ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σήμερα η απόφαση για την ασυλία Θεμιστοκλέους

Στις 11.30 σήμερα το πρωί ανακοινώνει το Ανώτατο την απόφαση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοινώνει στις 11.30 σήμερα το πρωί την απόφασή του σε σχέση με την αίτηση του γενικού εισαγγελέα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Θεμιστοκλέους και άδεια έναρξης ποινικής δίωξης εναντίον του για τροχαίες παραβάσεις.

Την αίτηση καταχώρησε στο Ανώτατο ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας στις 7/1/2016 «ώστε να καταστεί δυνατή η ποινική δίωξή του σε σχέση με πρόσφατες σοβαρές εναντίον του καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις» σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Νομική Υπηρεσία.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι από τη μελέτη και αξιολόγηση των στοιχείων που ζήτησε ο γενικός εισαγγελέας «προέκυψε η ύπαρξη πολύ μεγάλου αριθμού καταδικών και εξώδικων καταγγελιών εναντίον του βουλευτού, κυρίως για υπερβολική ταχύτητα, μεταξύ άλλων με 141 χιλιόμετρα ανά ώρα, 170 χαω, μέχρι και 190 χαω. Περαιτέρω, από τις σχετικές αστυνομικές καταθέσεις, προέκυψε ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο ίδιος βουλευτής επέδειξε απρεπή συμπεριφορά έναντι των αστυνομικών οργάνων, επικαλούμενος τη βουλευτική του ασυλία, όταν επληροφορείτο ότι θα εκαταγγέλλετο» κατέληγε η ανακοίνωση.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ δεν ήγειρε ένσταση στο αίτημα του γενικού εισαγγελέα για άρση της ασυλίας του. «Δεν προέβαλα καμία ένσταση και δεν ήταν ποτέ αυτή η διάθεσή μου για τον λόγο ότι ουδέποτε επικαλέστηκα τη βουλευτική ασυλία, είτε για να αποφύγω υποχρεώσεις που απορρέουν από συνέπειες παραβάσεων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας είτε για να αποφύγω οτιδήποτε άλλο αφορά σε αυτά τα πράγματα και επειδή ουδέποτε θεώρησα τον εαυτό μου ότι διαφέρω σ` αυτά τα πράγματα από οιονδήποτε άλλον πολίτη» είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «αποδέχτηκα την αίτηση και δεν υπέβαλα ένσταση σε αυτήν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ή να συνιστά καθ' οιονδήποτε τρόπο ότι αποδέχομαι την ορθότητα, την πληρότητα και εγκυρότητα των στοιχείων της και πολύ περισσότερο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποδέχομαι τις κατηγορίες για τις οποίες ζητείται η άδεια από το Ανώτατο Δικαστήριο για να δικαστώ. Επιφυλάσσομαι του δικαιώματος που έχουν όλοι οι πολίτες, για να υπερασπιστώ τον εαυτόν μου σε επαρχιακό δικαστήριο, όταν καταχωρηθεί το κατηγορητήριο» σημειώνει.

«Όπως κάθε πολίτης δικάζεται γι' αυτά τα πράγματα σε επαρχιακά δικαστήρια κατά εκατοντάδες κάθε μέρα, έτσι και εγώ με την άρση της ασυλίας μου θα ήθελα να δικαστώ σε δίκαιη δίκη σε επαρχιακό δικαστήριο. Επομένως, το επιχείρημα ότι ο Θεμιστοκλέους κρύβεται πίσω από την ασυλία του καταρρίπτεται πλήρως και διεκδικώ το δικαίωμα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, ένα δικαίωμα που έχουν όλοι οι πολίτες αυτού του τόπου» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητά του ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει εν τη σοφία του. Εγώ εμπιστεύομαι την κρίση και τη συνείδηση των δικαστών και ότι το τελικό ζητούμενο εναπόκειται στο ίδιο το δικαστήριο να αποφασίσει τι εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον και όχι εμένα προσωπικά ή οιονδήποτε άλλο βουλευτή».

Αν το Ανώτατο κάνει αποδεκτή την αίτηση τότε θα είναι η τέταρτη φορά που αίρεται η ασυλία κάποιου βουλευτή στην ιστορία της κυπριακής Βουλής. Η πιο πρόσφατη αφορά στον βουλευτή της ΕΔΕΚ Φειδία Σαρίκα σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση του ΣΑΠΑ στην Πάφο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση