ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Xιόνια και πολικό ψύχος την Πρωτοχρονιά

Η αναλυτική πρόβλεψη του καιρού με βάση την τοποθεσία σας πατώντας στο σχετικό εικονίδιο.

Χιονισμένη είναι η Πρωτοχρονιά στην Κύπρο. Λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου, και συγκεκριμένα στις 01.30 τα χαράματα της Παρασκευής άρχισε δυνατή χιονόπτωση με συνέπεια πολλά χωριά κυρίως της Πιτσιλιάς και της οροσειράς του Τροόδους να ντυθούν στα λευκά. Το πρωί χιόνισε και στη Λευκωσία, ενώ λευκό τοπίο επικράτησε και στην επαρχία Πάφου.

Η θερμοκρασία κατέβηκε στο -3 βαθμούς, ενώ το βράδυ κατέβηκε και στους -7. Οι δρόμοι λόγω της χονόπτωσης κατέστησαν ολισθηροί και οι οδηγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα με αντιολισθικές αλυσίδες.

Στα χιόνα κοινότητες της Πάφου
Στα χιόνια ντύθηκαν αρκετές κοινότητες της Επαρχίας Πάφου την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Επαρχίας Πάφου το χιόνι άρχισε να πέφτει από χθες βράδυ και αρκετές κοινότητες ντύθηκαν στα λευκά , ανάμεσα στις οποίες η Παναγιά, η Ασπρογιά, ο Κάθηκας, η Λετύμπου και  ο Στατός – Άγιος Φώτιος.  Συνέπεια της ελαφράς χιονόπτωσης, αρκετοί δρόμοι της Επαρχίας να είναι ολισθηροί.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Στατού -  Άγιου Φώτιου,  Ιωάννης Καμπούρης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως στην κοινότητα του το χιόνι άρχισε να πέφτει από χθες τα μεσάνυκτα με την αλλαγή του χρόνου και μέχρι σήμερα το πρωί έφτασε στα 4 με 5 εκατοστά.  Οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της κοινότητας, όπως είπε, ξύπνησαν μέσα σ’ ένα κάτασπρο τοπίο. Τα τζάκια στο Στατό, ανέφερε, άναψαν από τον Οκτώβριο μήνα ωστόσο σήμερα στην περιοχή, συμπλήρωσε, επικρατεί τσουχτερό κρύο.

Ο κ. Καμπούρης αναφέρθηκε στις παράξενες φετινές καιρικές συνθήκες, αφού στην κοινότητα του χιόνισε χωρίς ωστόσο να έχουν προηγηθεί βροχοπτώσεις. Πέρσι, ανέφερε ενδεικτικά, στην περιοχή του είχε χιονίσει πολύ πιο νωρίς. Ο Στατός – Άγιος Φώτιος βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 960 μέτρων.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάθηκα Μενέλαος Τούρβας δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως το χιόνι στην κοινότητα του άρχισε να πέφτει από χθες το βράδυ.  Οι δρόμοι στην κοινότητα, συνέχισε, “δεν είναι επικίνδυνοι ωστόσο αρκετά ολισθηροί”.

Ο κ. Τούρβας ανέφερε πως ο Κάθηκας βρίσκεται σε υψόμετρο 660 με 700 μέτρα και στην περιοχή επικρατεί τσουχτερό κρύο.

Πρόσθεσε πως τον Κάθηκα τον επισκέφτηκαν φέτος για τις γιορτές πολλοί ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες, ενώ κάποια από τα εστιατόρια της περιοχής που έχουν παραμείνει ανοικτά προσελκύουν πολλούς επισκέπτες και σήμερα, ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Ενδεικτικά ανέφερε πως πέρσι στον Κάθηκα δεν χιόνισε ωστόσο είχαν σημειωθεί έντονες βροχοπτώσεις σε αντίθεση με φέτος που “η θερμοκρασία έχει πέσει πολύ, το κρύο είναι τσουχτερό, στην περιοχή χιόνισε, ωστόσο οι βροχές δεν επισκέφτηκαν τον Κάθηκα”, όπως είπε .

Στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου υπάρχει έντονη θαλασσοταραχή και στην περιοχή πνέουν  δυνατοί άνεμοι.Ωστόσο την Κάτω Πάφο επισκέφτηκαν αρκετοί λάτρεις της φύσης και του θαλάσσιου στοιχείου, αφού το θέαμα είναι μοναδικό.  

Ξεχωριστή νότα πρόσφεραν και οι  χειμερινοί κολυμβητές της Πάφου  που καλωσόρισαν το νέο χρόνο, βουτώντας στη θάλασσα της Κάτω Πάφου. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν ένα μοναδικό θέαμα αφού τα Δημοτικά Μπάνια κατέκλυσαν δεκάδες χειμερινοί κολυμβητές του Σωματείου Βρυσούθκια Κέλπετρη ντυμένοι Άι Βασίληδες.

Ακολούθησε, παρά το τσουχτερό κρύο, η κοπή της βασιλόπιτας το φλουρί της οποίας κέρδισε η Μαίρη Λεωνίδου.  Στη γιορταστική εκδήλωση, έδωσαν το παρών τους μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παραλιών του Δήμου Πάφου  Νίκος Σιμιλλίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χρύσανθος Σαββίδης και Κώστας Ριαλάς και ο Διευθυντής της Λιμενικής Νίκος Πενταράς.

Συνθήκες βαρυχειμωνιάς
Σύμφωνα με την Μετερεωλογική Υπηρεσία, Σήμερα ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος και τοπικά θα πέσουν μεμονωμένες βροχές ενώ στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές πιθανό να πέσει χιόνι ή χιονόνερο. Τις πρώτες ώρες δεν αποκλείεται να πέσει χιόνι ή χιονόνερο και σε πεδινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βόρειοι, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4 με 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι γενικά ταραγμένη αλλά στα δυτικά και βόρεια παράλια μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 10 στα παράλια και στους 5 βαθμούς υπό το μηδέν στα ψηλότερα ορεινά. Παγετός θα σχηματιστεί σε πολλές περιοχές.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και δεν αποκλείεται να πέσουν τοπικά μεμονωμένες βροχές ενώ στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές πιθανό να πέσει χιόνι ή χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και παροδικά μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι γενικά ταραγμένη αλλά παροδικά στα δυτικά μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 3 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 6 στα παράλια και στους 7 βαθμούς υπό το μηδέν στα ψηλότερα ορεινά. Στα ορεινά και ημιορεινά θα επικρατεί παγετός ενώ δεν αποκλείεται να σχηματιστεί παγετός και σε κάποιες περιοχές του εσωτερικού.

Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα μερικώς συννεφιασμένος αλλά αναμένονται και διαστήματα με αίθριο καιρό.

Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά αισθητή άνοδο.

Κατάσταση οδικού δικτύου
Η Αστυνομία ανακοινώνει ότι η κατάσταση του οδικού δικτύου μέχρι στιγμής διαμορφώνεται ως εξής.:

Επαρχία Λευκωσίας
Aνοικτοί ΜΟΝΟ για οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Παλαιχωρίου – Αγρού
Παλαιχωρίου – Ασκά – Φτερικουδιού
Φτερικουδιού – Άλωνας – Πλατανιστάσας
Πλατανιστάσας – Κάτω Μονής
Άλωνας – Πολύστυπου
Πολύστυπου – Χαντριών
Πολύστυπου – Λαγουδερών – Σαράντι
Λαγουδερών – Ξυλιάτου

Διαμέρισμα Μόρφου
Κλειστός για όλα τα οχήματα
Πύργου – Ορκόντα

Δρόμοι ανοικτοί ΜΟΝΟ για οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Κακοπετριάς - Καρβουνά – Τροόδους
Ορκόντα - Πεδουλά

Επαρχία Λεμεσού
Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος είναι ανοικτοί ΜΟΝΟ για οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Επαρχία Πάφου - Δρόμοι ανοικτοί ΜΟΝΟ για οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Ασπρογιάς - Πάφου
Ασπρογιάς – Παναγιάς
Στατού - Άγιου Φώτιου

Οι οδηγοί προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες, να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και να έχουν τα φώτα πορείας των οχημάτων τους αναμμένα. Επίσης, να ακολουθούν τις υποδείξεις των μελών της Αστυνομίας που βρίσκονται σε διάφορα σημεία των πιο πάνω δρόμων.

 


 

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση