ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χωρίς άδεια το 69% των δημόσιων πισίνων

Το 25% των πρατηρίων πετρελαιοειδών στα όρια των Δήμων

ΚΥΠΕ

Χωρίς άδεια λειτουργεί το 69% των δημόσιων πισίνων και το 25% των πρατηρίων πετρελαιοειδών που λειτουργούσαν στα όρια των Δήμων μέχρι το τέλος του 2016, σύμφωνα με την ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Παράλληλα στους μεγαλύτερους δήμους λειτουργούσαν ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης, χωρίς να εξασφαλίσουν άδεια οικοδομής και άδεια λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από τους Δήμους, στα όρια 25 Δήμων λειτουργούσαν στις 31.12.2016, συνολικά 1.177 δημόσιες πισίνες, από τις οποίες οι 809 ή ποσοστό 69%, λειτουργούσαν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια, καθότι δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στους σχετικούς Νόμους και Κανονισμούς.

Σημειώνεται ότι για 16 δημόσιες πισίνες εκδόθηκε αντικανονικά άδεια λειτουργίας, χωρίς να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας.

Οι περισσότερες δημόσιες πισίνες που λειτουργούν χωρίς άδειες εντοπίζονται στο Δήμο Παραλιμνίου και ανέρχονται στις 275 και ακολουθεί ο Δήμος Πάφου με 152 πισίνες να λειτουργούν χωρίς άδεια και ο Δήμος Γερμασόγειας με 142.

Συγκεκριμένα, για παραχώρηση άδειας λειτουργίας θα πρέπει να εξασφαλιστεί πιστοποιητικό έγκρισης, σύμφωνα με τον εκάστοτε σε ισχύ Νόμο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών, αναφορικά με τη δεξαμενή και όλες τις άλλες κατασκευές και εγκαταστάσεις, οι οποίες σχετίζονται με τη λειτουργία της, βεβαίωση της Υγειονομικής Υπηρεσίας, καθώς και πιστοποιητικό καταλληλότητας που εκδίδεται από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, αναφορικά με τις μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει τη σοβαρότητας του θέματος, που άπτεται της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών, και αναφέρει ότι εισηγήθηκε τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για συμμόρφωση των ιδιοκτητών των δημόσιων κολυμβητικών δεξαμενών με τις διατάξεις των σχετικών Νόμων και Κανονισμών και την εξασφάλιση της απαιτούμενης άδειας λειτουργίας. Σημειώνει επίσης ότι η λειτουργία πισίνας, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, συνιστά ποινικό αδίκημα και υποδεικνύεται όπως οι δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές που λειτουργούν χωρίς άδεια, εντοπισθούν και καταγγελθούν στην Αστυνομία.

Το πρόβλημα συνεχίζει να έχει σημαντικές διαστάσεις παρά το γεγονός ότι επισημάνθηκε και στο παρελθόν στις αρμόδιες αρχές, τόσο από την Ελεγκτική Υπηρεσία, όσο και από τη Νομική Υπηρεσία.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ημερ. 22.9.2009, προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, με αφορμή σημείωμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σχετικά με το πιο πάνω θέμα, ο Γενικός Εισαγγελέας του ζήτησε να ενημερώσει σχετικά τους Δήμους και τις Κοινοτικές Αρχές και να τους καλέσει να συνεργαστούν με την Αστυνομία, ώστε να εντοπιστούν τα παράνομα υποστατικά και χώροι και να καταγγελθούν.

Χωρίς άδεια 52 πρατήρια πετρελαιοειδών

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης  ότι στα όρια 30 Δήμων λειτουργούσαν στις 31.12.2016 συνολικά 212 πρατήρια πετρελαιοειδών, από τα οποία τα 52 ή ποσοστό 25%, λειτουργούσαν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας, όπως προνοείται στο άρθρο 4(1) του περί Ρυθμίσεως Πρατηρίων Πετρελαιοειδών Νόμου, καθότι δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι για άλλα 7 πρατήρια εκδόθηκε αντικανονικά άδεια λειτουργίας, χωρίς να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας.

Εναντίον των ιδιοκτητών των πρατηρίων πετρελαιοειδών, για τα οποία δεν εξασφαλίστηκε άδεια, δεν λαμβάνονται, πάντοτε, τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ενώ σύμφωνα με επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ημερ. 5.3.2007, προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, η λειτουργία πρατηρίων πετρελαιοειδών, χωρίς την εξασφάλιση άδειας λειτουργίας, συνιστά, με βάση το άρθρο 11 του περί Ρυθμίσεως Πρατηρίων Πετρελαιοειδών Νόμου, ποινικό αδίκημα και υποδεικνύεται όπως οι περιπτώσεις αυτές καταγγελθούν στην Αστυνομία.

Χωρίς άδεια χώροι στάθμευσης στους μεγάλους δήμους

Επίσης στους Δήμους Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Στροβόλου λειτουργούν ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης, χωρίς να εξασφαλίσουν άδεια οικοδομής και άδεια λειτουργίας, χωρίς να καταβάλουν στους Δήμους τα τέλη που προνοούν οι περί Τροχαίας Δημοτικοί Κανονισμοί και χωρίς να εξασφαλίσουν την έγκριση των Δήμων για το ύψος των δικαιωμάτων στάθμευσης που εισπράττουν.
Ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση εκκρεμεί οι έγκριση σχετικών κανονισμών που θα ρυθμίζουν το θέμα.

Όπως αναφέρεται, η Ένωση Δήμων ετοίμασε στις 28.3.2007, ύστερα από παράκληση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών στα πλαίσια εξέτασης σχετικής Πρότασης Νόμου, τροποποίηση του άρθρου 88(1)(β) του περί Δήμων Νόμου (Ρύθμισις τροχαίας κινήσεως), καθώς και προσχέδιο ενιαίων Δημοτικών Κανονισμών για χώρους στάθμευσης που θα ισχύουν σε όλους τους Δήμους
Τα πιο πάνω νομοθετήματα δεν προωθήθηκαν για έγκριση, λόγω κυρίως γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ότι στους εν λόγω Κανονισμούς δεν είναι νομικά επιτρεπτό να τεθεί πλαίσιο τιμών χρέωσης από τους Δήμους για τους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης.

Ενόψει των πιο πάνω, η Υπηρεσία Εισηγήθηκε όπως, μέχρι την έγκριση των ενιαίων Δημοτικών Κανονισμών για χώρους στάθμευσης, οι Δήμοι εφαρμόζουν τους υφιστάμενους Κανονισμούς, εκτός από τον Κανονισμό που προνοεί ότι τα δικαιώματα στάθμευσης στους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης καθορίζονται προηγουμένως.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση