ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπό αμφισβήτηση η αμερικανική δημοκρατία

Kathimerini.gr

Ποτέ στη ζωή μου δεν θα φανταζόμουν ότι οι ΗΠΑ μπορεί, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, να μην πραγματοποιήσουν ελεύθερες εκλογές και ότι ο σημερινός πρόεδρος ενδέχεται να αρνηθεί να παραδώσει την εξουσία, εάν χάσει. Αν η μισή χώρα πιστεύει ότι η δολιοφθορά κατά των ταχυδρομείων δεν επέτρεψε στην ψήφο της να μετρηθεί αξιόπιστα και η άλλη μισή πιστεύει ότι η επιστολική ψήφος υπέρ του Μπάιντεν είναι νόθα, τότε η αμερικανική δημοκρατία, όπως τη γνωρίζαμε, έχει τελειώσει και ο σπόρος ενός νέου εμφυλίου έχει σπαρεί.

Ο,τι και να γίνει, λοιπόν, είμαι πρόθυμος να χρησιμοποιήσω κάθε μέσο για να προσεγγίσω το εκλογικό μου τμήμα για να ψηφίσω υπέρ του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις στις 3 Νοεμβρίου. Οχι γιατί είμαι κανένας λυσσαλέος αριστερός, αλλά γιατί πιστεύω ότι οι ΗΠΑ παραμένουν στον πυρήνα τους μία κεντρώα χώρα, η οποία διοικείται καλύτερα από όποιον είναι ικανότερος να συμβιβάσει την Αριστερά με τη Δεξιά. Είμαι βέβαιος ότι ο Μπάιντεν είναι ο μόνος ικανός να το κάνει και αυτή είναι η αιτία της δημοτικότητάς του.

Συνειδητοποιώ ότι, εν μέσω πανδημίας, η διά ζώσης ψήφος, όπως αυτή που σχεδιάζω να ρίξω, δεν αποτελεί ρεαλιστική επιλογή για πολλούς συμπολίτες μας. Πολλοί συνταξιούχοι, οι οποίοι στελεχώνουν συνήθως τα εκλογικά τμήματα, θα αποφύγουν να προσφέρουν τον χρόνο τους φοβούμενοι τον κορωνοϊό. Πολλοί άλλοι δικαίως ανησυχούν ότι η πολύωρη αναμονή σε ουρές εκλογικών τμημάτων αυξάνει τις πιθανότητές τους να προσβληθούν από τον ιό.

Οφείλω, επίσης, να αναγνωρίσω ότι δεν φταίει μόνο ο Τραμπ που η ταχυδρομική υπηρεσία δεν έχει την ικανότητα να διαχειρισθεί εγκαίρως τον τεράστιο όγκο επιστολικών ψήφων. Ο Τραμπ ευθύνεται, όμως, για την απόφασή του να μην πείσει –πιο σωστά: σύρει– το Κογκρέσο και όλους τους κυβερνήτες πολιτειών στη σύσταση επείγουσας διαδικασίας για την παραλαβή και αξιόπιστη καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου. Αντίθετα, αξιοποίησε τον χρόνο των συνεντεύξεων Τύπου του για να πείσει τη χώρα ότι κάθε επιστολική ψήφος –εκτός από εκείνες σε πολιτείες που τον στηρίζουν, όπως η Φλόριντα– πρέπει να αντιμετωπισθεί ως προϊόν νοθείας. Την ίδια στιγμή, επεδίωξε να αποστερήσει με δόλιο τρόπο κεφάλαια που χρειαζόταν η υπηρεσία ταχυδρομείων για να διαχειρισθεί αποτελεσματικά τον όγκο των ψηφοδελτίων.

Ο Τραμπ είπε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τετάρτη ότι δεν θα υπογράψει τη χορήγηση 25 δισ. δολαρίων προς τα ταχυδρομεία ή την έκτακτη επιχορήγηση ύψους 3,5 δισ. προς τις πολιτείες για την ενίσχυση των εκλογικών τους υποδομών, τις οποίες πρότειναν οι Δημοκρατικοί.

«Χρειάζονται αυτά τα κεφάλαια για να μπορέσει το ταχυδρομείο να λάβει αυτά τα εκατομμύρια ψηφοδέλτια. Δεν θα τα έχουν, όμως, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να τα διαχειρισθούν», είπε ο Τραμπ μιλώντας στο δίκτυο Fox. Εχω κάνει ρεπορτάζ σε δικτάτορες μπανανιών οι οποίοι ήταν πιο προσεκτικοί στις προσπάθειές τους να νοθεύσουν εκλογές.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Να βομβαρδίσουμε τους βουλευτές και τους γερουσιαστές μας με επιστολές διαμαρτυρίας, να εμποδίσουμε την αφαίρεση του ταχυδρομικού κιβωτίου στη γειτονιά μας και –το πιο σημαντικό– να διαδηλώνουμε μπροστά στην κατοικία του διορισμένου από τον Τραμπ διοικητή των ταχυδρομείων, Λούι Ντετζόι. Ο κύριος αυτός θα πρέπει να καταλάβει ότι για την υπόλοιπη ζωή του δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί στην Ουάσιγκτον χωρίς να ακούει για τις ευθύνες του στη σκόπιμη υποβάθμιση των ταχυδρομείων. Η προοπτική αυτή μοιάζει να έχει ήδη επηρεάσει τον Ντετζόι. Παρότι ο πρόεδρος συνεχίζει να προωθεί τη διχόνοια και την αμφιβολία για την αξιοπιστία της επιστολικής ψήφου, ο Ντετζόι ανακοίνωσε την Τρίτη την αναστολή των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων των ταχυδρομείων.

Δεν μπορούμε, όμως, να βασιστούμε στον Ντετζόι ή στον Τραμπ για την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας. Ο διοικητής της ταχυδρομικής υπηρεσίας, λ.χ., δεν υποσχέθηκε να αναστρέψει τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις, που δημιουργούν προσκόμματα στην πρόσβαση πολιτών στην επιστολική ψήφο, παρά μόνο να τις αναστείλει. Πρέπει, λοιπόν, να βοηθήσουμε κάθε κοινότητα να προσλάβει περισσότερους εκλογικούς αντιπροσώπους.

Αν είστε νέος και υγιής ή έχετε αποθεραπευθεί από COVID-19, δηλώστε εθελοντής στις εκλογές. Για μένα, αυτή είναι η καθοριστική στιγμή της γενιάς μας, μια νέα 6η Ιουνίου 1944. Οι Αμερικανοί στρατιώτες που αποβιβάσθηκαν τότε στις ακτές της Νορμανδίας «ψήφισαν» με τις ζωές τους για να μπορούμε εμείς να ψηφίζουμε σήμερα στην κάλπη, με επιστολική ή διά ζώσης ψήφο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση