ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακιντζί: Λόγο για ζητήματα που μπορεί να επηρεάσουν τις συνομιλίες

Ανέφερε πως και στο παρελθόν οι έρευνες “είχαν τινάξει” τις συνομιλίες

Την πορεία των συνομιλιών και τις θέσεις του στο θέμα της ενέργειας, μετά την τρίτη αδειοδότηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, συζήτησε με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί κάνοντας λόγο για ζητήματα που μπορεί να επηρεάσουν την διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πως στο παρελθόν οι έρευνες “είχαν τινάξει” τις συνομιλίες.

Καμία πλευρά δεν θέλει αυτό να επαναληφθεί, ανέφερε ο κ. Ακιντζί μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με τον κ. Έιντε και πως και η ε/κ πλευρά συμπεριφέρεται πιο προσεκτικά τώρα. Ο φυσικός πλούτος κάτω από τη θάλασσα ανήκει και στις δύο κοινότητες και σε μια πιθανή λύση η αρμοδιότητα θα ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόσθεσε λέγοντας ότι ο φυσικός αυτός πλούτος μπορεί να συμβάλει στο κόστος της λύσης και μπορεί να ανοίξει έναν νέο κερδοφόρο ορίζοντα για όλες τις πλευρές.

Αναφερόμενος στην τρίτη αδειοδότηση στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Ακιντζί είπε ότι “μοιραστήκαμε μαζί του (με τον κ. Έιντε) τις ευαισθησίες μας ότι αυτό το θέμα δεν πρέπει να επηρεάσει αρνητικά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων και δεν πρέπει να φτάσει στο σημείο των γεωτρήσεων. Αυτός ο πλούτος ανήκει σε όλους τους Κύπριους και η αξιολόγησή του στο μέλλον με τον καλύτερο τρόπο είναι καθήκον όλων μας αλλά τώρα θα πρέπει να αποφύγουμε συμπεριφορές που θα το μετατρέψουν αυτό σε ζήτημα έντασης”. Αναφέρθηκε επίσης σε ενεργειακό διάδρομο που μπορεί από δω να μεταφέρει το αέριο απευθείας στην Ευρώπη.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε επίσης ότι με τον Εσπεν Μπαρθ Έιντε συζήτησαν πως μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία των συνομιλιών, πως μπορούν να ξεκαθαρίσουν τα σημεία που δεν είναι ακόμη σαφή σε θέματα που έχουν συμφωνήσει. Ο κ. Ακιντζί είπε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε τέσσερα από τα έξι κεφάλαια και αναζητούν τρόπους πως μπορούν να επιτύχουν πρόοδο τους επόμενους έναν με δύο μήνες. Υπάρχουν, συνέχισε, σημεία διαφορών, υπάρχουν και σημεία στα οποία έχουν συμφωνήσει ενώ γίνονται εργασίες που θα διευκρινίσουν πιο πολύ θέματα που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα αλλά έχουν συμφωνηθεί. Όλα αυτά είπε, τα συζήτησε με τον κ. Έιντε και την Δευτέρα θα συνεχίσουν τις συνομιλίες σε αυτό το πλαίσιο.

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα για εξώσεις Τ/κ Ρομά από σπίτια που μένουν στη Λεμεσό, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι μετέφερε στον κ. Ειντε πως έχουν λάβει και αυτοί κάποιες πληροφορίες για το ζήτημα και διερωτήθηκε γιατί αυτό συμβαίνει τώρα. Ελπίζει, είπε, πως την Δευτέρα θα λάβει κάποιες πληροφορίες γι αυτό το θέμα από τον Ε/κ ηγέτη.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στο χαλούμι λέγοντας ότι κάποιες δυσκολίες δεν έχουν ακόμη υπερκερασθεί. Το χαλούμι, πρόσθεσε, είναι θέμα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ή θετικά τις διαπραγματεύσεις. Έκανε λόγο για κοινή αξία, κοινό προϊόν για το οποίο υπήρξε μια κοινή αντίληψη όταν είχε έρθει εδώ ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τώρα, είπε, το Υπουργείο Γεωργίας στο “νότο” προσπαθεί να κάνει κάποιες αλλαγές εκτός αυτής της κοινής αντίληψης, πράγμα το οποίο θεωρεί – όπως ανέφερε – λάθος και δεν πρέπει αυτή η κοινή αντίληψη να διαταραχθεί. Και σε αυτό το θέμα, πρόσθεσε, μετέφερε τις ανησυχίες του στον κ. Έιντε.

“Η έγνοια μας είναι ότι πρέπει να αποφεύγονται κάθε είδους βήματα που θα ζημιώσουν την διαδικασία. Ούτε εμείς να τα κάνουμε, ούτε αυτοί. Το 2016 ας είναι η χρονιά της ειρήνης”. Η επίτευξη της λύσης είναι στόχος που μπορεί να επιτευχθεί και μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε για τις επόμενες γενιές αυτής της χώρας, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X