ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αγιασμός των υδάτων με προσδοκίες για επιστροφή

Χίλιοι και πλέον Αμμοχωστιανοί έδωσαν το παρόν τους στους εορτασμούς των Θεοφανίων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που οι κατοχικές αρχές προσχώρησαν σε μερική άρση στους περιορισμούς διακίνησης προς και από τα κατεχόμενα και όμως η χθεσινή μέρα λες και ήταν η πρώτη για χίλιους και πλέον Αμμοχωστιανούς.  Οι εορτασμοί των Θεοφανείων με την κατάδυση του σταυρού στην θάλασσα της κατεχόμενης πόλης κατέδειξε τον πόθο των Αμμοχωστιανών για επιστροφή στην πόλη τους. Η παραλία της Γλώσσας εκεί που ξεκινά η κλειστή για 42 χρόνια πόλη του Ευαγόρα στην κυριολεξία είχε πλημμυρίσει από ε/κ πρόσφυγες στις καρδιές των οποίων παραμένει άσβεστη η φλόγα για επιστροφή.

Η παραλία της Αμμοχώστου ανήμερα των Θεοφανείων κατακλύστηκε από ελληνικές φωνές που έστω και με την παρουσία της κατοχής πήγαν στην πόλη τους για τον καθαγιασμό των υδάτων πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή του 74. Δεκαπέντε κάτοικοι της πόλης βούτηξαν για να ανασύρουν τον σταυρό. Χθες στην παραλία της Αμμοχώστου έβλεπες μόνο χαρούμενα πρόσωπα σε μικρούς και μεγάλους. Μοναδική ευχή το 2016 να είναι χρονιά λύσης του Κυπριακού. Μια λύση που θα τους επιτρέψει να πάνε πίσω  δίνοντας μια νέα πνοή σε μια πόλη που αν και βουβή αναμένει να τις δώσουν ζωή και κάτι από την λάμψη του παρελθόντος. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορυνού ασφυκτικά γεμάτη.

 Η Αμμόχωστος  θύμιζε κάτι από τα παλιά. Οι εορτασμοί των Θεοφανείων στην κατεχόμενη πόλη ήταν αναμφίβολα στο επίκεντρο της χθεσινής μέρας.  Όπως ήταν και στην Καρπασία . Οι πρόσφυγες αν και μακριά από τα σπίτια τους για 42 χρόνια έδειξαν πως δεν έχουν ξεχάσει τους αγαπημένους τόπους τους.  Όσοι  περάσανε το τείχος της διαίρεσης του τόπου επέστρεψαν στις ελεύθερες περιοχές με μια προσδοκία. Τα επόμενα Θεοφάνια να εορταστούν υπό συνθήκες ελευθερίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X