ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άνοιγμα αρχείων ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τους αγνοουμένους

Άνοιγμα αρχείων και σε Νέα Υόρκη

ΚΥΠΕ

Έχει ληφθεί απόφαση για να μελετηθούν τα αρχεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε σχέση με τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, είπε τη Δευτέρα ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου.

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Miroslav Jenča, ο κ. Φωτίου είπε ότι έθεσε επίσης το θέμα των αρχείων που βρίσκονται στην έδρα του οργανισμού και τα οποία δεν έχουν δοθεί.

«Έχει ληφθεί η απόφαση, ήδη γίνονται διαδικασίες για τα αρχεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για να μελετηθούν» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα ληφθούν αποφάσεις και για τα αρχεία στη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τον «31ο Μαραθώνιο Αγάπης Αγνοουμένων», στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ`, στη Λευκωσία, ο Προεδρικός Επίτροπος είπε ότι αν και τα αρχεία της ειρηνευτικής δύναμης ζητήθηκαν προ 15ετίας, η απόφαση λήφθηκε πρόσφατα, μετά από πιέσεις της ε/κ πλευράς και μέσω πιέσεων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τέθηκε και το θέμα της μέριμνας για τους συγγενείς αγνοουμένων, με την Σκεύη Κουκουμά, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, να αναφέρεται σε θέματα που «σκαλώνουν στη γραφειοκρατεία».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Σχέδιο για τη φροντίδα ηλικιωμένων γονέων ή συγγενών, με τον κ. Φωτίου να σημειώνει στο σημείο αυτό ότι ενημερώθηκε από την Υπουργό Εργασίας πως το ζήτημα έχει ολοκληρωθεί και πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, η κ. Κουκουμά αναφέρθηκε και στο θέμα με τα νοσήλια που καταβάλλουν οι συγγενείς αγνοούμενων, με τον κ. Φωτίου να λέει ότι «μιλάμε με τον Υπουργό Υγεία για να το επιλύσουμε».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας οργάνωσης αδηλώτων αιχμαλώτων και αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης έκανε λόγο για καθυστέρηση σε κάποια ζητήματα και ζήτησε την παρέμβαση της Πολιτείας.

Νέστορος: «Ταυτοποιήθηκαν 480 Ε/κ»

Αγωνία για την κατάσταση στο θέμα της ανεύρεσης αγνοουμένων εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ, Νέστορας Νέστορος, λέγοντας ότι «τα πράγματα είναι δραματικά».

Είπε ότι υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής και πρακτικής συνεργασίας, προειδοποιώντας ότι το πιο σημαντικό Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων «οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων φαίνεται ότι θα το καταστρέψουν σύντομα».

Σύμφωνα με τον κ. Νέστορος, ελλείπονται συνολικά 1.000 αγνοούμενοι, οι 800 εκ των οποίων είναι Ε/κ που βρίσκονται στα κατεχόμενα. Από τους 200 Τ/κ αγνοούμενους, είπε ότι οι 100 βρίσκονται στα κατεχόμενα και οι υπόλοιποι στις ελεύθερες περιοχές, από τα γεγονότα της περιόδου 1963-64.

Σύμφωνα με τον κ. Νέστορος, ο συνολικός αριθμός των Ε/κ που έχουν ταυτοποιηθεί είναι 480.

Ερωτηθείς αναφορικά με τον αριθμό όσων ταυτοποιήθηκαν - τον οποίο η τ/κ πλευρά ανέβασε πρόσφατα σε 1.113 - ο κ. Νέστορος εξήγησε ότι πρόκειται για θεωρητικό νούμερο, καθώς οι εξετάσεις των ανθρωπολόγων έδειξαν ότι 53 υποθέσεις αφορούν αρχαιολογικά οστά και άλλες 50 δεν οδηγούν σε ταύτιση.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το θέμα της παροχής πληροφοριών στη ΔΕΑ από τα τουρκικά αρχεία, για το οποίο έλαβε απόφαση το Συμβούλιο της Ευρώπης τον περασμένο Μάρτιο, ο κ. Νέστορος είπε ότι «είναι στάσιμο», λέγοντας ότι οι συζητήσεις στη ΔΕΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αδιέξοδο.

Για απαράδεκτη κατάσταση και αναλγησία της Τουρκίας στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`, λέγοντας ότι αν και γνωρίζει τα πάντα, η Άγκυρα δίνει πληροφορίες με το σταγονόμετρο. Είπε παράλληλα ότι η ε/κ πλευρά κάνει ότι μπορεί για την ανεύρεση των Τ/κ αγνοουμένων, καθώς έδωσε όσα στοιχεία είχε στη διάθεσή της.

Θα ήταν προς τιμή της Τουρκίας να υποχρεώσει τον κατοχικό στρατό να δώσει πληροφορίες, είπε, ενώ διερωτήθηκε πως θα λύσουμε το ενικό θέμα, όταν η Άγκυρα δεν συνεργάζεται για αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα.

Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε, εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Προέδρου, τον Αρχιεπίσκοπο για τη συμπαράστασή του στον αγώνα για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.

Είναι απάνθρωπο να κηδεύουμε μετά από 42 χρόνια πεσόντες της τουρκικής εισβολής, αλλά και η ίδια η διεθνής κοινότητα να επιτρέπει στην Τουρκία να μη συνεργάζεται, είπε, ενώ πρόσθεσε ότι το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής βρίσκεται σε κομβικό σημείο.

Αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, δεν θα υπάρχουν οστά Ε/κ για να συνεχιστεί το έργο της ΔΕΑ, πρόσθεσε, ενώ επικαλέστηκε στοιχεία της Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία, τα στατιστικά επιτυχίας είναι πολύ χαμηλά, κοντά στο 12%.

«Αν δεν ληφθούν ριζικές αποφάσεις από την άλλη πλευρά για να συνεργαστεί, πολύ φοβάμαι ότι θα επηρεαστεί σε τέτοιο βαθμό το έργο της ΔΕΑ, που δυστυχώς δεν θα έχουμε και θετικά αποτελέσματα» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε εξάλλου στο θέμα της μετακίνησης οστών, λέγοντας ότι είναι απάνθρωπο να μη λένε που βρίσκονται και να δίνουν στους συγγενής για ταφή μόνο δύο-τρία οστά, παίζοντας με τον πόσο των ανθρώπων.

Ως προς τις άδειες σε 30 σημεία σε «στρατιωτικές ζώνες» στα κατεχόμενα, ο κ. Φωτίου είπε ότι η θετική αυτή κίνηση έγινε μετά από 42 χρόνια και για διάστημα μόλις τριών ετών. Συμπλήρωσε ότι εντός του 2016 δεν έχει ανευρεθεί τίποτε ακόμη, ενώ σύμφωνα με αξιολογήσεις, σε αυτές τις περιοχές αναμένεται να εντοπιστεί μικρός αριθμός αγνοουμένων, μεταξύ 60-80, από τους 1.017 που αναζητούνται.

Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φωτίου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε πολλές φορές το θέμα των αγνοουμένων, τόσο στις συνομιλίες του με τον κ. Ακιντζί όσο και εκτός Κύπρου. Παρατήρησε ωστόσο ότι η Τουρκία δεν υλοποιεί τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ενώ είπε ότι «έχουμε να κάνουμε με μια κατοχική δύναμη που δεν σέβεται ούτε αρχές ούτε αξίες».

Ο κ. Φωτίου είπε επίσης ότι ακόμη δεν δόθηκε άδεια από τον κατοχικό στρατό για να ξεκινήσει η ΔΕΑ ανασκαφές στη περιοχή, για την οποία υπήρξαν πληροφορίες για αγνοούμενους, που έδωσε Τ/κ στην εφημερίδα «Πολίτης» τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η Σκεύη Κουκουμά διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι η Βουλή καταβάλλει προσπάθειες για την ανάδειξη των θεμάτων των αγνοουμένων, αλλά και του ρόλου της Τουρκία σε διεθνείς και Ευρωπαϊκούς φορείς.

Αν η Τουρκιά δώσει πληροφορίες, το θέμα των αγνοουμένων θα λήξει το συντομότερο, κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση