ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ερντογάν: Μίλησε για Κυπριακό στην Ουάσιγκτον

Για εξελίξεις στη Συρία, την τρομοκρατία αλλα και το Κυπριακό και την θέση της Τουρκίας

ΚΥΠΕ

Στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, τις εξελίξεις στη Συρία, την τρομοκρατία, το Παλαιστινιακό, το Κυπριακό και το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και τη διεθνή σκηνή, αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς της Ουάσιγκτον.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα και αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η χώρα του είναι η μητέρα πατρίδα των Τ/κ και μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο και είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει μία διαρκή και δίκαιη διευθέτηση στο κυπριακό πρόβλημα. Πρώτα και κύρια, είπε, πρέπει να διασφαλίσουμε τα νόμιμα δικαιώματα του λαού της Κύπρου (όπως ανέφερε σύμφωνα με την διερμηνεία) και πρέπει να παρουσιάσουμε μία συνολική διευθέτηση μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

«Το Μάιο, θα επαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και ελπίζουμε ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα χαθεί», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η τ/κ κοινότητα έχει επανειλημμένα παρουσιάσει την επιθυμία της για διευθέτηση κι αν και οι Ε/κ ανταποκριθούν ευνοϊκά, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τη διευθέτηση στη νήσο. Αν το επιτύχουμε, πρόσθεσε, τότε θα έχουμε πολλές σημαντικές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών έργων.

Μίλησε επίσης και για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία, από τον περασμένο Οκτώβριο, παρουσιάζοντας το έργο ως «καθαρή απόδειξη της ειλικρινούς προσέγγισης της Τουρκίας στη διευθέτηση του Κυπριακού». Γιατί, όπως είπε, το έργο θα προμηθεύει με νερό στο σύνολο της νήσου, μετά την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, καθώς και οι δύο κοινότητες θα μπορέσουν να ωφεληθούν από το έργο.

«Το χαρακτηρίζω υδάτινο σχέδιο ειρήνης», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι ακόμη το “νότιο μέρος της νήσου” - όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία - προμηθεύεται νερό από τάνκερς, σύμφωνα πάντα με την διερμηνέα. Αν το επιθυμούν, είπε, θα μπορούν να το προμηθεύονται από τη “βόρειο Κύπρο”.

Καταλήγοντας είπε πως η προσδοκία του από τη διεθνή κοινότητα είναι να προσφέρει ειλικρινή υποστήριξη στις προσπάθειες.
Ο Τούρκος πρόεδρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το Κυπριακό, έκανε αναδρομή για το τι συνέβη με το σχέδιο Ανάν, επαναλαμβάνοντας ότι τότε είχε δηλώσει ότι θα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους Ελληνοκύπριους. Καταλήγοντας την αναφορά του, επανέλαβε ότι οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν το Μάιο και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε και σε ερώτηση για τις προσπάθειες της χώρας του να ενταχθεί στην Ε.Ε., λέγοντας ότι είναι πολύ υπομονετικός.

Τέλος, για το ζήτημα των διώξεων δημοσιογράφων, προσπάθησε να παρουσιάσει την πλειοψηφία των 52 δημοσιογράφων ως καταδικασμένους για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις και μόνο επτά από αυτούς έχουν δημοσιογραφική ταυτότητα. Στις τρομοκρατικές οργανώσεις συμπεριέλαβε και τον οργανισμό του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Αυτοί που φωνάζουν εναντίον της Τουρκίας έξω από το κτήριο, δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει στην Τουρκία», είπε αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα έξω από το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση