ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Σήμερα τα Φώτα ...» στην πόλη της Αμμοχώστου

Μετά από 42 χρόνια οι πιστοί παρέστησαν στον αγιασμό υδάτων της κατεχόμενης πόλης

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων στη θάλασσα της κατεχόμενης Αμμοχώστου στην παρουσία περίπου 1000 Αμμοχωστιανών. 20 χειμερινοί κολυμβητές βούτηξαν στη θάλασσα της Αμμοχώστου για να σύρουν τον Τίμιο Σταυρό. Οι Αμμοχωστιανοί  εμφανώς  συγκινημένοι από τον καθαγιασμό  των υδάτων  εξέφρασαν  την ελπίδα το 2016 να είναι  έτος επίλυσης του Κυπριακού. Ο αγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε στο σημείο  που βρίσκεται η περιφραγμένη πόλη με το συρματόπλεγμα.

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ξεκίνησε  η προσέλευση των πιστών στην παραλία της Γλώωσσας όπου μετά τις 11.30 αναμένεται να τελεστεί ο αγιασμός των υδάτων από τους ιερείς της Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Η παραλία που βρίσκεται μπροστά από τα  καταστρεμμένα  ξενοδοχεία  σφύζει σήμερα από ζωή με εκατοντάδες Αμμοχωστιανούς να  καρτερούν τον αγιασμό  των υδάτων και ν' αγναντεύουν .από το συρματόμπλεγμα την περίκλειστη πόλη.

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Με θεία κατάνυξη και με την ευχή το 2016 να είναι χρονιά επανένωσης, εκατοντάδες Αμμοχωστιανοί έχουν μεταβεί στην κατεχόμενη πόλη τους για να γιορτάσουν τα Θεοφάνεια για πρώτη φορά  μετά από 42 χρόνια. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η Θεία  Λειτουργία στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου Εξορινού στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου. Στη συνέχεια οι πιστοί θα μεταβούν στην παραλία της Γλώσσας  όπου από ειδική εξέδρα που έχει στηθεί θα τελεστεί ο αγιασμός των υδάτων.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Γλυκές μνήμες από την Αμμόχωστο της καρδιάς όλων των Βαρωσιωτών ξυπνά η σημερινή μέρα. Ανήμερα του αγιασμού των Υδάτων η πόλη του Ευαγόρα, έστω και βουβή, υποδέχεται τους κατοίκους της και μη, για να ζήσουν παλιές καλές στιγμές του παρελθόντος. Τότε που δεν υπήρχαν συρματοπλέγματα και που η πόλη έσφυζε από ζωή. Τότε που με κάθε γεγονός κοινωνικό, πολιτικό, ή θρησκευτικό οι Αμμοχωστιανοί έδιναν μια διαφορετική νότα στην καθημερινότητά τους. Θεοφάνια στην Αμμόχωστο.

Μια ιδιαίτερη μέρα για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς της Αμμοχώστου, ακόμα και αν έχουν περάσει 42 χρόνια βουβά. Ακόμα και αν δεν θα περπατήσουν από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας έως την μικρή προβλήτα στη Γλώσσα, για να ψάλλουν το «Εν Ιορδάνη Βαπτιζομένου σου Κύριε..» Παρά τις όποιες αντιξοότητες της κατοχής, οι Αμμοχωστιανοί είναι παρόντες στο κάλεσμα για Αγιασμό των Υδάτων στην κατεχόμενη πόλη.

Πέραν των χιλίων πιστών θα περάσουν τα οδοφράγματα, για να λειτουργηθούν πρώτα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού. Με επικεφαλής τις αρχές της κατεχόμενης πόλης, αλλά και τον πνευματικό ηγέτη τους, Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βασίλειο θα πορευτούν προς την θάλασσα της Αμμοχώστου, όπου κάποιοι τολμηροί θα βουτήξουν στα παγωμένα νερά, για να  ανασύρουν και να προσκυνήσουν τον Σταυρό. Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Αμμόχωστο θα ξεκινήσουν με τη Θεία Λειτουργία και τον Μέγα Αγιασμό των Θεοφανίων στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου.

Μετά τις 11.30 π.μ δημοτικές και θρησκευτικές αρχές της πόλης και πλήθος πιστών θα μεταβούν στη θάλασσα στη Γλώσσα που βρίσκεται δίπλα από τα ερειπωμένα ξενοδοχεία, όπου θα γίνει η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων. «Θα ξαναζωντανέψουν οι στιγμές που τόσο μας έλειψαν», ανέφερε ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος η Πόλη μας». Για την μετάβαση των πιστών  χρησιμοποιήθηκαν λεωφορεία, ενώ αρκετοί χρησιμοποίησαν δικά τους μεταφορικά μέσα. Και στην περίπτωση των εορτασμών για τα Θεοφάνια η ευχή και η ελπίδα όλων των Αμμοχωστιανών είναι με τον τρόπο αυτό να ριζώσουν στον τόπο τους. Το δε 2016 εύχονται να είναι χρονιά επανένωσης της Κύπρου.

Τον παλιό καιρό στην Αμμόχωστο

Σύμφωνα με παλιούς Αμμοχωστιανούς οι εορτασμοί των Θεοφανίων ξεκινούσαν από την προηγούμενη μέρα. Η κ. Αλεξάνδρα Μελιφρονίδου, Βαρωσιότισα, θυμάται ότι την παραμονή των Θεοφανίων σε όλους τους ναούς οι ιερείς τελούσαν την λειτουργία και αγίαζαν τα ύδατα. Στην συνέχεια ο κάθε ιερέας περνούσε από όλα τα σπίτια της ενορίας του για το καθιερωμένο καλάντισμα.

Ανήμερα των Θεοφανίων επίκεντρο των εορτασμών ήταν αρχικά η εκκλησία της Αγίας Τριάδας που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από την θάλασσα της Αμμοχώστου. Η Θεία Λειτουργία τελούνταν προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Στην συνέχεια εν πομπή οι πιστοί από την Αγία Τριάδα και τις άλλες εκκλησίες την Αμμοχώστου κατευθύνονταν στην θάλασσα της Γλώσσας για τον καθαγιασμό των υδάτων. Εκεί, όπως φαίνεται και σε ένα βίντεο (www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=228328) από τους τελευταίους εορτασμούς των Θεοφανίων πριν από την εισβολή του 1974, είχε στηθεί μια μικρή εξέδρα απ΄ όπου ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος πραγματοποιούσε την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού με νεαρούς που ήταν μέσα στην θάλασσα να κολυμπούν, να τον πιάσουν και να τον παραδώσουν στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Την ημέρα των Φώτων  επίσης υπήρχε η συνήθεια οι γυναίκες να παρασκευάζουν γλυκίσματα και πιο συγκεκριμένα λουκουμάδες που έριχναν πάνω στις στέγες των σπιτιών προκειμένου να φύγουν οι καλικάτζαροι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κύπρος γιορτάζει τα Θεοφάνεια

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X