ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΞ: Κυπριακό ενδιαφέρον για εκπόνηση Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ

Επεσήμανε ότι αυτή η στροφή οδήγησαν την Κυβέρνηση στην εκπόνηση

ΚΥΠΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, τονίσε πως μια σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Ευρώπη χρειάζεται αντίστοιχα και μια νότια γειτονιά στα σύνορα της σταθερή, ασφαλή και ευημερούσα.

Χαιρετίζοντας εργαστήριο που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Ασφάλειας και η Διπλωματική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με τίτλο “Fostering resilience for the EU and the Southern Neighbourhood”, ο κ. Κασουλίδης είπε πως στόχος του εργαστηρίου είναι να συμβάλει στις συνεχείς προσπάθειες της Ύπατου Εκπροσώπου Federica Mogherini στην προετοιμασία μιας συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας η οποία θα είναι ο οδηγός των ενεργειών της ΕΕ στο μέλλον.

Όπως είπε ο κ. Κασουλίδης, η διασύνδεση των προκλήσεων στην περιοχή μας, που κυμαίνονται από πολιτική αστάθεια, ανασφάλεια, μεταναστευτικές ροές, τρομοκρατία, έως και θέματα όπως η πρόσβαση στην εκπαίδευση, η απασχόληση των νέων και τα ανθρώπινα δικαιωμάτων, έχουν δημιουργήσει μια σαφή ανάγκη για την ΕΕ για την αναβάθμιση και αναθεώρηση των πολιτικών της και για την αναζήτηση ολοκληρωμένων απαντήσεων.

Από την άλλη, η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σημείωσε ο Υπουργός, δεν θέτει μόνο προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες, παραθέτοντας το παράδειγμα των υδρογονανθράκων, που μπορούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, στόχος ο οποίος είναι, σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, τόσο πολιτικός όσο και οικονομικός.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Κασουλίδης είπε πως η στρατηγική αυτή της ΕΕ δεν πρέπει να αποτελέσει απλώς ένα εγχειρίδιο για αντιμετώπισης της κάθε κρίσης που θα προκύψει και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Όπως σημείωσε, δεν έχουμε τα μέσα και την ικανότητα να συμμετέχουμε ως ΕΕ αποτελεσματικά και αποδοτικά σε όλη την υδρόγειο, αλλά έχουμε τα μέσα να συμμετέχει ενεργά με τους γείτονες των γειτόνων μας. “Η ΕΕ θα μπορούσε να είναι ένας παγκόσμιος παράγοντας, όντας ηγέτης στην περιφέρεια της”, τόνισε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι αυτή η στροφή της διεθνούς στρατηγικής και το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον στην περιοχή, οδήγησαν την Κυβέρνηση στην εκπόνηση της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής Ασφαλείας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι μια παράλληλη διαδικασία με την εκπόνηση της Στρατηγικής της ΕΕ.

Κύριος στόχος της στρατηγικής αυτής είναι η προστασία των ζωτικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτών της, καθώς επίσης η ενίσχυση της θέσης και του ρόλου της Κύπρου ως περιφερειακού παράγοντα σταθερότητας στα νοτιοανατολική σύνορα της ΕΕ.

Ειδική Σύμβουλος της Επιτρόπου ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, Natalie Tocci:

Από την πλευρά της, η Ειδική Σύμβουλος της Επιτρόπου ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, Natalie Tocci, στο δικό της χαιρετισμό, είπε πως υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για τον οποίο η ΕΕ προχωρά στη σύνταξη μιας συνολικής παγκόσμιας στρατηγικής. Πρωτίστως, όπως ανέφερε, είναι το γεγονός ότι η ίδια η ΕΕ εκτός του ότι περιβάλλεται από κρίσεις, αντιμετωπίζει και η ίδια κρίσεις εντός των κόλπων της και συνεπώς θα πρέπει να αντιδρά σε αυτές τις κρίσεις.

“Ο πρώτος λόγος για τη σύνταξη της παγκόσμιας στρατηγικής είναι ακριβώς να προσφέρει την αίσθηση της κατεύθυνσης”, είπε και διευκρίνισε πως η στρατηγική θα παρέχει μια ευρύτερη αίσθηση της κατεύθυνσης για το πού κινείται η Ένωση μέσα στα επόμενα 7-8 χρόνια.

Ο δεύτερος λόγος, συνέχισε η κ. Tocci, έχει να κάνει με την ενότητα εντός της ΕΕ. Αυτές οι κρίσεις, που έχουν να κάνουν και με τα εσωτερικά της Ένωσης, όπως το Grexit, Brexit, η προσφυγική κρίση και η κρίση στην Ευρωζώνη μονοπωλούν το ενδιαφέρον, και πάνω σε αυτά η στρατηγική στοχεύει να εντοπίσει αυτά που μας ενώνουν ως πολίτες. Σημείωσε πως μια Στρατηγική που δεν θα στηρίζεται σε κάθε λέξη ή σε κάθε κόμμα του κειμένου αλλά θα δίνει ευρύτερες κατευθύνσεις, θα δείχνει στους Ευρωπαίους πολίτες ότι είμαστε ακόμα ενωμένοι.

Τέλος, ο τρίτος λόγος για την εκπόνηση αυτής της Στρατηγικής, όπως ανέφερε στην ομιλία της η κ. Tocci έχει να κάνει με τον τρόπο αντίδρασης της ΕΕ στις διάφορες αυτές κρίσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X