ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αβέρωφ: Ξεκαθάρισμα στη Cyta πριν τις εκλογές

Σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για το καλό της Cyta, εργαζομένων και της οικονομίας

ΚΥΠΕ

Υπέρ του να ξεκαθαρίσει το θέμα της Cyta πριν τις Βουλευτικές τάχθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, επαναλαμβάνοντας την ξεκάθαρη πολιτική θέση του ότι για το καλό της Cyta των εργαζόμενων και της κυπριακής οικονομίας, χρειάζεται το συντομότερο δυνατόν να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για τον οργανισμό.

Σε δηλώσεις του στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ και απαντώντας σε ερώτηση για την καθυστέρηση που παρατηρείται στο θέμα της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη μετοχοποίηση της Cyta, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «εμείς δεν καθυστερούμε οτιδήποτε γιατί δεν έχουμε να κρύψουμε οτιδήποτε».

«Η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη και δεν έχει να κάνει με μνημόνια ή υποχρεώσεις», είπε. Έχει να κάνει, πρόσθεσε, «με μια πολιτική θέση, πως για το καλό της Cyta και τους εργαζόμενους και της κυπριακής οικονομίας, χρειάζεται το συντομότερο δυνατόν να εξεύρουμε στρατηγικό επενδυτή».

Αυτό, ανέφερε, «θα προσθέσει αξία και θα είναι και οι πρώτες και πιο σημαντικές επενδύσεις που θα έρθουν στον τόπο μας μέσα από την αποκρατικοποίηση της Cyta».

«Και επειδή υπάρχουν στις 22 του Μάη οι βουλευτικές εκλογές, επιπρόσθετος λόγος - για μας τουλάχιστον - να ξεκαθαρίσει το θέμα πριν από τις εκλογές», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος συμφωνεί με την άποψη των εργαζομένων που θέτουν το ερώτημα `γιατί δεν αποφασίζετε είτε να το εγκρίνετε, είτε να το απορρίψετε; Γιατί το αφήνετε μετά από τις εκλογές;`» «Με αυτή την άποψη, εγώ λέω ναι, κάπου έχει βάση αυτή η θέση».

Διευκρίνισε την ίδια ώρα ότι «δεν θέλω να συζητηθεί στη Βουλή για να καταψηφιστεί, για να κάνουμε σωστές εξηγήσεις. Θέλω να συζητηθεί στη Βουλή και να περάσει, γιατί είναι για το καλό των εργαζομένων, για το καλό της Cyta, για το καλό της οικονομίας».

Εξέφρασε τη θέση, ανεξάρτητα μνημονίων, ότι «η κυπριακή πολιτεία δεν έχει κανένα πρόβλημα και η κυπριακή οικονομία και τα δημόσια οικονομικά να μην πάρουν την τελευταία δόση των €400 εκ». Θα βγούμε, είπε, «στις αγορές και θα τα δανειστούμε. Με μια διαφορά. Πάλι υπάρχει ένας λογαριασμός τον οποίο θα στείλουμε στους πολίτες».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνέχισε λέγοντας ότι «αν τα δανειστούμε από το Μηχανισμό θα δανειστούμε στο 1,5% περίπου, αν πάμε στις αγορές δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να δανειστούμε γύρω στο 4,5%». Σημαίνει, είπε ότι «για τα επόμενα 15 χρόνια ο Κύπριος φορολογούμενος θα πληρώνει επιπρόσθετο τόκο κάθε χρόνο €12 εκ».

«Και ξέρετε τι σημαίνει να έχω σ` αυτές τις δύσκολες συνθήκες €12 εκ; Μπορώ να χτίζω κάθε χρόνο 6 νέα δημοτικά σχολεία, να κτίζω κάθε χρόνο ένα νοσοκομείο. Και μπορώ κάθε χρόνο, αν δεν θέλω να κάνω υποδομές για την παιδεία και την υγεία, να στηρίζω χιλιάδες ανέργους που δεν έχουν δουλειά», σημείωσε.

Φτάνει πια, είπε, «για 5 ψήφους να φορτώνουμε κόστη στους ανυποψίαστους πολίτες».

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, «έχω και εγώ εκλογές στις 22 του Μάη και ξέρω ότι με αυτά που λέω κάποιοι εργαζόμενοι στη Cyta - δεν τους αδικώ - μπορεί να μην ψηφίσουν ΔΗΣΥ». Δεν μπορεί, ανέφερε, «για 5, 10, 50, 100, 200, 500 ψήφους να φορτώνω κόστη στην κοινωνία. Να μην κάνω τις αναγκαίες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος».

Εξέφρασε τη θέση ότι το νομοσχέδιο «ναι, πρέπει να συζητηθεί και παρά τις διαφορετικές μου απόψεις με τους εργαζόμενους σε αυτό το θέμα θεωρώ έντιμο να συζητηθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση