ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αιμοδότες οι Κύπριοι

Στις 62 χώρες η Κύπρος που καλύπτει τις ανάγκες της εθελοντικά στο 100%

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το αίμα που ρέει στις φλέβες του μεταγγιζόμενου ασθενή ή τραυματία και προέρχεται από τον αιμοδότη, συνδέει αυτούς τους δύο άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους, με πολύ ισχυρούς και στέρεους δεσμούς, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κέντρου Αίματος, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη, που εορτάζεται στις 14 Ιουνίου.

Το Κέντρο Αίματος, στο μήνυμά του, ευχαριστεί όλους τους αιμοδότες και αναφέρει ότι “η Κύπρος είναι μια από τις 62 χώρες του κόσμου που καλύπτουν τις ανάγκες τους σε αίμα, με 100% εθελοντική και μη αμειβόμενη αιμοδοσία, είμαστε πρώτοι σε ποσοστό αιμοδοτών σε σχέση με τον πληθυσμό, ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ενώ η συλλογή αίματος ξεπερνά τις 60,000 το χρόνο”.

“Κάθε χρόνο μεταγγίζονται σε διάφορους ασθενείς και τραυματίες πέραν των 120,000 παραγώγων αίματος.Οι νέοι μας έχουν συγκινητική συμμετοχή σε αιμοδοσίες που διοργανώνονται στα λύκεια, στα πανεπιστήμια και στα στρατόπεδα μας” προστίθεται.

Σύμφωνα με το Κέντρο Αίματος, οι ανάγκες σε αίμα είναι τεράστιες και “η ιδιαιτερότητα μας, που προκύπτει από το πολύ ψηλό ποσοστό θαλασσαιμικών ασθενών, είναι ένα γεγονός που πρέπει να μας θέτει σε συνεχή εγρήγορση”.

“Η αιμοδοσία είναι μια ανώδυνη και ακίνδυνη διαδικασία που κρατά λίγα λεπτά. Από τη διαδικασία αυτή παράγονται 3 διαφορετικά παράγωγα αίματος, τα οποία μπορεί να μεταγγιστούν και να σώσουν 3 διαφορετικούς ασθενείς” αναφέρει η ανακοίνωση.

Καταλήγοντας, “οι εορτασμοί της παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη θα κορυφωθούν με εκδήλωση στην Πύλη Αμμοχώστου την Πέμπτη 23 Ιουνίου στις 700μμ. Στις 800μμ, με τη στήριξη των Γενικών Ασφαλειών Κύπρου, θα ακολουθήσει στην Τάφρο της Πύλης μεγάλη συναυλία με ελεύθερη είσοδο για όλους”.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X