ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Δικαιοσύνης:Στόχος η αύξηση της εκπροσώπηση των γυναικών στη βουλή

Το ποσοστό εκπροσώπησης γυναικών στη Βουλή φτάνει μόλις το 12,5%

ΚΥΠΕ

Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στο πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου είναι αναντίρρητα δυσανάλογη με το μέγεθος και τις δυνατότητες ουσιαστικής και ποιοτικής συμβολής τους στα κοινά και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, καθώς επίσης και με το επίπεδο μόρφωσής τους , ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου στην εκδήλωση του Παρατηρητηρίου Ισότητας Κύπρου για την Ημέρα της Γυναίκας, με θέμα «Μελίνα Μερκούρη, Γυναίκα Σύμβολο». Για αυτό το λόγο είπε, οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στη νέα Βουλή, ενόψει και των επικείμενων Βουλευτικών Εκλογών.

«Μήνυμά μας η ανάγκη συστράτευσης όλων, για να πετύχουμε μια πιο ισορροπημένη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στη νέα Βουλή, ανεβάζοντας το ποσοστό του 12.5% που ισχύει σήμερα, και το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο του μέσου όρου συμμετοχής των γυναικών στα Εθνικά Κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών που ανέρχεται σε 28%», είπε.

Πρόσθεσε ότι έχουμε όλοι ευθύνη στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών, με νοοτροπίες, στάσεις και συμπεριφορές που να προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη, τις ίσες ευκαιρίες και τα ίσα δικαιώματα σε όλους τους τομείς της ζωής.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι ήδη, στο Στρατηγικό Σχέδιο για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2014-2017, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβάνεται ως ένας από τους έξι βασικούς του στόχους η εξάλειψη των στερεοτύπων και των κοινωνικών προκαταλήψεων. Προς επίτευξή του, είπε, περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δράσεις, όπως είναι, για παράδειγμα, η υιοθέτηση κώδικα δεοντολογίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των επαγγελματιών των ΜΜΕ προς ανατροπή των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων, η ετοιμασία σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού που θα περιλαμβάνει τη διάσταση του φύλου, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των γονέων γύρω από θέματα φύλου, και άλλα πολλά, που έχουν ως στόχο την προώθηση της έμφυλης ισότητας και του αλληλοσεβασμού.

Ιδιαίτερα σημαντική στον τομέα της κατοχύρωσης της έμφυλης ισότητας, ανέφερε, είναι και η υπογραφή από την Κυπριακή Δημοκρατία της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και την Ενδοοικογενειακή Βία τον Ιούνιο του 2015, και η προώθηση μιας σειράς από άλλα μέτρα, όπως είναι, για παράδειγμα, η ετοιμασία νομοσχεδίου για ποινικοποίηση της παρενόχλησης και της παρενοχλητικής παρακολούθησης.

Παράλληλα, είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου, προσπάθεια η οποία αναμένεται να επιλύσει σειρά προβλημάτων που ταλανίζουν διαχρονικά πρωτίστως τις γυναίκες.

Αναφορικά με το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, την Μελίνα Μερκούρη, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία προσωπικότητα με διεθνή αναγνώριση και ακτινοβολία, αλλά την ίδια στιγμή και ένα απαράμιλλο σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού. Η Μελίνα Μερκούρη, πρόσθεσε, η Γυναίκα, η Ηθοποιός, η Επαναστάτρια, η Πολιτικός, η Ελληνίδα, ξεχώρισε για το πηγαίο ταλέντο της, τη φωνή, το πάθος, τη δύναμη της ψυχής και τη μαχητικότητά της.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X