ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τράμπ και Ισραήλ ανακατεύουν την «τράπουλα» στη Μέση Ανατολή

Η αποκωδικοποίηση του ιστορικού διαγγέλματος του Αμερικανού Προέδρου

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από ακόμη μια συμφωνία, αυτή τη φορά για τα πυρηνικά του Ιράν δεν ήταν κεραυνός εν αίθρια. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία κακή, ασύμφορη για τις ΗΠΑ και επιπρόσθετα ότι δεν αντικατοπτρίζουν τα στοιχεία που δίνει το Ιράν την πραγματικότητα.

Μόλις πριν από μια εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε εντυπωσιάσει την παγκόσμια κοινή γνώμη με αποκαλύψεις που βασιζόντουσαν σε στοιχεία και τεκμήρια που απέκτησε το Ισραήλ στην ιρανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, η Τεχεράνη παραβιάζει την συμφωνία για τις πυρηνικά και επιχειρεί να εξασφαλίσει οικονομικά κέρδη και πολύτιμο χρόνο για να αποκτήσει νέα όπλα.

Σήμερα, το ίδιο motto επέλεξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ, ο οποίος προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα παρουσίασε το Ιράν ως «προαγωγό των τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή» και ως ένα καθεστώς που επωφελείται από την συμφωνία του 2015 για να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης «ανάγνωσης» ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση της χώρας του από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Επίσης, ανακοίνωσε την επιβολή νέων κυρώσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η Ε.Ε. υπήρξε από τις πρώτες δυνάμεις που αντέδρασε στην απόφαση της ηγεσίας του κ. Τραμπ. Σύμφωνα με την F. Mongherini η ένωση παραμένει προσκολλημένη στην συμφωνία, την οποία θεωρεί ιστορική.

Η αποκωδικοποίηση του μηνύματος του Τραμπ: Η διασύνδεση με την Βόρεια Κορέα

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέπεμψε ένα σημαντικό μήνυμα. Συνέδεσε την σημερινή απόφαση της Ουάσιγκτον με τα όσα συμβαίνουν στο πεδίο των σχέσεων των ΗΠΑ με την Βόρεια Κορέα. Ως γνωστόν, σε λίγο καιρό, ο κ. Τραμπ θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας και θα θέσει επί τάπητος το μέλλον των πυρηνικών φιλοδοξιών του κομμουνιστικού καθεστώτος.

 

Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Τραμπ την παρούσα στιγμή μόνο τυχαία δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί. Σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, οι ΗΠΑ, μέσα από την διαπραγμάτευση με την Βόρεια Κορέα και την προοπτική μιας συμβιβαστικής λύσης, στέλνουν στην Μέση Ανατολή, στις ανταγωνιστικές δυνάμεις και κυρίως στο Ιράν ότι μια νέα διαπραγμάτευση, ένα νέο συνολικό bargaining με τελικό σταθμό το ανακάτεμα της «τράπουλας» στην Μέση Ανατολή είναι προς όφελος όλων των δυνάμεων. Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ ποντάρουν στην διπλωματική πίεση για να επιβάλλουν στο Ιράν νέους όρους που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και φυσικά την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ.

Άλλωστε ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ, στα πλαίσια της ιστορικής ομιλίας του, φρόντισε να αφήσει ανοιχτό το παράθυρο για νέα διάλογο και νέα διαπραγμάτευση, μια καθόλου τυχαία κίνηση σύμφωνα με πολλούς αναλυτές στην Δύση.

Ιράν: Δεν βιάζεται για να εγκαταλείψει την συμφωνία

«Το Ιράν, κατά τις επόμενες εβδομάδες θα διαπραγματευτεί με την Ε.Ε, την Ρωσία και την Κίνα και στην συνέχεια θα λάβει τις αποφάσεις του». Αυτό είναι το μήνυμα της Τεχεράνης, δια του στόματος του Πρόεδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας, λίγο μετά το διάγγελμα του κ. Τραμπ.

Η Ισλαμική Δημοκρατία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της διαιώνισης της συμφωνίας, παρά την απόσυρση των ΗΠΑ, σε περίπτωση Ε.Ε., Ρωσία και Κίνα δώσουν το πράσινο φως.

Σε αντίθεση με αναλύσεις που θέλουν την περιοχή να οδηγείται στο χείλος μιας ιστορικής αναμέτρησης, το Ιράν επιζητά την οικοδόμηση εποικοδομητικών σχέσεων με τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με σχετικες με το ζήτημα προαφτες δηλώσεις του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί εν αναμονή των ανακοινώσεων του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, η χώρα θα συνεχίσει την εχγώρια ανάπτυξη παρά την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων, πρόσθεσε ο Ροχανί.

«Τα θεμέλια της εξωτερικής μας πολιτικής είναι οι εποικοδομητικές μας σχέσεις με τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιράν στην κρατική τηλεόραση, ενώ σε συνάντησή του με τους επικεφαλής πετρελαίου στην Τεχεράνη σημείωσε: «Ακόμα και αν μας επιβληθούν κυρώσεις, θα σταθούμε στα πόδια μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της χώρας μας».
Αισιόδοξη ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν σύμφωνα με τον οποίο η οικονομία της χώρας δεν θα επηρεαστεί εάν ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία.

«Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια. Εάν η Αμερική αποσυρθεί από τη συμφωνία, δεν θα επηρεαστεί η οικονομία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βαλιολάχ Σεΐφ στην κρατική τηλεόραση.

Τι προνοούσε η συμφωνία;

Στις 14 Ιουλίου 2015 επισφραγίστηκε μία συμφωνία, που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως ιστορική. Οι εντατικές διπλωματικές διαβουλεύσεις έξι υπερδυνάμεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ευοδώθηκαν κλείνοντας ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Μεταξύ 2003 και 2006 οι Ευρωπαίοι και το Ιράν δεν βρίσκονταν καν σε κατάσταση συνεννόησης.

Έτσι η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Δ.Ε.Α.Ε.) ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει μέτρα κατά της Τεχεράνης. Οι κυρώσεις στόχευαν στο τραπεζικό σύστημα και στην πετρελαιοπαραγωή του Ιράν. Όσο αυξάνονταν τόσο αποδυναμωνόταν η ιρανική οικονομία.

Η έλευση της κυβέρνησης Ροχανί στην εξουσία άλλαξε και τα δεδομένα. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε διάθεση, όπως και δέσμευση για να βρεθεί συνισταμένη με την Δύση.

Η αποκαλούμενη «Συμφωνία της Βιέννης» είναι αυτό που στην διεθνή διπλωματία έχει περάσει με τον όρο win-win δηλαδή κερδοφόρα και ικανοποιητική για όλες τις συνυπογράφουσες πλευρές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X