ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η διεθνής ημέρα Αστρονομίας στο Προεδρικό

Ταξίδι στο διάστημα έκαναν όσοι παρευρέθηκαν στο Προεδρικό για τη Διεθνή Ημέρα Αστρονομίας

ΚΥΠΕ

Για πρώτη φορά η Κύπρος γιόρτασε επίσημα την Διεθνή Ημέρα Αστρονομίας με μια εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του αστροφυσικού της ΝΑΣΑ Θανάση Οικονόμου,Υπουργών, βουλευτών, ξένων Πρέσβεων και πλήθους κόσμου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, τηλεσκόπια βρίσκονταν στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου για αστροπαρατήρηση και αστροφωτογράφηση από μικρούς και μεγάλους, με πρώτο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος θαύμασε το φεγγάρι. Αργότερα, όταν έδυσε για τα καλά ο ήλιος, ο κόσμος γνώρισε από κοντά τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία, μαζί με τρεις από τους δορυφόρους του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στον χαιρετισμό του είπε ότι η επιστήμη της αστρονομίας ανοίγει νέους ορίζοντες με διαστάσεις που δεν είχαμε φανταστεί, προσθέτοντας ότι η πρόκληση της επιστήμης της αστρονομίας, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη όσο μικρή και αν είναι η Κύπρος.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε ύστερα από την υιοθέτηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της πρότασης της 17χρονης μαθήτριας Στέφανης Διάκου Πετροπούλου, η οποία απηύθυνε επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και εισηγείτο να τιμηθεί και στην Κύπρο η Διεθνής Ημέρα Αστρονομίας.

“Βρήκα τα επιχειρήματα της Στέφανης τεκμηριωμένα και η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε αυτήν και σε όλα τα παιδιά που πιστεύουν και εργάζονται για να πραγματοποιηθούν τα όνειρα τους” είπε ο Πρόεδρος στον χαιρετισμό του.

Επίσης, καλωσόρισε στην Κύπρο και στην εκδήλωση, τον διεθνούς φήμης αστροφυσικό της ΝΑΣΑ Θανάση Οικονόμου, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο από τις ΗΠΑ για να παραστεί στην εκδήλωση αλλά και να υποστηρίξει την υλοποίηση ενός Αστεροσκοπείου στην περιοχή του Τροόδους.

“Κύριε Οικονόμου, θα ήθελα να σας καλωσορίσω και να σας διαβεβαιώσω πως από την πρώτη στιγμή που ήρθαν στα χέρια μου οι πρώτες πληροφορίες για τη δημιουργία του αστεροσκοπείου, αγκάλιασα την ιδέα με ενθουσιασμό. Η Κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό των πρωτοπόρων και σε εσάς που έχετε τη συμβουλευτική ευθύνη προκειμένου να πετύχουμε το ταχύτερο δυνατόν την υλοποίηση αυτού του σκοπού” είπε ο Πρόεδρος.

Με το αστεροσκοπείο, πρόσθεσε, μεταξύ άλλων θα δοθεί η ευκαιρία στη νεολαία να γνωρίσει το αντικείμενο της Αστρονομίας και αυτό πιθανώς να οδηγήσει κάποιους νέους μας να το επιλέξουν ως σπουδή και κατοπινό επάγγελμα.

“Επιπρόσθετα ανοίγουν νέοι ορίζοντες με διαστάσεις που δεν είχαμε φανταστεί καθώς θα μπορεί να προωθηθεί η ιδέα της Κύπρου ως τουριστικού θέρετρου για την ομορφιά του ουρανού της, κάτι που θα βοηθήσει στο να γίνει ευρύτερα γνωστή η πατρίδα μας, συμβάλλοντας έτσι στον ποιοτικό εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος” κατέληξε ο Πρόεδρος.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πυρηνικός Αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Θανάσης Οικονόμου, εξέφρασε την χαρά του για το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στην Κύπρο για την επιστήμη της αστρονομίας και είπε ότι είναι σημαντικό επίσης η αστρονομία να διδάσκεται και στα σχολεία.

Τα ουράνια σώματα, είπε, ενθουσιάζουν πολύ τα παιδιά τα οποία μετά, όταν αγαπήσουν την επιστήμη θα γίνουν οι μελλοντικοί επιστήμονες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την χώρα.

Επίσης αναφέρθηκε και στην ιδέα ενός αστεροσκοπείου στο Τρόοδος, λέγοντας “προσπαθώ να βοηθήσω να υλοποιήσουμε την ιδέα ενός αστεροσκοπείου στην Κύπρου που θα βοηθήσει τόσο στην εκπαίδευση όσο και στον τουρισμό”.

“Χαίρομαι που αυτή η προσπάθεια έχει τόσο μεγάλη υποστήριξη από όλους στην Κύπρο. Ελπίζω πολύ σύντομα να το υλοποιήσουμε” πρόσθεσε και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του είπε “Είμαι βέβαιος κ. Πρόεδρε πως όταν το ολοκληρώσουμε θα γεμίσει ο τόπος παιδιά και θα δείτε ότι είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορεί να κάνει η χώρα σας”.

Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου έκανε παρουσίαση με στιγμιότυπα από τις αποστολές στο διάστημα στις οποίες συμμετείχε.

Σημειώνεται ότι ο κ. Οικονόμου έχει εξοπλίσει με διαστημικά όργανα αμέτρητες διαστημικές αποστολές, από τον Ιχνηλάτη που στάλθηκε στον Άρη το 1997, μέχρι την πρόσφατη αποστολή σε κομήτη της συσκευής Phillae. Η ΝΑΣΑ, για να τιμήσει τον Έλληνα επιστήμονα, του επιτρέπει να δίνει ελληνικά ονόματα στις περιοχές που χαρτογραφεί στον πλανήτη Άρη.

Επίσης, συμμετείχε στην ομάδα για τη μελέτη των δειγμάτων, που έφεραν οι αστροναύτες από τη Σελήνη. Η ομάδα του δε, έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει επιστημονικά όργανα που χρησιμοποιήθηκαν στις αποστολές της Σελήνης, του Άρη, του Κρόνου, των κομητών και των αστεροειδών.

Ο κ. Οικονόμου βρίσκεται στην Κύπρο μετά από πρόσκληση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους και της κοινότητας Αγριδιών για καθοδήγηση της προσπάθειας που γίνεται για σύσταση του Αστεροσκοπείου Τροόδους.

Εξάλλου, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου ανέφερε ότι σήμερα, χάρη στην αστρονομία, πολλά φαινόμενα που οι άνθρωποι τα θεωρούσαν μυστήρια της φύσης, αποκαλύφθηκαν σε βαθμό που να τα θεωρούμε ως απλά και φυσικά πράγματα.

Στην Κύπρο, πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας την σημασία της αστρονομίας, και την συμβολή της στην επιστήμη, την κοινωνία και τον πολιτισμό, την έρευνα και την καινοτομία, “υιοθετούμε μετά από γραπτή παρότρυνση από την μαθήτρια της Αγγλικής Σχολής Στέφανης Διάκου Πετροπούλου, και την θετική ανταπόκριση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ένα νέο θεσμό, μια εκδήλωση που διοργανώνεται στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο για την Ημέρα της Αστρονομίας”.

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, το Science & Space Cafe και η Κοινότητα Ερασιτεχνών Αστρονόμων Κύπρου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X