ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μαγευτικές εικόνες από την «απόβαση» των φλαμίνγκο

165 φωτογραφίες με φλαμίνγκο παρουσιάστηκαν στο διαγωνισμό της ΕΤΑΠ Λάρνακας

ΚΥΠΕ

Συνολικά 165 φωτογραφίες με φλαμίνγκο συμμετείχαν στον διαγωνισμό φωτογραφίας της ΕΤΑΠ Λ/κας

Οι φωτογραφίες που απεικονίζουν εντυπωσιακά πλάνα με πρωταγωνιστές τα φλαμίνγκο που επισκέπτονται κάθε χρόνο τους υδροβιότοπους της Λάρνακας και την λίμνη Ορόκλινης, συμμετείχαν στον διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργάνωσε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας του κοινού.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Λάρνακας η τελετή απονομής των βραβείων στους τρεις πρώτους νικητές. Πρώτος νικητής αναδείχθηκε ο Φίλιππος Παττίχης η φωτογραφία του οποίου εξασφάλισε 1745 ψήφους από το κοινό και έλαβε το ποσό των 500 ευρώ τα οποία δώρισε στα Κοινωνικά Παντοπωλεία Λάρνακας και Ξυλοφάγου.

Το δεύτερο βραβείο εξασφάλισε ο Αργύρης Καραγιώργης η φωτογραφία του οποίου έλαβε 1363 ψήφους και παρέλαβε το ποσό των 200 ευρώ το οποίο προσέφερε στο ειδικό σχολείο «Αγιος Σπυρίδωνας».

Το τρίτο βραβείο εξασφάλισε ο Νεόφυτος Χριστοδουλίδης η φωτογραφία του οποίου πήρε 863 ψήφους και παρέλαβε το ποσό των 100 ευρώ.

Τρία άτομα οι Μαρία Κουρσάρη, Ανδρέας Πάμπουκκας και Δήμητρα Νικολάου, εξασφάλισαν αντίστοιχους επαίνους ενώ λόγω του μεγάλου αριθμού αξιόλογων φωτογραφιών που έχουν αποσταλεί, προστέθηκε έπαινος ως «Επιλογή Προέδρου» ο οποίος απονεμήθηκε στον Bryan Pearson.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για την «μεγάλη επιτυχία» που σημείωσε ο διαγωνισμός είπε ότι στόχος του εγχειρήματος αυτού ήταν «εξαρχής η ανάδειξη των φυσικών υδροβιότοπων της επαρχίας Λάρνακας και συγκεκριμένα των Αλυκών και της Λίμνης Ορόκλινης. Θεωρούμε ότι πετύχαμε τον στόχο μας γιατί ο διαγωνισμός φωτογράφησης έχει ωθήσει αρκετό κόσμο να ενδιαφερθεί για τα φλαμίνγκο και να επισκεφτεί τους υδροβιότοπους μας».

Πρόσθεσε ότι «30 εξαιρετικές φωτογραφίες του διαγωνισμού είναι αναρτημένες στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου «Amorgos» στη Λάρνακα από σήμερα 26 μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2016. Οι εκτυπωμένες αυτές φωτογραφίες θα δοθούν ακολούθως σε ξενοδοχεία της Λάρνακας όπου θα εκτεθούν μόνιμα».

Σύμφωνα με τον κ. Λευκαρίτη «πολλοί συμπολίτες μας, στη προσπάθειά τους να βγάλουν κοντινά πλάνα των πουλιών, ενδέχεται να προκάλεσαν ενόχληση στα φλαμίνγκο.
Το συγκεκριμένο θέμα έφερε στην επιφάνεια τρία προβλήματα που είναι η έλλειψη ενημέρωσης ή και ευαισθητοποίησης του κοινού για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν στα αποδημητικά πουλιά, η έλλειψη σωστής επιτήρησης στους υδροβιότοπους και η απουσία νομοθεσίας για ορισμένα θέματα που αφορούν την προστασία των πουλιών».

Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα «γνωστά drones (φωτογραφικές-ελικοπτεράκια) τα οποία θα έπρεπε να απαγορεύονται σε υδροβιότοπους όπως απαγορεύονται στα αεροδρόμια και στα λιμάνια. Η ΕΤΑΠ προσανατολίζεται στην υποβολή ορισμένων εισηγήσεων στους αρμόδιους φορείς με στόχο τη επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος».

Ο κ. Λευκαρίτης κάλεσε όλους όσοι «θέλουν να τύχουν μεγαλύτερης ενημέρωσης για τα φλαμίνγκο και τα υπόλοιπα πουλιά του υδροβιότοπου, προσωπικό του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου θα βρίσκεται τα πλείστα Σαββατοκύριακα στην Αλυκή Λάρνακας με τηλεσκόπια πτηνοπαρατήρησης.
Στελεχωμένο και με τον κατάλληλο εξοπλισμό είναι και το παρατηρητήριο της Λίμνης Βορόκληνης κάθε Δευτέρα μεταξύ 10:15 και 11:30 μέχρι τον Απρίλιο, προσφορά του Κοινοτικού Συμβουλίου Βορόκληνης και της ΕΤΑΠ Λάρνακας».

Ερωτηθείς κατά πόσον ο διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα τα φλαμίνγκο θα καθιερωθεί πλέον ως ετήσιος θεσμός για την Λάρνακα, ο Ντίνος Λευκαρίτης απάντησε πως «τα πολύ καλά αποτελέσματα που έχουμε από την πρώτη προσπάθεια, μας ενθαρρύνουν ώστε να καθιερώσουμε ένα τέτοιο θεσμό».
(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X