ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αστυνομία: Παραπλανητική η εικόνα της Αρχής Παραπόνων

Απαντά η Αστυνομία στις αναφορές που προέκυψαν από την ετήσια Έκθεση του 2014

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στις προσθεσινές αναφορές απαντά η Αστυνομία με ανακοίνωση της, με αφορμή την ετήσια έκθεση του 2014 που υποβλήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνηση Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται δημιουργούν παραπλαντητική εικόνα για το θέμα. Επίσης, τονίζουν ότι υπήρξαν αβάσιμες καταγγελίες προς την Αρχή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Ως Αστυνομία, σεβόμαστε πλήρως τον ανεξάρτητο αυτό θεσμό και τον ρόλο που επιτελεί, ο οποίος κρίνεται αναγκαίος σε κάθε σύγχρονη και ευνομούμενη κοινωνία που επιδιώκει να οικοδομεί και να διατηρεί  υγιείς δομές και μηχανισμούς. Έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού που επιδεικνύουμε, είναι η υιοθέτηση εισηγήσεων που διατυπώνει κατά καιρούς η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε, την πρόσφατη προσθήκη διακριτικών στις αντιοχλαγωγικές εξαρτήσεις που φέρουν τα μέλη μας, κατόπιν επισήμανσης της Αρχής που προέκυψε από υπόθεση που είχε διερευνήσει το 2014.

Ωστόσο, οι αναφορές για αύξηση στον αριθμό των υποβληθέντων παραπόνων στην Αρχή, δίδουν μία παραπλανητική και εσφαλμένη εικόνα σε σχέση με το όλο ζήτημα.  

Καταρχάς, τα στοιχεία του 2014 δεν μπορούν να είναι συγκρίσιμα με τα στοιχεία του 2013, αφού, όπως ορθά επισημαίνει και η Αρχή, από το 2014  έχει αλλάξει η διαδικασία και ο τρόπος καταχώρησης των παραπόνων. Δεδομένου ότι, από το 2014, κατόπιν οδηγιών του Γενικού Εισαγγελέα, δεν διεξάγονται διοικητικές έρευνες από την Αστυνομία,  τα παράπονα υποβάλλονται πλέον μόνο στην Αρχή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται, όπως είναι αναμενόμενο, ο αριθμός των παραπόνων -καταγγελιών που τυγχάνουν χειρισμού από αυτήν.

Μελετώντας εξάλλου, τα στατιστικά στοιχεία για το 2014, διαφαίνεται ότι από τα 212 παράπονα, μόνο τα 99 έτυχαν ποινικής/πειθαρχικής διερεύνησης. Από τη στιγμή που τα υπόλοιπα 113 δεν έτυχαν τελικά  διερεύνησης από την Αρχή για διάφορους λόγους (η Αρχή δεν είχε αρμοδιότητα να διερευνήσει, το παράπονο αποσύρθηκε ή η υπόθεση έτυχε  χειρισμού από τον Γενικό Εισαγγελέα), τότε πιθανόν η αύξηση στα στοιχεία, όπως αυτά έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, να οφείλεται σε αυτά τα περιστατικά, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει.

Επιπλέον, από τα 212 παράπονα κατά το 2014, για ένα παράπονο προέκυψαν ποινικά αδικήματα, για έξι πειθαρχικά, ενώ για ένα, πειθαρχικά και ποινικά. Δηλαδή, στο παρόν στάδιο, από το σύνολο των 212 παραπόνων, μόνο για ένα παράπονο προέκυψαν ποινικά αδικήματα και για ένα, ποινικά και πειθαρχικά, ποσοστό πολύ μικρό.

Σε σχέση με το όλο ζήτημα, μία πολύ βασική παράμετρος που οφείλουμε να υπογραμμίσουμε, είναι το θέμα των ψευδών ή αβάσιμων καταγγελιών που υποβάλλονται στην Αρχή. Επί τούτου, υπενθυμίζουμε ότι όταν σε υποθέσεις που διερευνά η Αστυνομία,  αποδεικνύεται το ψευδές μίας καταγγελίας, διερευνάται το αδίκημα της δημόσιας βλάβης.
 Πιστεύουμε ότι είναι καιρός η ίδια η Αρχή και η Πολιτεία ευρύτερα, να μελετήσουν το όλο θέμα και τις όποιες συνέπειες ενδεχομένως θα έπρεπε να υφίσταται ο οποιοσδήποτε προβαίνει σε ψευδή καταγγελία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση