ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ: Έγινε λεηλασία στον Συνεργατισμό

Οκτώ υποθέσεις κακοδιαχείρισης θα καταγγελθούν στην Αστυνομία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Παραδοχή ότι στο παρελθόν έγιναν καταχρήσεις αλλά και λεηλασία στον Συνεργατισμό έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, παρευρισκόμενος στην Επιτροπή Ελέγχου για την ετήσια έκθεση 2014 του γενικού ελεγκτή που αφορά στο υπουργείο Οικονομικών.

Κάνοντας λόγο για την κακοδιαχείριση και τις καταχρήσεις στον Συνεργατισμό, επεσήμανε πως υπάρχουν οκτώ υποθέσεις που αφορούν σε κακοδιαχείριση και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Όπως ανέφερε με νόημα «ο Συνεργατισμός δεν είχε έκθεση στα ελληνικά ομόλογα, ούτε επεκτάθηκε στα Βαλκάνια και τη Ρωσία και ούτε τύγχανε εποπτείας από αυτούς που εποπτεύονταν από άλλους».

Εξήρε, πάντως, τη νέα διεύθυνση του Συνεργατισμού και επεσήμανε ότι χάρη σ' αυτήν αποκαλύφθηκαν όσα στο παρελθόν συνέβαιναν «υπό το πέπλο του κοινωνικού προσώπου» του Συνεργατισμού.

Σε ό,τι αφορά στις εισηγήσεις του γενικού ελεγκτή για καλύτερο έλεγχο και διαχείριση από πλευράς κράτους του Συνεργατισμού, ο κ. Γεωργιάδης συμφώνησε πως στόχος είναι να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Σημείωσε, παράλληλα, πως ο συνεργατισμός είναι επιχείρηση κάτω από κρατική ενίσχυση, επισημαίνοντας παράλληλα πως υπάρχει τοίχος μεταξύ του ρόλου του κράτους και των αποφάσεων του Συνεργατισμού.

Όπως ανέφερε η μονάδα ελέγχου δεν μετατράπηκε σε εποπτική Αρχή. «Δεν θεωρώ πως δικαιούμαστε να κάνουμε εποπτεία. Στο παρελθόν η εποπτεία στον Συνεργατισμό γινόταν δυστυχώς από το κράτος και δεν ήταν η ορθή πρακτική».

Μείωση 11%

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε την ανάγκη αυστηρότητας σε θέματα μισθολογίου και προσλήψεων, αναφέροντας πως μέσα σε δύο χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων από 2.976 έφτασε στα 2.652, μείωση δηλαδή της τάξεως του 11% στον αριθμό των εργαζομένων και 25% στη μείωση του μισθολογικού κόστους του προσωπικού.

Πρόσθεσε δε πως τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν 108 προσλήψεις έναντι 432 αποχωρήσεων.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, από την πλευρά του, επανέλαβε πως το υπουργείο Οικονομικών δεδομένου του ότι είναι εκπρόσωπος του μετόχου θα πρέπει να παρακολουθεί τον Συνεργατισμό και να έχει έγνοια, καθώς ασκεί τον ρόλο που ασκούν οι μέτοχοι μιας ιδιωτικής τράπεζας ή μιας εταιρείας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X