ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τσαβούσογλου: Bολές κατά Ελλάδας, Γαλλίας

«Μία ημέρα μετά τη συνάντησή μας με τον Δένδια, το γαλλικό ερευνητικό πλοίο επιχείρησε να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας» ανέφερε

Kathimerini.gr

Μανώλης Κωστίδης

Για «προβοκάτσια της Ελλάδας και της Γαλλίας» μίλησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με την προσπάθεια γαλλικού πλοίου να πραγματοποιήσει επιστημονικές έρευνες στην Ανατ. Μεσόγειο. Το γαλλικό ερευνητικό πλοίο «L’ Atalante» είχε ζητήσει άδεια από την Ελλάδα για να πραγματοποιήσει έρευνες μέσα στην περιοχή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, νοτιοανατολικά της Κρήτης. «Μία ημέρα μετά τη συνάντησή μας με τον Δένδια, το γαλλικό ερευνητικό πλοίο επιχείρησε να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας, συνοδευόμενο από ελληνική φρεγάτα. Αυτό ήταν μια προβοκάτσια. Το αναφέρω και για τη Γαλλία και για την Ελλάδα. Ηταν μια συντονισμένη ενέργεια. Καλέσαμε τους πρεσβευτές τους, διαμαρτυρηθήκαμε και το ναυτικό μας δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του στo τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, με την Αθήνα να διαψεύδει ότι υπήρξε τέτοιο περιστατικό.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην κόντρα του με τον κ. Δένδια στην Αγκυρα και υποστήριξε πως ο Ελληνας υπουργός δεν συμπεριφέρθηκε «έντιμα και με ειλικρίνεια», ενώ αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και της μειονότητας της Θράκης, την οποία αποκάλεσε «τουρκική».

Στη στάση του κ. Ν. Δένδια στην Αγκυρα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν. Ο κ. Μπαχτσελί ισχυρίστηκε πως «ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ήρθε με στόχο να δημιουργήσει επεισόδιο. Ηταν μια προσχεδιασμένη ενέργεια. Αυτός που έσκαψε τον λάκκο, έπεσε μέσα σε αυτόν. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που απειλεί την ειρήνη στη Μεσόγειο». Ο Ντ. Μπαχτσελί συνεχάρη τον Μ. Τσαβούσογλου για την απάντηση που έδωσε στον Ν. Δένδια.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, σε ομιλία του σε συνέδριο, αναφέρθηκε στις εργασίες ερευνών και γεωτρήσεων της χώρας του και τόνισε πως «στην Ανατ. Μεσόγειο προσπάθησαν να διακόψουν τις έρευνες και τις γεωτρήσεις μας με επιχειρήματα εκτός νομικού πλαισίου. Αυτά έγιναν αιτία να αποκτήσουμε έναν από τους σπάνιους στόλους στον κόσμο».
Eν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε την προσφυγή του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Το τουρκικό δημόσιο θα καταβάλει αποζημίωση 11.385 ευρώ στον κ. Κιλιτσντάρογλου κρίνοντας πως παραβιάστηκαν τα δικαιώματά του, καθώς ο ίδιος είχε καταδικαστεί από τα τουρκικά δικαστήρια για «προσβολή του προέδρου της Τουρκίας». Το ΕΔΑΔ έκρινε πως παραβιάστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, αφού οι ομιλίες του κ. Κιλιτσντάρογλου είχαν γίνει στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Επίσης, το ΕΔΑΔ αποφάσισε πως το τουρκικό δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 16.000 ευρώ σε καθέναν από τους οκτώ δημοσιογράφους και διευθυντές της εφημερίδας Cumhuriyet, για τις προφυλακίσεις και καταδίκες σε κάθειρξη πολλών ετών με τις κατηγορίες «υποβοήθησης τρομοκρατικών οργανώσεων». Το δικαστήριο έκρινε πως παραβιάστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και των ατομικών ελευθεριών. Εντύπωση προκάλεσε πως η Αγκυρα δεν κατέθεσε έφεση και αποδέχθηκε την απόφαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση