ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χιλιάδες διαδήλωσαν στο κέντρο του Παρισιού ζητώντας «δράση για το κλίμα»

Πραγματοποιήθηκε η «πορεία για το κλίμα» στην οποία μετείχαν 18.500 διαδηλωτές σύμφωνα με την αστυνομία και 50.000

Kathimerini.gr

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτοτ στο Παρίσι ανταποκρινόμενοι στην έκκληση πολιτών να καταστεί προτεραιότητα της γαλλικής κυβέρνησης η αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων. 

Έπειτα από ομιλίες και μια συναυλία, πραγματοποιήθηκε η «πορεία για το κλίμα» στην οποία μετείχαν 18.500 διαδηλωτές σύμφωνα με την αστυνομία και 50.000  σύμφωνα με εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης 350.org, που μετείχε στη διοργάνωσή της.

Η πορεία πραγματοποιήθηκε μετά την έκκληση για κινητοποίηση των πολιτών που απηύθυνε μέσω Facebook ο 27χρονος Μαξίμ Λελόνγκ, δημοσιογράφος και μέλλων μπαμπάς, το ίδιο το βράδυ της παραίτησης του υπουργού Οικολογικής Μετάβασης Νικολά Ιλό, τον Αύγουστο. Ανάμεσα στους παράγοντες που οδήγησαν τον Ιλό σε παραίτηση ήταν η έλλειψη λαϊκής υποστήριξης και κινητοποίησης απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα, για την οποία είχε εκφράσει τη λύπη του. 

Πολλά από τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές στο κέντρο της πρωτεύουσας έγραφαν «Δράση για την παγκόσμια πρόκληση του κλίματος».  

«Έχω την εντύπωση ότι μια πραγματική ώθηση δημιουργήθηκε, πρέπει να σωθούμε εμείς οι ίδιοι, είναι θέμα επιβίωσης», δήλωσε ο νεαρός Λελόνγκ σε συνέντευξη Τύπου, ενώ δίπλα του ήταν εκπρόσωποι μκο που τον βοήθησαν να προετοιμάσει την εκδήλωση. 

«Θα γίνω μπαμπάς το Δεκέμβριο, θέλω να έχει έναν βιώσιμο πλανήτη, να έχει έναν τόπο όπου να κατοικεί, να μπορέσει να έχει εγγόνια», εξήγησε.

Παρόμοιες διοργανώσεις έγιναν στο Στρασβούργο, στο Μπορντό, στη Μασσαλία, σε όλη τη Γαλλία.

Αμέσως μετά την έκκληση του Λελόνγκ μέσω facebook, περισσότεροι από 116.000 πολίτες δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται γι` αυτή την «πορεία για το κλίμα» και περισσότεροι από 30.000 εξέφρασαν την επιθυμία να λάβουν μέρος.

Η πρώην Υπουργός Οικολογίας και πλέον γενική διευθύντρια της Oxfam Γαλλίας Σεσίλ Ντιφλό χαιρέτισε τη «βούληση της κοινωνίας των πολιτών να αφυπνιστεί».

«Ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι δεν είναι οι μελλοντικές γενιές που θα βιώσουν τις επιπτώσεις, είμαστε εμείς», δήλωσε στο AFP.

«Είναι μια μέρα μεγάλης κινητοποίησης, είναι σημαντικό να συμμετέχουν οι πολίτες», δήλωσε η Οντρέ Πιλβάρ, επικεφαλής του Ιδρύματος για τη Φύση και τον Άνθρωπο (πρώην Ίδρυμα Νικολά Ιλό).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X