λένε οι επιστήμονες για το εμβόλιο που χρησιμοποιείται και στα κατεχόμενα;

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η κοινότητα των Τούρκων επιστημόνων και ιατρών προβληματίζονται για την αποτελεσματικότητα του κινέζικου εμβολίου «Sinovac» και μοιράζονται την αγανάκτηση τους με την τουρκική κοινή γνώμη. Σύμφωνα με την άποψη τους, οι τελευταίες ενδείξεις και πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αυτήν την στιγμή χρησιμοποιείται σε Τουρκία και κατεχόμενα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού.

Για το όλο ζήτημα τοποθετήθηκε το μέλος της Ομάδας Παρακολούθησης του Covid-19 της Ένωσης Τούρκων Ιατρών, καθηγητής Καγιχάν Παλά. Η συγκεκριμένη ένωση το προηγούμενο διάστημα ήρθε σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Η ένωση ασκεί έντονη κριτική στην στρατηγική της τουρκικής κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας.

Η άποψη των Τούρκων ιατρών

Σύμφωνα με τον κ. Παλά μέχρι τις 27 Μαρτίου στην Τουρκία εμβολιάστηκαν συνολικά 6,4 εκατομμύρια άτομα. Σύμφωνα με τον Τούρκο επιστήμονα, παρά την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων ατόμων, η Τουρκία δεν πρόκειται να αποκτήσει «άμυνα» έναντι του νέου ιού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Παλά στηρίζει την παραπάνω θεωρία στο γεγονός ότι το κινέζικο εμβόλιο δεν παρέχει την υποσχόμενη άμυνα έναντι του Covid-19. «Υπάρχουν άτομα που νοσούν, πολίτες και εργαζόμενοι του τομέα της υγείας, παρά το γεγονός ότι τους έχει χορηγηθεί η δεύτερη δόση. Ο βαθμός προστασίας του εμβολίου είναι περίπου 50%», επισημαίνει ο Τούρκος καθηγητής. Ο κ. Παλά προσθέτει επίσης, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα και μελέτες για την προστασία που παρέχει το εμβόλιο «Sinovac» κατά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Η αποτελεσματικότητα του «Sinovac»

Το κινεζικής προέλευσης εμβόλιο «Sinovac» εκτός από την Τουρκία και κατεχόμενα χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες, όπως λ.χ. την Βραζιλία. Στην Βραζιλία ο βαθμός προστασίας του εμβολίου έχει ανακοινωθεί ότι είναι 50,4%. Η Τουρκία εκτός από το «Sinovac» επιστρατεύει στο μέτωπο της πανδημίας και άλλα εμβόλια, όπως λ.χ. αυτό της Biontech.

Η τελευταία κατάσταση στα κατεχόμενα

Στα κατεχόμενα το προηγούμενο διάστημα εμβολιάστηκαν χιλιάδες άτομα με εμβόλιο «Sinovac», το οποίο παρείχε στην τ/κ πλευρά η Τουρκία. Όπως οι Τούρκοι ιατροί έτσι και οι τ/κ επιστήμονες εκφράζουν προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου.

Εν τω μεταξύ, το τελευταίο διάστημα, οι μαζικοί εμβολιασμοί στα κατεχόμενα πραγματοποιούνται σε αργότερους ρυθμούς καθώς η τ/κ πλευρά αναμένει νέες δόσεις εμβολίου από την Τουρκία και την ΕΕ.

Το «Υπουργείο Υγείας» εξακολουθεί να ανακοινώνει δεκάδες νέα κρούσματα σχεδόν σε καθημερινή βάση και στο βόρειο κομμάτι του νησιού βρίσκονται σε ισχύ ορισμένα περιοριστικά μέτρα, τα οποία «χαλαρώνουν» σταδιακά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Το reality check του Μπάιντεν

Το reality check του Μπάιντεν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος παραδέχτηκε και δημοσίως πως η Ρωσία πιθανόν να επιτεθεί της Ουκρανίας με μια δήλωση-πρόβλεψη
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ