ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιωνάς: Είμαστε σε επιφυλακή

Σε ύφεση όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

17 πτητικά μέσα, πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερο επιχειρούν από τις 5.17 το πρωί στη μεγάλη πυρκαγιά που συνεχίζει το καταστροφικό της έργο από το περασμένο Σάββατο.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε δύο επικίνδυνα μέτωπα, στα Καννάβια και την Ασίνου, όπου η πυρκαγιά είναι ανεξέλεγκτη. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θέλησαν να εκμεταλλευτούν την πρωινή άπνοια, η οποία είχε διάρκεια μέχρι τις 10:00 το πρωί, ωστόσο μετά τις 10:00, άνεμοι που πνέουν στην περιοχή άρχισαν να δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.

Ειδικά στο μέτωπο στα Καννάβια, οι προσπάθειες έχουν ενταθεί προκειμένου να ανακοπεί η επέλαση της πυρκαγιάς στην περιοχή όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις της Ε.Φ.

Χθες το απόγευμα, προσωπικό της Ε.Φ. δημιούργησε αντιπυρικές ζώνες σε σημείο κοντά στην Κυπερούντα, όπου υπάρχουν αποθήκες πυρομαχικών. Από τη συγκεκριμένη περιοχή έχουν απομακρυνθεί τα καύσιμα της Ε.Φ.

Συνεχής ενημέρωση 

20:40 Η αποτίμηση της καταστροφής στην περιοχή Σολέα θα γίνει την Πέμπτη

20:25 Ιωνάς: Είμαστε σε επιφυλακή

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης μετά από την τελευταία σύσκεψη στο κέντρο συντονισμού ανέφερε ότι:

«Η περιοχή είναι υπό έλεγχο. Υπάρχουν ακόμα περιοχές, Κούρδαλι όπου παρουσιάζονται μικρές εστίες που και σβήνουν οι επίγειες δυνάμεις. Κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε ανάφλεξη.

Απόψε θα παραμείνουν όλες οι δυνάμεις στην περιοχή ενώ τα οχήματα θα παραμείνουν και αύριο.

Στην περιοχή θα παραμείνουν τα βαραίου τύπου οχήματα και θα χρησιμοποιηθούν για να γίνουν αντιπυρηνικές ζώνες. Οι προσπάθειες μας γίνονται κατά τρόπο προληπτικό για να μην υπάρξουν αναφλέξεις.

Τα ξένα πτητικά μέσα θα παραμείνουν για οποιαδήποτε ανάγκη υπάρξει στη συνέχεια.

Στις επόμενες πέντε μέρες θα γίνεται μια περιπολική παρακολούθηση της περιοχής, και θα είναι σε επιφυλακή όλα τα παρατηρια. Κάποια από τα μέτρα θα συνεχιστούν για 15 μέρες». 

20:20 Οι αρμόδιοι από το Κέντρο Συντονισμού στη Γαλάτα αναφέρουν ότι όλα τα μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση. Σε επιφυλακή οι αρχές. 

18:55 ΠτΔ: Αποχαιρετούμε έναν άξιο επαγγελματία, έναν έντιμο οικογενειάρχη και πολίτη. Καλό ταξίδι Μάριε Αριστοτέλους.

18:30 Τελέστηκε η κηδεία του δασοπυροσβέστη Μάριου Αριστοτέλους

18:14 

17:50 Συλλυπητήρια από τον ΠΙΣ

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια και τη συμπάθεια του προς τις οικογένειες των δύο δασοπυροσβεστών, που έχασαν τη ζωή τους κατά τις επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή Σολιάς και εκφράζει τη βεβαιότητα πως η κυπριακή πολιτεία και κοινωνία θα σταθεί αρωγός στο πλευρό τους.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΙΣ διαβεβαιώνει ότι ο ιατρικός κόσμος παραμένει βαθιά προσηλωμένος στο πλευρό της πολιτείας, για στήριξη των συντονισμένων προσπαθειών του κράτους τόσο για την ανακούφιση των πυρόπληκτων, όσο και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που ενδέχεται να προκύψουν. 

17:40 Πλήθος κόσμου στο μικρό ναό του του Αγίου Χαραλάμπους όπου τελείται η κηδεία του Μάριου Αριστοτέλειους, με πανό που αποχαιρετούν τον άτυχο δασοπυροσβέστη. 

17:35 Ιωνάς: Πλήρως διαχειρίσιμη η κατάσταση

Σε δηλώσεις του πριν από λίγο ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι η κατάσταση είναι «πλήρως διαχειρίσιμη». Σημείωσε δε πως αποχώρησαν τα τέσσερα πτητικά μέσα του Ισραήλ λόγω πυρκαγιάς που μαίνεται στη χώρα τους.

Ο κ. Ιωνάς ανέφερε ότι «υπάρχουν αυτή την στιγμή 8 ελικόπτερα που επιχειρούν και το αεροπλάνο του τμήματος Δασών. Το Canadair της Γαλλίας και Ιταλίας θα ίπτανται στη περιοχή μέχρι το βράδυ. Τα τέσσερα πτητικά μέσα του Ισραήλ λόγω πυρκαγιάς που μαίνεται στη χώρα τους. Ευχαριστήσαμε τόσο το Ισραήλ και την πρέσβειρα για την τόσο σημαντική βοήθεια».

Όπως επεσήμανε δεν έχει γίνει ακόμα η οποιαδήποτε αποτίμηση της καταστροφής αλλά θα υπάρξει ανακοίνωση στη συνέχεια. Σημείωσε πως αυτό που προέχει είναι να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκονται όλες οι επίγειες δυνάμεις απόψε προληπτικά. 

17:20 Γιατροί από το Ισραήλ για τον 57χρονο

Φθάνουν απόψε με ναυλωμένη πτήση από το Ισραήλ ο ειδικός εντατικολόγος, ο νευρολόγος και ο νευροχειρουργός, οι οποίοι έχουν μετακληθεί κατόπιν οδηγιών του Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να βοηθήσουν στην αξιολόγηση και τη θεραπεία του 57χρονου, ο οποίος έχει τραυματιστεί από τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Ο 57χρονος τραυματίας βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και είναι αιμοδυναμικά σταθερός. Επιπλέον, άλλοι δυο τραυματίες νοσηλεύονται στο Ορθοπεδικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και βρίσκονται εκτός κινδύνου.

17:10 Σε εξέλιξη βρίσκεται η κηδεία του 45χρονου δασοπυροσβέστη Μάριου Αριστοτέλους, στη Δένεια. Κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας υπήρξαν λιποθυμίες συγγενών. 

Υπενθυμίζεται ότι στην κηδεία βρίσκεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Κουγιάλης: Γεμάτος ήθος και ανιδιοτέλεια ο Μάριος Αριστοτέλους
Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης.
«Είθισται να μιλάμε για οδυνηρό και πένθιμο καθήκον όταν καλούμαστε να αποχαιρετίσουμε κάποιον τόσο πρόωρα. Βρισκόμενος όμως σήμερα εδώ και να αποτίσω το ύστατο χαίρε στον Μάριο Αριστοτέλους, δε μπορώ να αναφέρομαι σε καθήκον. Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η δική μου αλλά και όλου του κόσμου που βρίσκεται εδώ σήμερα για να σε συντροφεύσει στην τελική σου κατοικία δεν είναι από καθήκον αλλά από τιμή» ανέφερε ο κ. Κουγιάλης.

«Αισθανόμαστε τιμή» δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας «γιατί αποχαιρετούμε έναν μεγάλο άνθρωπο που δίδαξε-και θα συνεχίσει με το παράδειγμά του να το πράττει στις επόμενες γενιές- για το τι πραγματικά εστί καθήκον».

«Ο Μάριος Αριστοτέλους χάθηκε εν ώρα καθήκοντος προστατεύοντας τη γη και τους συμπολίτες του» ανέφερε ο κ. Κουγιάλης για να προσθέσει πως ο αλτρουισμός και η αυτοθυσία του δεν θα του επέτρεπαν κάτι διαφορετικό.

«Άνθρωπος φιλότιμος, απλός και γλυκομίλητος. Γεμάτος ήθος και ανιδιοτέλεια, ο Μάριος είχε αυξημένη την αίσθηση του καθήκοντος. Μέχρι και την υστάτη του πράξη, όπου αψηφώντας τον κίνδυνο πολεμούσε για να σώσει τα δάση μας» σημείωσε ο Υπουργός Γεωργίας ενώ απευθυνόμενος στα δύο του παιδιά επεσήμανε ότι πρέπει να νιώθουν μεγάλη περηφάνια για τη ζωή και το παράδειγμα του πατέρα τους.

«Για όλους εμάς στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και στο Τμήμα Δασών ιδιαίτερα, τους συνάδελφους, συνεργάτες και φίλους σου, η απώλεια είναι τεράστια. Θα μας λείψει το χαμόγελο και η θετική ενέργεια που ανέβλυζε ο χαρακτήρας σου. Η εργατικότητα και η φιλοπονία σου αλλά πάνω από όλα η ανθρωπιά σου έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι σε όλους εμάς που είχαμε την τιμή να σε γνωρίσουμε» ανέφερε ο κ. Κουγιάλης επισημαίνοντας πως η στάση ζωής, η προσωπικότητα και η ποιότητα του χαρακτήρα του θα αποτελούν σημείο αναφοράς και παράδειγμα προς μίμηση.

16:15 Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά. Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεωνίδας Λεωνίδου ανέφερε ότι αυτή την στιγμή εξακολουθούν να επιχειρούν πέραν των έξι πτητικών μέσων καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται σε εφαμρογή το Εθνικό Σχέδιο «Ίκαρος». Επί ποδός και οι χερσαίες δυνάμεις για αντιμετώπιση αναζωπυρώσεων οι οποίες είναι υπό έλεγχο. 

16:00 Σε ύφεση το μέτωπο της Ασίνου, υπάρχει αναζωπύρωση σε Κουρδάλι και Άγιο Θεόδωρο

15:55 Οι κοινότητες του Ακάμα έτοιμες να βοηθήσουν για την αναδάσωση των καμένων δασών

Η Συντονιστική Επιτροπή Κοινοτήτων και Ιδιοκτητών γης Ακάμα εκφράζει την ετοιμότητα των κοινοτήτων του Ακάμα να βοηθήσουν τις επηρεαζόμενες κοινότητες για την αποκατάσταση και αναδάσωση των καμένων δασών μας.

Η Επιτροπή εκφράζει επίσης με σημερινή ανακοίνωσή της το συγκλονισμό και τη βαθιά θλίψη της για το θάνατο των δύο δασοπυροσβεστών και καλεί το κράτος να σταθεί δίπλα στις οικογένειες των δύο ηρώων.

Απευθύνει επίσης έκκληση προς όλους τους κατοίκους και επισκέπτες του Δάσους του Ακάμα να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί “για να μην ζήσουμε ξανά αυτό τον εφιάλτη με τις φωτιές και την καταστροφή του εθνικού μας πλούτου”. 

16:15 Σε ύφεση η πυρκαγιά σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Λεωνίδα Λεωνίδου. Σε δηλώσεις του στην «Κ» ανέφερε ότι άυτή την στιγμή συνεχίζουν να επιχειρούν πάνω από έξι πτητικά μέσα καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο «Ίκαρος». Επί ποδός και οι χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς υπάρχουν μικρές αναπυρώσεις ωστόσο είναι υπό έλεγχο.

15:35 Συνεχίζονται οι ρίψεις εναέριων μέσων κύριως στην περιοχή της Ασίνου, το ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς από το πρωί.

15:00 Υπό έλεγχο τέθηκε σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις δύο στο χωριό Χαντριά.

Ανταποκρίθηκαν άμεσα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών από την πυρκαγιά στην περιοχή Σολέας και τη Λεμεσό.  Η φωτιά κατέκαυσε δύο δεκάρια άγρια βλάστηση και δέντρα.

14:00 Υπό έλεγχο τέθηκε στις 1400 η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα σε περιοχή μεταξύ των χωριών Μεννόγια-Αγγλισίδες.

Η ΠΥ έλαβε μήνυμα για την φωτιά η ώρα 13.35. Ανταποκρίθηκαν 2 πυροσβεστικά οχήματα από την ΕΜΑΚ Κοφίνου, 1 από τη Λάρνακα , 2 από το Τμήμα Δασών και 1 από την Υπηρεσία Θήρας.

Η φωτιά έκαψε 2 εκτάρια περίπου από ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση και καλαμιώνες.

13:45 Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στο Προεδρικό Μέγαρο μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

 

13:30 167 χιλιάδες η αποζημιώση, και 95 χιλιάδες σε σύζυγο και έκαστο τέκνο, καθώς και υποτροφία σπουδών σε όλα τα τέκνα των αδικοχαμένω δασοπυροσβεστών σε Κύπρο και εξωτερικό αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

13:15 Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, διαμήνυσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια του οποίου ενημέρωσε τα μέλη για την κατάσταση που επικρατεί στα μέτωπα των πυρκαγιών. 

13:05 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα παραστεί σε εκδηλώσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Οι αυριανές συνομιλίες θα διεξαχθούν κανονικά.

12:56 Το μέτωπο της Ασίνου θεωρείται κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ευρύχου. Οι επιτελείς του Κεντρου Συντονισμού εκτιμούν οτι αν το μέτωπο συγκρατηθεί μέχρι τις πέντε το απόγευμα θα έχει γίνει ενα σημαντικό βήμα για έλεγχο της πυρκαγιάς.

Μετά τις πέντε η ώρα η ένταση του ανέμου υποχωρεί κάτι που δεν δημιουργεί νέες αναζωπυρώσεις και κατ´ επέκταση δεν διασπά τις προσπάθειες απο αέρος στα βασικά μέτωπα της πυρκαγιάς. Σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των μεγάλων εστιών απο αέρος διαδραματίζουν οι επίγειες δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν επιτηρώντας μικρές εστίες. Σε οτι αφορά την Ασσινου οι προσπάθειες επικεντρώνονται απο αέρος μιας και οι επίγειες δυνάμεις αδυνατούν λόγω της μορφολογίας του εδάφους.

Παρά τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν απο τις 10 η ώρα και μετά επικρατεί αισιοδοξία οτι η πυρκαγιά δεν θα πάρει διαστάσεις μέχρι τις πέντε το απόγευμα. Αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν σε αυτή την περίπτωση πιστεύεται οτι θα έχει γίνει ενα σημαντικό βήμα για κατάσβεση της πυρκαγιάς.

12:55 Ολοκληρώθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο, από στιγμή σε στιγμή αναμένονται οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

12:30 Αυτή την ώρα επιχειρούν από αέρος επτά αεροπλάνα και ελικόπτερα

12.22 Συνεχίζει το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συγκλήθηκε για τον απολογισμό της καταστροφής. 

12:14 Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Πρόεδρος Αναστασιάδης- Ντόναλτ Τουσκ για τις πυρκαγιές, σύμφωνα με ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Twitter.

 

12:05 Το μέτωπο στην Ασίνου το μεγάλο στοίχημα για τις δυνάμεις Πυρόσβεσης. Όλα τα πτητικά μέσα πραγματοποιούν ρίψεις νερού και επιβραδυντικού υγρού.

12:00 Εθελοντής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κυπερούντας με ελαφριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Καμία ανησυχία για την υγεία του σύμφωνα με πληροφορίες.


11:47 Και Τ/κ εθελοντές στο πλευρό των πυροσβεστών

Είκοσι Τουρκοκύπριοι εθελοντές αποχώρησαν από τα Κατεχόμενα με προορισμό τα σημεία πυρκαγιάς για να συμβάλλουν στην προσπάθεια απόσβεσης.

11:35 Ασίνου και Καννάβια παραμένουν τα δύσκολα μέτωπα της πυρκαγιάς. Στον Άγιο Θεόδωρο η κατάσταση με την αναζωπύρωση παραμένει αμετάβλητη με τα πτητικά μέσα να συνεχίζουν τις ρίψεις. Αρνητικός παράγοντας η ένταση του ανέμου

11:33 Θετική ειναι η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα για εθελοντική εργασία. Ο αριθμός των αιτήσεως έχει φθάσει στις δύο χιλιαδες.
 
11:25 Στην Αεροπορική Βάση ο ανεφοδιασμός των ξένων εναέριων μέσων πυρόσβεσης 

Η ανάληψη νερού για τα πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου CANADAIR γίνεται από τη θάλασσα ενώ όλα τα υπόλοιπα όπως τα αεροπλάνα πυρόσβεσης από το Ισραήλ και του Τμήματος Δασών από την Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου από υδροστόμιο και από εφεδρικό πυροσβεστικό όχημα που το τροφοδοτεί με νερό .

Επίσης τα ελικόπτερα πυρόσβεσης τόσο αυτά που εκμισθώνει η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και τα ελληνικά κάνουν ανάληψη νερού από υδατοφράκτες.

11:05 Στην κηδεία του δασοπυροσβέστη Μάριου Αριστοτέλους, που θα τελεστεί από τον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στη Δένεια θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

11:00 Στην Ασίνου εντοπίζεται το δυσκολότερο έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης. Σύμφωνα με δηλώσεις των κατοίκων της περιοχής τα βουνά εκεί ειναι απάτητα.

10:55 Μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των δύο δασοπυροσβεστών στο Υπουργικό Συμβούλιο

Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την έναρξη της σημερινής του συνεδρίας υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, τήρησε μονόλεπτο σιγή στη μνήμη των δασοπυροσβεστών Ανδρέα Σοφοκλέους και Μάριου Αριστοτέλους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους ύστερα από τραύματα που υπέστησαν εν ώρα καθήκοντος στην προσπάθεια να κατασβήσουν τις πυρκαγιές που μαίνονται στην περιοχή Σολέας.

Απευθυνόμενος προς τα μέλη του Συμβουλίου είπε «θα παρακαλούσα λόγω του χαμού των δύο δασοπυροσβεστών, κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων τους, να τηρήσουμε μονόλεπτο σιγή».

10:45 Μεταξύ Αγίου Θεοδώρου και Ασίνου καταγράφεται η πιο σοβαρή αναζωπύρωση αυτή την ώρα στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Στα Σπηλιά όπου είχαν εμφανιστεί μικρές εστίες αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα απο τα εναέρια μέσα.

10:25 Σε εξέλιξη από τις 10:00 η σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου στην οποία θα συζητηθεί σχέδιο στήριξης των πληγέντων και ταχαίας αναδάσωσης.

10:20 Οι καπνοί από τη νέα αναζωπύρωση στον Άγιο Θεόδωρο έφτασαν μέχρι τη Γαλάτα όπου στήθηκε το Κέντρο Συντονισμού. 

10:15 Κινητοποίηση των επίγειων δυνάμεων για να προλάβουν αναζωπυρώσεις σε περιοχές που η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο. Άνεμοι στην περιοχή άρχισαν να δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης. 

09:59 Αναζωπύρωση πυρκαγιάς λόγω ανέμων στον Άγιο Θεόδωρο.

09:55 Μονόλεπτη σιγή θα τηρηθεί κατά την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

09:50  Ο Δήμαρχος και το ΔΣ Ιδαλίου ανακοίνωσαν ότι θα παραχωρήσουν την αντιμισθία τους για τον μήνα Ιούνιο στους πληγέντες της πυρκαγιάς Σολέας.

09:40 Έκκληση για εθελοντές από το Τμήμα Δασών για αντιμετώπιση της φωτιάς.

Επείγουσα έκκληση απευθύνει το Τμήμα Δασών για εθελοντές για αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Σολέα. Σύμφωνα με ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στο twitter, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν με το τηλέφωνο: 22608535

09:20 Ο Δήμος Λειβαδιών αποστέλλει νερό σε όσους μάχονται για αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Σολέα.

Εκκληση για συγκέντρωση νερού απευθύνει από το πρωί ο Δήμος Λειβαδιών, προκειμένου το μεσημέρι να αποσταλούν σε όλους όσοι μάχονται για να σβήσουν τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Σολέας.
 
09:00 Με βάση νεότερη πληροφόρηση από το κέντρο επιχειρήσεων η κατάσταση παραμένει δύσκολη στα μέτωπα της Ασίνου και στα Καννάβια. Όλες οι προσπάθειες απο αέρος επικεντρώνονται στις συγκεκριμένες περιοχές, ωστόσο η μορφολογία του εδάφους όπως μας έλεγε αρμόδια πηγή δεν υποβοηθά τις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων.

08:43 Οι επιτελείς των δυνάμεων πυρόσβεσης εκτιμούν ότι ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, που η πυρκαγιά τεθεί υπό έλεγχο, ο συναγερμός θα παραμείνει σε ισχύ για αρκετές μέρες μετά, μιας και ο μεγάλος κίνδυνος των αναζωπυρώσεων θα παραμείνει.

08:36 Αισιόδοξα μηνύματα απο το Κέντρο Επιχειρήσεων με βάση την εικόνα από τα δύο πύρινα μέτωπα.

Ο υπουργός Γεωργίας πιστεύει οτι η πυρκαγιά βαίνει προς έλεγχο εάν δεν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Ο κ. Κουγιάλης πριν από λίγο επέστρεψε από περιοδεία στις περιοχές που επιχειρούν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις σε Καννάβια και Αγία Ειρήνη.

08:30 Αρχίζει στις 10:00 το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μελετούν σχέδιο στήριξης των πληγέντων και ταχείας αναδάσωσης της περιοχής που έχει καταστραφεί από την πυρκαγιά.

08:25 Στις 17:00 το απόγευμα τελείται η κηδεία του 44χρονου δασοπυροσβέστη Μάριου Αριστοτέλους από τον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στη Δένεια. Αύριο στις 16.00 τελείται από τον Ιερό Ναό Αγίου Χρυσοστόμου στη Λακατάμια η κηδεία του Ανδρέα Σοφοκλέους. 

08:23 Αναλυτικά τα μέσα που επιχειρούν. 3 γαλλικά canadair, 1 ιταλικό canadair, 2 ελληνικά super puma, 1 ελληνικό canadair, 4 ισραηλινά αεροπλάνα, ρίψεις επιβραδυντικού υγρού, 1 ελικόπτερο των βάσεων, 4 ελικόπτερα της Κύπρου, 1 αεροπλάνο τμήματος Δασών. Το επιβραδυντικό υγρό προσφέρεται δωρεάν από το Ισραήλ.

08:15 Καννάβια, Ασίνου και Αγία Ειρήνη είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς.

08:13 Μήνυμα Πυροσβεστικής Υπηρεσίας: Όλες οι υπηρεσίες προσφέρουν το άπαν των δυνάμεών τους. Δεν μπορούμε να προβούμε σε εκτιμήσεις. Μπορεί να είμαστε στο τέλος  και να αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες και να επιδεινωθούν πολύ περισσότερο τα πράγματα. Ωστόσο σήμερα επικρατεί περισσότερη αισιοδοξία.

08:10 Όλες οι υπηρεσίες επί ποδός, υπάρχει αναδιάρθρωση της διάταξης των επίγειων δυνάμεων για λόγους ασφαλείας. 

08:00 Συνεχίζεται από το πρωί η ρίψη νερού στην περιοχή Σολέας. 

07:50 Στη μάχη πυρόσβεσης ρίχθηκαν από το πρωί τα τρία αεροσκάφη από τη Γαλλία που έφθασαν χθες στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο για να συμβάλουν στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην οροσειρά του Τροόδους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση