ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελεγκτική Υπηρεσία: «Παρεμπόδιση και εκφοβισμός από τον ΥΠΕΣ»

Προβληματισμός από τη στάση του Σ. Χάσικου

ΚΥΠΕ

Τον προβληματισμό της «από τη συνεχιζόμενη, εδώ και μήνες, προσπάθεια του Υπουργού Εσωτερικών να την παρεμποδίσει στην εκτέλεση του έργου της» εκφράζει με ανακοίνωση της η Ελεγκτική Υπηρεσία, κάνοντας μάλιστα λόγο για "προσπάθεια εκφοβισμού της υπηρεσίας από τον Υπουργό".

Σε ανακοίνωση της η Ελεγκτική Υπηρεσία υποδεικνύει μάλιστα στον Υπουργό να αντιληφθεί ότι, «όσο περισσότερο επιχειρεί να εκφοβίσει την Ελεγκτική Υπηρεσία, τόσο εντονότερη θα είναι η προσπάθεια της να περάσει στον πολίτη το μήνυμα ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του Νόμου».

«Η προσπάθεια εκφοβισμού (intimidation risk) των ελεγκτών είναι από χρόνια διεθνώς γνωστή στις Ελεγκτικές Υπηρεσίες και για τούτο ο Υπουργός να είναι βέβαιος ότι η προσπάθεια του θα πέσει στο κενό» προσθέτει.

Στην ανακοίνωση της η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει πως «αντίθετα από το λανθασμένο μήνυμα που προσπαθεί να δώσει ο Υπουργός, είναι σημαντικό για τον πολίτη να γνωρίζει ότι κάθε δημόσια σύμβαση, ανεξαρτήτως μεγέθους, διέπεται από αυστηρό νομικό πλαίσιο το οποίο, ναι μεν για συμβάσεις αξίας μικρότερης των 50.000 ευρώ, επιτρέπει πιο ευέλικτες διαδικασίες, παραμένει όμως πάντοτε η υποχρέωση της διοίκησης για τήρηση των αρχών χρηστής διοίκησης και διαφάνειας».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι για πολλούς μήνες, κάθε φορά που αναδείκνυε «περιπτώσεις που ο Υπουργός Εσωτερικών ενεργούσε περιφρονώντας τη νομιμότητα σε σοβαρά θέματα, που στη λογική της ευαγγελικής ρήσης που ο ίδιος χρησιμοποίησε προφανώς ήταν `κάμηλοι` (Μονάδα Κόσιης, Φοιτητές Μπαγκλαντές και Σφαγείο Κοφίνου), ο Υπουργός Εσωτερικών ανέπτυσσε έντονη πολεμική κατά της Υπηρεσίας και προέβαλλε το επιχείρημα πως δήθεν η Ελεγκτική Υπηρεσία ξέφευγε των αρμοδιοτήτων της».

Η επόμενη προσπάθεια παρέμβασης, συνεχίζει η ανακοίνωση, αφορούσε τον ισχυρισμό ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα πρέπει να παρεμβαίνει μόνο εκ των υστέρων. «Απαιτούσε από την Ελεγκτική Υπηρεσία να εντοπίζει παρανομίες ή κακοδιαχείριση και να σιωπά μέχρι την έκδοση της επόμενης ετήσιας έκθεσης της, σε αντίθεση με τη νομοθεσία αλλά και τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές που θέλουν τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες να ενεργούν έγκαιρα ώστε να παρέχεται η ευχέρεια στον ελεγχόμενο οργανισμό να αποτρέπει την προβληματική κατάσταση» αναφέρεται.

«Τώρα που και τα επιχειρήματα αυτά του Υπουργού έχουν αποδειχθεί παντελώς ανυπόστατα, φαίνεται αποφάσισε να αλλάξει προσέγγιση και, με αφορμή ζήτημα που δεν αφορά καν το Υπουργείο του, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφωνώντας δημόσια `έλεος`, από το γεγονός ότι δήθεν η Υπηρεσία διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο» προστίθεται.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία διαβεβαιώνει ότι «θα κωφεύσει στην πρόσκληση του Υπουργού να κλείνει τα μάτια της όταν προκύπτουν θέματα παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας δημοσίων συμβάσεων, επειδή δήθεν η σύμβαση είναι μικρή» υποδεικνύοντας ότι αν η αξία της σύμβασης είναι τόσο μικρή, τότε από μόνη της η νομοθεσία επιτρέπει χαλαρότερες διαδικασίες.

Κατά την Ελεγκτική Υπηρεσία μια τέτοια προσέγγιση, «όπως αυτή που επιχειρεί να επιβάλει ο Υπουργός με τις παρεμβάσεις του», θα σήμαινε επιλεκτικό έλεγχο. «Θα έπρεπε όμως να γνωρίζει ο Υπουργός ότι το ουσιώδες στον έλεγχο εξαρτάται από το μέγεθος αλλά και από τη φύση του αντικειμένου (materiality by size and by nature), και ότι τα θέματα παρανομίας εκ φύσεως θεωρούνται πάντοτε ουσιώδη» προσθέτει.

Καλεί δε τον Υπουργό Εσωτερικών να ανατρέξει στις 650 σελίδες της τελευταίας ετήσιας Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2014 «και εκεί θα μπορεί εύκολα να εντοπίσει πλήθος `καμήλων`, όπως τα θέματα του ΣΑΠΑ και του ΤΕΠΑΚ, που η Ελεγκτική Υπηρεσία διερεύνησε και αποκάλυψε, τα θέματα των Συμβουλίων Αποχετεύσεων Λευκωσίας και Λάρνακας, τα θέματα των Τ/Κ περιουσιών και πολεοδομικών ζωνών, αλλά και πολλά άλλα, εντελώς πρόσφατα, σοβαρά θέματα, όπως για παράδειγμα σχετικά με τον Συνεργατισμό, τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, της εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών, το Τμήμα Τελωνείων σχετικά με τις εταιρείες καπνικών προϊόντων, το Τμήμα Κτηνιατρικών Υπηρεσιών σχετικά με τη διατήρηση μονοπωλιακών φαινομένων και άλλων θεμάτων σοβαρής κακοδιαχείρισης».

«Μέγεθος `καμήλου` είχαν επίσης οι τρύπες στο σύστημα παρακολούθησης των τιμών των καυσίμων, το οποίο τώρα βελτιώνεται από το αρμόδιο Υπουργείο με οδηγό τις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας» προστίθεται.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ακόμη ότι «ο Υπουργός μπορεί επίσης στις 27 σελίδες που αφορούν το Υπουργείο του και στις 100 σελίδες που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση που ο ίδιος εποπτεύει, να εντοπίσει δεκάδες προβληματικά σοβαρά θέματα» και πως «ο πολίτης αναμένει ότι στο δημόσιο του λόγο θα εξηγήσει πως σκοπεύει να διορθώσει αυτά τα προβλήματα».

Για το θέμα τέλος των υπουργικών λιμουζίνων η Ελεγκτική Υπηρεσία υπενθυμίζει πως έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση και έχει δώσει στην δημοσιότητα τη σχετική επιστολή της προς το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, από το οποίο αναμένει «εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους παραβιάστηκαν οι όροι της σύμβασης αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ και τους λόγους για τους οποίους οι δύο λιμουζίνες αξίας €50.000 παραμένουν αναξιοποίητες».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X