ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δωρεάν ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή «kids cards in greek»

Η εφαρμογή υποστηρίζει κινητά και tablet android, είναι δωρεάν και δεν χρειάζεται σύνδεση στο διαδίκτυο για να λειτουργήσει

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ένας λογοθεραπευτής, ο Χρήστος Πηλακούτας δημιούργησε μία πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη εφαρμογή για παιδιά και προσφέρεται δωρεάν. Συγκεκριμένα το νέο app με το όνομα «kids cards in greek» αφορά παιδιά από 2 ετών και πάνω, και στόχος της είναι να βοηθήσει στον εμπλουτισμό του παθητικού και ενεργητικού λεξιλογίου του παιδιού, αλλά και ευρύτερα στην ανάπτυξη της έκφρασης και της ακουστικής του αντίληψης.

Ο Χρήστος Πηλακούτας μάς λέει ότι η εφαρμογή ήταν μια έμπνευση της στιγμής, όταν είδε κάποιο παιδί με μαθησιακές δυσκολίες να περιεργάζεται ένα κινητό τηλέφωνο και να παίζει παιχνίδια εκπαιδευτικού περιεχομένου στα αγγλικά, «έβλεπα ότι το παιδί ενώ υστερούσε στο λεξιλόγιό του, είχε μάθει κάποιες έννοιες, κάποιες λέξεις, αλλά στα αγγλικά. Σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ ωραίο να υπήρχε κάτι παρόμοιο και στα ελληνικά και όσο έψαχνα δεν βρήκα ελάχιστα προγράμματα στα ελληνικά και μάλιστα ελλιπή. Θέλησα να κάνω κάτι που να είναι χρήσιμο σε πολλά παιδιά. Αυτή είναι η βασική ιδέα πίσω από την εφαρμογή “kids cards in greek”». Ως λογοθεραπευτής σημείωσε παρατηρεί ότι πολλές φορές ένα παιδί παρακολουθώντας βίντεο στο youtube αναπτύσσει λεκτικές ικανότητες στην αγγλική, ενώ πολύ λιγότερο στην ελληνική. «Σιγά-σιγά μέσα στην καραντίνα το δούλεψα παραπάνω, παίρνοντας ως βάση απλές εφαρμογές στα αγγλικά, και πριν από έναν μήνα το κυκλοφόρησα και από τα πρώτα σημάδια βλέπω ότι πάει πάρα πολύ καλά». Όπως εξηγεί ο κ. Πηλακούτας αυτή εκπαιδευτική εφαρμογή αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου ιδιωτικά, με τη βοήθεια φίλων στα τεχνικά κομμάτια, και μέχρι στιγμής πάει πολύ καλά. Μάλιστα, στο επόμενο διάστημα αναμένεται η αναβάθμιση της εφαρμογής με την προσθήκη νέων κατηγοριών.

Κινητά και tablet android

Πιο συγκεκριμένα, ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου και η ανάπτυξη της έκφρασης και της ακουστικής αντίληψης των παιδιών επιτυγχάνονται με την χρήση πραγματικών εικόνων και ήχων στις ακόλουθες πέντε κατηγορίες: «Κατοικίδια ζώα», «Ζώα της ζούγκλας», «Μεταφορικά μέσα», «Μουσικά όργανα», «Αντικείμενα του σπιτιού». Από τις πέντε κατηγορίες οι τρεις διατίθενται δωρεάν, ενώ για τις άλλες ο χρήστης ή η χρήστριαθα πρέπει να καταβάλει ένα μικρό ποσό, για να τις ξεκλειδώσει. Όλες οι κάρτες των κατηγοριών συνοδεύονται από 2 ήχους: Μία γυναικεία φωνή, η οποία διαβάζει τη λέξη της κάρτας (π.χ. σκύλος) και έναν ήχο, ο οποίος αντιστοιχεί σε αυτό που δείχνει η κάρτα (π.χ. στην κάρτα του σκύλου ακούγεται το πραγματικό γάβγισμα). Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν τις λέξεις ταυτόχρονα με τους ήχους, οι οποίοι αντιστοιχούν στην κάθε λέξη. Επίσης, σε κάθε αναβάθμιση θα προστίθενται νέες κατηγορίες.

Ο Χρήστος Πηλακούτας λέει ότι υπάρχουν έτοιμες νέες αναβαθμίσεις, αφού επιθυμεί η εφαρμογή να γίνει ένα «όπλο» στα χέρια κάθε ειδικού, αλλά και των γονέων. Η πρώτη αναβάθμιση που θα γίνει θα είναι με τις υφιστάμενες κατηγορίες, θα μπει όμως σε αυτές ένα κουίζ, οπότε κάθε φορά που θα μπαίνει ο χρήστης ή η χρήστρια στην κατηγορία όταν θα επιλέξει την επιλογή «Κουίζ» θα μπορεί η εφαρμογή να ελέγξει αν το παιδί έμαθε αυτά που άκουσε. Θα καταγράφονται δηλαδή οι απαντήσεις του παιδιού. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η εφαρμογή απευθύνεται και σε όλα τα παιδιά, είτε αυτά έχουν κάποια μαθησιακή δυσκολία είτε όχι. «Αφού τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία χρησιμοποιούν είτε απασχολούνται με ηλεκτρονικές συσκευές θεωρώ ότι είναι καλύτερο από το να βλέπουν μικρά βίντεο στα αγγλικά να ασχολούνται με εκπαιδευτικού περιεχομένου προγράμματα στα ελληνικά. Η εφαρμογή υποστηρίζει κινητά και tablet android, είναι δωρεάν και δεν χρειάζεται σύνδεση στο διαδίκτυο για να λειτουργήσει.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X