ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λήξη αεροπειρατείας- ασφαλείς πλήρωμα και επιβάτες (live)

Ανοιχτό το αεροδρόμιο Λάρνακας με τις λειτουργίες του να επανέρχονται σταδιακά

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αίσιο τέλος είχε η αεροπειρατεία αεροσκάφους της εταιρείας EgyptAir από τον Σεϊφεντίν Μουσταφά, έναν άνδρα 59 ετών, αραβικής καταγωγής. Ο αεροπειρατής παραδόθηκε στις Αρχές στις 2:40 μ.μ. βγαίνοντας από το αεροπλάνο με τα χέρια ψηλά. Λίγα λεπτά νωρίτερα οι επτά άνθρωποι που παρέμεναν στο εσωτερικό του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Λάρνακας κατάφεραν να βγουν από τη σκάλα χωρισμένοι σε δύο ομάδες και με μισή ώρα διαφορά μεταξύ τους, ενώ τηλεοπτική κάμερα κατέγραψε τη στιγμή που ένας άνδρας εγκαταλείπει το αεροσκάφος από παράθυρο του πιλοτηρίου.

Ο Σεΐφεντίν Μουσταφά, υποχρέωσε το αεροσκάφος τύπου Airbus Α320 των αιγυπτιακών αερογραμμών που εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξάνδρεια - Κάιρο, να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, το πρωΐ της Τρίτης.

Τα κίνητρα του άνδρα δεν έχουν αποσαφηνιστεί με ορισμένα μέσα να αναφέρουν πως στόχος του ήταν να έρθει σε επαφή με την πρώην σύζυγό του, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο. Αλλές πηγές κάνουν λόγο για αίτημα του αεροπειρατή να απελευθερωθούν γυναίκες οι οποίες κρατούνται σε φυλακές της Αιγύπτου.

Νωρίτερα πάντως ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Σαρίφ Ισμαήλ, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομή πως ο αεροπειρατής ήταν Αιγύπτιος και είχε απαιτήσει να μιλήσει σε αξιωματούχο της Ε.Ε.

Σύμφωνα μάλιστα με τις κυπριακές αρχές, «δεν επρόκειτο για τρομοκράτη αλλά για πρόσωπο ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης». Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση MS181, από την Αλεξάνδρεια στο Κάϊρο, με 56 επιβάτες και επτά μέλη πληρώματος.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης διαπιστώθηκε ότι τα «πυρομαχικά» του αεροπειρατή ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων.

Είχαμε μια τέτοια υποψία είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα.

Επίσης δήλωσε ότι είχαν φτάσει από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας. οι οποίοι τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Το χρονικό με τις τελευταίες ειδήσεις

18:50

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και εξέφρασε τις ευχαριστίες της χώρας του για τους αποτελεσματικούς χειρισμούς της ΚΔ στο θέμα της αεροπειρατείας.

Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter o KE Nίκος Χριστοδουλίδης.

 

 

 

17:40

Η ΕasyJet με ανακοίνωση αναφέρει ότι η πτήση της ΕasyJet από Λάρνακα προς Βερολίνο σήμερα θα έχει ολονύχτια καθυστέρηση και σε όλους τους επιβάτες θα προσφερθεί διαμονή σε ξενοδοχείο. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η εταιρεία σχεδιάζει σήμερα να πραγματοποιήσει τις πτήσεις της από το Gatwick και Λίβερπουλ του Λονδίνου και τη Βασιλεία. 

Στο μεταξύ η πτήση EZY4727 από το Βερολίνο έχει προσγειωθεί στην Πάφο και όλοι οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στη Λάρνακα.

17:20

Ξανά σε λειτουργία το Ααεροδρόμιο Λάρνακας. Δείτε το νέο πρόγραμμα πτήσεων εδώ

16:51 

Ενώ οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν στην "Κ" από πυροτεχνουργούς της Αστυνομίας έκαναν λόγο για εκρηκτικό μηχανισμό που βρέθηκε στο αεροπλάνο των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το ύποπτο αντικείμενο ήταν τελικά, ένα πακέτο που από τις πληροφορίες προκύπτει ότι το κατασκεύασε ο ίδιος ο αεροπειρατής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δόθηκε άδεια προσγείωσης ήδη σε πτήση προερχόμενη από τη Μόσχα, επιβάτες βρίσκονται ήδη στους χώρους επιβίβασης και γίνονται κανονικά οι έλεγχοι.

16:00

Συμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στο αεροπλάνο βρέθηκε ύποπτο αντικείμενο. Πυροτεχνουργοί της αστυνομίας προέβησαν σε έλεγχο του αεροσκάφους αμέσως μέτα την σύλληψη του αεροπειρατή.

15:55

Καθυστέρηση στη διαχείριση ταχυδρομικών αντικειμένων από και προς την Κύπρο αναμένεται να παρατηρηθεί σήμερα λόγω της αεροπειρατείας.

Σε ανακοίνωσή τους τα Κυπριακά Ταχυδρομεία διαβεβαιώνουν το κοινό ότι τα καθυστερημένα δέματα θα παραδοθούνστους δικαιούχους, αμέσως μετά την ομαλοποίηση της αεροπορικής κίνησης στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

15:45

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη διαπιστώθηκε ότι τα «πυρομαχικά» ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων.

Είχαμε μια τέτοια υποψία είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα.

Επίσης δήλωσε ότι είχαν φτάσει από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας. οι οποίοι τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη

15:20 Συγχαρητηρία από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη 

15:17

 

15:12 

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Τέλος καλό 

Οι πρώτες δηλώσεις του κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη μετά το συμβάν:

"Να αναφέρουμε ότι τις πρώτες ώρες ήθελε να παραδώσει έναν φάκελο στη σύζυγό του. Σκοπός ήταν να κερδηθεί χρόνος. Από εκεί και πέρα είναι σε εξέλιξη ανάκριση του αεροπειρατή και να δούμε πιο συγκεκριμένα τι είχε συμβεί. Σε ερώτηση για τα αιτήματά του, για την αποφυλάκιση γυναικών και συνάντηση με ευρωπαίο αξιωματούχο. Το σημαντικό είναι όλοι καλά, που υπήρχε μεγάλο ενδεχόμενο να γίνει. Υπήρχε και τηλεφωνική επικοινωνία του ΠτΔ με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και αναμένεται ανακοίνωση εκ μέρους των Αιγυπτίων για τον τρόπο που χειρίστηκε το όλο ζήτημα η Δημοκρατία".

14:52

14:50

Δείτε το βίντεο με την "απόδραση" επιβάτη από το πιλοτήριο 

14:47

14:45 

 

14:45

Επιβεβαίωση και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο

 14:40

14:35

Πληροφορίες ότι είναι υπό κράτηση ο αεροπειρατής. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο αεροπειρατής απείλησε να ανατιναχθεί, πριν επέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις... 

14:33

14:28

Μέχρι και από το πιλοτήριο πήδηξε ένας από τους επιβάτες για να απελευθερωθεί, σύμφωνα και με τις εικόνες που μετέδωσε το ΡΙΚ. 

14:21

Τρεις επιβάτες φαίνεται πως έχουν απελευθερωθεί, ενώ καταγράφεται κινητικότητα αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο 

14:17

Ανακοίνωση Υπουργικής Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων

Η Υπουργική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή για τη διαχείριση της αεροπειρατείας στη πτήση MSR 181 από την Αλεξάνδρεια προς το Κάιρο (εσωτερική πτήση) στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Η κατάσταση έχει ως εξής στις 14:00 μμ:
- Δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας. Πρόκειται περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης.
- Παρόλα ταύτα, οι Αρχές της Δημοκρατίας λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις ενέργειες του αεροπειρατή με γνώμονα τη διάσωση όλων των επιβατών και του πληρώματος. Στο αεροπλάνο παραμένουν 3 επιβάτες και 5 μέλη του πληρώματος. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
- Ειδική ομάδα της Αστυνομίας, εκπαιδευμένη στις διαπραγματεύσεις, διαπραγματεύεται με τον αεροπειρατή με σκοπό να πεισθεί να παραδοθεί
- Οι Αρχές έχουν ήδη παράσχει την απαιτούμενη φροντίδα στους απελευθερωθέντες επιβάτες και ήδη υπάρχει επικοινωνία με τις αρμόδιες προξενικές αρχές τρίτων χωρών
- Επισημαίνεται ότι παρά τις πληροφορίες που προέρχονται από ΜΜΕ, δεν έχουν εκκενωθεί εγκαταστάσεις εντός η πλησίον το αεροδρομίου.

14:10 Ενημέρωση από ΥΠΕΞ-Γενικός Διευθυντής κ. Ζήνων

Ανακριβής η είδηση περί εκκένωση κτιρίων κοντά στο αεροδρόμιο. Από το πρωί, ενεργοποιήθηκε η μονάδα διαχείρισης κρίσεων και προσήλθαν οι αρμόδιοι υπουργοί. Εκείνο το οποίο ξέρουμε είναι ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατία και ότι πρόκειται για ασταθή άτομο. Υπάρχει ειδική διαπραγματευτική ομάδα που είναι σε διάλογο μαζί του. Το πρώτο όνομα που ανακοινώθηκε ελέγχεται, δεν είναι αυτός, και ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης έχουν απελευθερωθεί όλοι οι επιβάτες πλην τριών και των μελών του αεροσκάφους. Η Κύπρος προσφέρει κάθε βοήθεια, έχουν ενημερωθεί τα προξενεία και οι πρεσβείες και όλες οι υπηρεσίες ώστε να παρασχεθεί η κάθε βοήθεια. Η ομάδας διαχείρισης είναι συνεχώς σε συσκέψεις. Πέντε τα μέλη του πληρώματος και τρεις επιβάτες. Η πληροφορία ότι είναι ζωσμένος με εκρηκτικά δεν επιβεβαιώνεται. Το θέμα δεν έχει λήξει και υπάρχει διαπραγμάτευση.

13:50 

Ελεύθεροι σκοπευτές στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. 

13:49

Η Αστυνομία εκκένωσε την περιοχή Μακένζι στη Λάρνακα

Η Αστυνομία εκκένωσε ολόκληρη την περιοχή Μακένζι στη Λάρνακα λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας με το υπό πειρατεία αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, που βρίσκεται καθηλωμένο εκεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αστυνομία έχουν απομακρυνθεί όλοι οι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ενώ εκκενώθηκαν και όλα τα κέντρα αναψυχής που βρίσκονται στην περιοχή Μακένζι.

13:47

Στο αεροδρόμιο η πρώην σύζυγος του αεροπειρατή και δίνει κατάθεση

Στο αεροδρόμιο βρίσκεται και δίνει κατάθεση η Κύπρια, πρώην σύζυγος του αεροπειρατή αραβικής καταγωγής, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση των ΜΜΕ από την Αστυνομία. 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο αεροσκάφος παραμένουν 3 επιβάτες και 4 μέλη του πληρώματος ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες μεταφέρθηκαν στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας. Συνολικά στο αεροσκάφος επέβαιναν 56 επιβάτες και 16μελές πλήρωμα καθώς και ένας air marshall.

Λειτουργούν δύο αίθουσες διαχείρισης κρίσεων, μία στη Λευκωσία και μια στη Λάρνακα όπου έχει μεταβεί και ο Διοικητής της ΜΜΑΔ Πανίκος Αντωνίου καθώς και διαπραγματευτές, οι οποίοι συνομιλούν με τον αεροπειρατή.

13:45

Egyptair: Ο αεροπειρατής, τρεις επιβάτες, ο κυβερνήτης, ο συγκυβερνήτης και τρία μέλη του πληρώματος παραμένουν εντός του αεροσκάφους.

13:43

Ενα αεροσκάφος πετάει από το Κάιρο στη Λάρνακα για την επιστροφή των επιβατών.

13:40

Αλλαγές και σε άλλες πτήσεις των Αιγυπτιακών αερογραμμών

13:34

Η Egyptair παρακολουθεί την υπόθεση σε συντονισμό με τις κυπριακές και αιγυπτιακές Αρχές

Η Egyptair έδωσε στη δημοσιότητα τηλεφωνικούς αριθμούς χωρίς χρέωση για τις οικογένειες των επιβατών της πτήσης MS181, ύστερα από την αεροπειρατεία, που είχε ως αποτέλεσμα το αεροπλάνο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου και ο Υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας, αναφέρεται, παρακολουθούν τις οποιεσδήποτε εξελίξεις μέσω του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η πτήση με αριθμό MS181 που προσγειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας Μποργκ Ελ Άραμπ, με προορισμό το αεροδρόμιο του Καΐρου έχει ήδη εκτραπεί προς το αεροδρόμιο της Λάρνακας στην Κύπρο στις 7:50, ύστερα από αεροπειρατεία. Όπως αναφέρεται, το Airbus A320 στο αεροσκάφος επέβαιναν 55 επιβάτες, 7 μέλη του πληρώματος και ένα μέλος του προσωπικού ασφαλείας της EGYPTAIR. Το αεροσκάφος προστίθεται προσγειώθηκε με ασφάλεια στη Λάρνακα.

Η EGYPTAIR επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου και ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τον αεροπειρατή μέσω των αρχών στη Λάρνακα.

Προσθέτει ότι «οι τυπικές διαδικασίες που εφαρμόζονται σε αυτές τις περιπτώσεις ακολουθήθηκαν και οι διαπραγματεύσεις με τον αεροπειρατή είχαν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση όλων των επιβατών εκτός από το πλήρωμα καμπίνας επιβατών και τέσσερις ξένους επιβάτες».

Η EGYPTAIR καλεί τις οικογένειες των επιβατών να επικοινωνούν στο 0887777000 από την Αίγυπτο και στο +202- 25989320-29 εκτός Αιγύπτου.

13:30

Νέα φωτογραφία από την είσοδο του αεροσκάφους

13:29

Απολογία της κυβέρνησης της Αιγύπτου προν τον Ibrahim Samaha για το ότι αναγνωρίστηκε λανθασμένα ως ο ύποπτος για την αεροπειρατεία. 

13:25

Μετακίνηση των δημοσιογράφων ακόμη πιο μακριά από το σημείο όπου έχει σταματήσει το αεροπλάνο. Το ΡΙΚ μεταδίδει πως είναι έτοιμη επιχείρηση να λάβει χώρα. 

13:22

13:17

Μεταφράζεται επιστολή του αεροπειρατή, αποβιβάστηκαν άλλοι δύο επιβάτες

Δύο άτομα αποβιβάστηκαν λίγο μετά το μεσημέρι από το αεροσκάφος της EgyptAir που βρίσκεται υπό αεροπειρατεία στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, γύρω στις 9:30 αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος 49 άτομα και γύρω στις 11:25 άλλα πέντε άτομα. Οι αποσκευές των επιβατών ελέγχονται από πυροτεχνουργούς της Αστυνομίας.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν επιβάτες διαφόρων υπηκοοτήτων, μεταξύ αυτών, Ισραηλινοί, Βρετανοί, Ολλανδοί και Αμερικάνοι, καθώς και δεκαεξαμελές πλήρωμα. Οι πληροφορίες λένε, πως ο ύποπτος έχει παραδώσει επιστολή και η οποία μεταφράζεται. 

Την ίδια ώρα, τρία κέντρα διαχείρισης κρίσεων βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για διαχείριση της αεροπειρατείας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το πρώτο κέντρο διαχείρισης κρίσεως βρίσκεται στο αεροδρόμιο Λάρνακας με επικεφαλής τον Διοικητή της ΜΑΔΔ ο οποίος έχει και το κεντρικό πρόσταγμα και μαζί του βρίσκεται ο Διοικητής της ΚΥΠ και διαπραγματευτές της Αστυνομίας, ειδικά εκπαιδευμένοι, οι οποίοι βρίσκονται σε συνομιλίες με τον αεροπειρατή ο οποίος μιλά αραβικά.

Το δεύτερο κέντρο διαχείρισης κρίσεως βρίσκεται στο επιτελείο της ΜΑΔΔ στη Λευκωσία με επικεφαλής τον Υπαρχηγό της ΜΑΔΔ και το τρίτο κέντρο βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών.

13:05

13:03

Τελευταίες πληροφορίες. Ο αεροπειρατής κρατάει το πλήρωμα, έναν Άγγλο και έναν υπήκοο Σκωτίας, μέσα στο αεροπλάνο. Ο Ιμπραχίμ Σαμάχα, το όνομα του οποίου είχε γνωστοποιηθεί ως αεροπειρατής, επικοινώνησε σύμφωνα με πληροφορίες με Αρχές για να εξηγήσει ότι δεν είναι εκείνος ο ύποπτος. 

13:02

Seif El Din Mustafa. Αυτό σύμφωνα με το CNN το όνομα του αεροπειρατή. 

13:00

Τρία τα κέντρα διαχείρισης κρίσεων, ένα στο αεροδρόμιο και δυο εκτός αυτού. Γίνονται συνομιλίες με τον αεροπειρατή και αναμένονται οι εξελίξεις βάσει και των πληροφοριών που έρχονται λεπτό προς λεπτό. 

12:55

Σύμφωνα με το AP, μία γυναίκα δήλωσε ότι το όνομα που δόθηκε από τις αρχές και της Αιγύπτου είναι το ίδιο με του άντρα της, ο οποίος δεν είναι αεροπειρατής. Η Nahla όπως ονομάστηκε, ανάφερε ότι η φωτογραφία που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, δεν είναι ο άντρας της.

Είναι στρατιωτικός και φέρεται να έχει πολιτικά αιτήματα και ζητάει την απελευθέρωση κρατουμένων γυναικών στην Αίγυπτο. Αυτή τη στιγμή, όπως μεταδίδει και το ΡΙΚ, ο ύποπτος είναι ζωσμένος με εκρητκτικά και ζητά την παρουσία Εκπροσώπου της ΕΕ. Οι πληροφορίες γύρω από την ταυτότητά του, είναι αυτές που μεταδίδονται αυτή την ώρα. 

12:30

 

 

12:08 

Άλλα δυο πρόσωπα κατέβηκαν μόλις τώρα από το αεροπλάνο

12:04

Από πηγές που έχουν πλήρη εικόνα του Αιγυπτιακού αεροσκάφους δεν επιβεβαιώνεται η άφιξη της Κύπριας  γυναίκας του αεροπειρατή

12:02

11:58 Εφτασε στο αεροδρόμιο η γυναίκα του αεροπειρατή
Η γυναίκα του αεροπειρατή έφτασε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ ο δράστης έχει μαζί της και ένα ανήλικο παιδί

11:52
Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, ο αεροπειρατής είναι καθηγητής κτηνιατρικής σε Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας.

11:32 Καθηγητής σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ είναι ο αεροπειρατής
Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ο αεροπειρατής Ιμπραΐμ Σαμάχα, είναι καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Ατλάντα στις ΗΠΑ και είναι 59 ετών

11:23

11:15

Η φωτογραφία του αεροπειρατή όπως τη μεταδίδουν ξένοι δημοσιογράφοι

 

11:12

Ενημέρωση και προς τους δημοσιογράφους έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως "κάναμε το άπαν για να είναι όλοι ασφαλείς". Σε ερώτηση για τον λόγο που εξελίχθηκε η αεροπειρατεία, είπε ότι το περιστατικό δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατία και απάντησε για το αν έχει να κάνει με μια γυναίκα λέγοντας ότι, "όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα".

11:05

 

11.00

Την κατάσταση χειρίζεται το Εθνικό Κέντρο Κρίσεων επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. 

«Αναφορικά με την κατάσταση που εξελίσσεται σχετικά με την πτήση MSR 181 της EgyptAir στην οποία εκδηλώθηκε αεροπειρατεία και το αεροσκάφος άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας, οι αρμόδιοι σχεδιασμοί διαχείρισης κρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εφαρμόστηκαν από την αρχή του συμβάντος. Υπουργική Επιτροπή χειρίζεται την κατάσταση στο Εθνικό Κέντρο Κρίσεων που βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει επίσης εγκαθιδρυθεί άμεση επικοινωνία μεταξύ του Κέντρου και των Αιγυπτιακών Αρχών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.

 

10:45

Η γυναίκα του αεροπειρατή, μεταφέρεται στο αεροδρόμιο από την Αστυνομία για να τον πείσει να παραδοθεί. Ονομάζεται Μαρίνα Παράσχου και είναι από την Ορόκλινη και έχουν τέσσερα παιδιά. 

 

10:38 

10:37 

Στενούς δεσμούς φαίνεται να είχε ο αεροπειρατής με την Κύπρο. Είναι Λίβυος στην υπηκοότητα και ήταν παντρεμένος με Κύπρια. Στην ίδια γυναίκα φέρονταν να ήθελε να στείλει ο αεροπειρατής τετρασέλιδη επιστολή.  

10:35

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πλειοψηφία των επιβατών έχει αποβιβαστεί.

 

Διπλωματικές πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες για την έκβαση του περιστατικού αεροπειρατείας

 

Το σύνολο των πτήσεων προς και από το αεροδρόμιο Λάρνακας έχουν ανασταλεί. Το αεροδρόμιο είναι σχεδόν άδειο

 

Η πτήση της Aegan 902 από Αθήνα προσγειώθηκε στην Πάφο και οι επιβάτες θα μεταφερθούν με λεωφορεία στο αεροδρόμιο Λάρνακας

 

Σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου Λάρνακας υπάρχουν αστυνομικοί με οπλισμό καθώς και άνδρες της ΕΦ που συνδράμουν το έργο της επιτήρησης

 

 

10:32 Νεότερη ενημέρωση της Egyptair

Με νεότερη ανακοίνωση της Egypt Air μέσω του λογαριασμού της στο twitter, μετά τις διαπραγματεύσεις με τον αεροπειρατή έχουν αφεθεί ελεύθεροι ΟΛΟΙ οι επιβάτες ΕΚΤΟΣ από το πλήρωμα και τέσσερις ξένους πολίτες, οι εθνικότητες των οποίων παραμένουν άγνωστες.

 

10:27 Η πρώτη επίσημη δήλωση του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΕΞ:

Πριν δυο ώρες εκδηλώθηκε αεροπειρατεία σε εσωτερική πτήση των Αιγυπτιακών αερογραμμών, και προσγειώθηκε στην Κύπρο λόγω έλλειψης καυσίμων. Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο, σε απομονωμένη περιοχή, και αμέσως συνήλθε η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων. Αυτό που μπορώ να πω, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, είναι ότι έχει επιτραπεί η έξοδος από τα αεροσκάφος σε 57 άτομα ενώ κρατάμε σε επαφή με τον τρομοκράτη. Είναι ένα πρόσωπο, αλλά δεν επιβεβαιώνεται ότι είναι ζωσμένος με εκρηκτικά. Προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια όλων. Έχουμε επικοινωνία με αιγυπτιακές αρχές και με τον πρέσβη της χώρας στην Κύπρο. 

10:20

Ένα C130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, και διεθνής πτήσεις αναμένεται να προσγειωθούν στην επόμενη μισή ώρα στην Πάφο. 

10:19

Απελευθέρωση όλων των επιβατών, εκτός από το πλήρωμα και πέντε αλλοδαπούς, λέει η εταιρεία

10:10

Οι πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο Λάρνακας έχουν ανασταλεί. Όλες οι προγραμματισμένες αφίξεις πραγματοποιούνται από το αεροδρόμιο Πάφου

 


Η πρόσβαση στο αεροδρόμιο Λάρνακας είναι αδύνατη με αυτοκίνητο παρά μόνο από την πλευρά των χώρων στάθμευσης.

 10:09

 

10:07

Σύσκεψη Επιτροπής Διαχείρισης κρίσεων συνέρχεται αυτή την ώρα στο ΥΠΕΞ, με επικεφαλής τον κ. Κασουλίδη και με συμμετοχή των Υπουργών Αμυνας, Συγκοινωνιών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Μέχρι στιγμής, είναι δύσκολη η επικοινωνία με αιγυπτιακές αρχές. 

10:01

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και από το αεροδρόμιο της Λάρνακας, δυο είναι οι πτήσεις που βρίσκονται καθηλωμένες αυτή τη στιγμή. Μία της Aegean και μια της WizAir ενώ αναμενόταν και ακόμη μια πτήση στα επόμενα δέκα λεπτά. 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση