ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κουγιάλης: Μέχρι το καλοκαίρι η κατοχύρωση του χαλουμιού

«Ακολουθούν και άλλα προϊόντα» υποστηρίζει ο Υπουργός Γεωργίας

ΚΥΠΕ

Την ελπίδα ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει επιτευχθεί ο στόχος της κατοχύρωσης του χαλουμιού, εξέφρασε ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης για τις προκλήσεις και τις προοπτικές για το 2016 και τα πεπραγμένα του 2015.

Σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη «πρώτιστος στόχος είναι η κατοχύρωση του χαλουμιού ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) με στόχο την προστασία του από τον μιμητισμό και τον αθέμιτο ανταγωνισμό», κάτι που αναμένεται να επιτευχθεί μέχρι το καλοκαίρι.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι το χαλούμι άρχισε να κατακτά τις διεθνείς αγορές τα τελευταία χρόνια, ενώ η κατοχύρωσή του θα δημιουργήσει ένα προϊόν υψηλής εμπορικής αξίας, που θα μπορεί να διεισδύσει ευκολότερα στις διεθνείς αγορές και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για την οικονομία της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα επωφεληθούν τα μέγιστα όλοι οι τομείς της αγροτικής οικονομίας, γεωργία, κτηνοτροφία, τυροκομία, αλλά και το εμπόριο γενικότερα. Γι’ αυτό, είπε, παράλληλα προωθούνται μέτρα για αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο της διαβούλευσης με όσους έχουν υποβάλει ενστάσεις.

Εχει ανατεθεί, είπε, στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου η μελέτη αυτών των ενστάσεων και η διαβούλευση με όλους όσοι έχουν υποβάλει ενστάσεις και πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα. Ακολούθως, όταν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις ο Υπουργός θα ενημερώσει την Γενική Διεύθυνση Γεωργίας στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς πού στηρίζει την αισιοδοξία του, είπε ότι τη στηρίζει στο γεγονός ότι ο φάκελος που έχουμε καταθέσει είναι άρτιος, και πρόσθεσε ότι φυσικά περιμέναμε αυτές όλες τις ενστάσεις, καθώς με αυτή την κατοχύρωση θίγονται σημαντικά οικονομικά συμφέροντα εντός και εκτός Κύπρου.

“Αλλά η δουλειά που έχει γίνει από τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο τα προηγούμενα χρόνια ήταν άρτια, που με διευκολύνει εμένα να κάνω τον πολιτικό χειρισμό για να καταφέρουμε την κατοχύρωση” σημείωσε.

9 οι ενστάστεις
Ο Νικος Κουγιάλης ανέφερε ότι υπάρχουν 9 ιδιωτικές ενστάσεις που προέρχονται από το ΗΒ, από την Τουρκία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, το Κουβέιτ και τις ΗΠΑ, οι οποίες ωστόσο δεν στηρίζονται από τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι παραγωγοί.

Ακολουθούν και άλλα προϊόντα

«Η κατοχύρωση του χαλουμιού και άλλων αγροτικών προϊόντων θα δώσει νέα ώθηση στην αγροτική και τοπική ανάπτυξη» υποστήριξε ο κ. Κουγιάλης, ο οποίος ανέφερε ότι προωθείται η κατοχύρωση άλλων δέκα αγροδιατροφικών προϊόντων όπως το Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού, Κολοκάσι Σωτήρας/ Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας, Χοιρομέρι Πιτσιλιάς, Ποσυρτή, Λούντζα Πιτσιλιάς, Λουκάνικο Πιτσιλιάς, Ροδόσταγμα Αγρού.

«Η κατοχύρωση θα προσδώσει ταυτότητα στα προϊόντα μας, θα αναδείξει την ποιότητα που προσφέρει η Κυπριακή γη, καθώς και την πλούσια Κυπριακή γαστρονομία, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το τουριστικό προϊόν της Κύπρου» σημείωσε, χαρακτηρίζοντάς την πολύ σημαντική γιατί δημιουργούν τοπική ανάπτυξη και γιατί πρέπει να παρασκευάζονται σε συγκεκριμένες περιοχές και από προϊόντα που προέρχονται από τις περιοχές αυτές.

«Δημιουργούνται άρα νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αυτές τις κατοχυρώσεις, νέες θέσεις εργασίας και μας δίδεται η ευκαιρία επιτέλους να βάλουμε μια σφραγίδα στο τουριστικό μας προϊόν, να αναδείξουμε τη γαστρονομία μας και θεωρώ ότι θα μας βοηθήσει να πάμε καλύτερα στο θέμα του τουρισμού στον τομέα αυτού» κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X