ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λαμβάνει μέτρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Στόχος η πάταξη διαφθοράς στο Σώμα της Αστυνομίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με αφορμή τα σχόλια και δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στον Τύπο, το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής στην Αστυνομία, o Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι έχει παρθεί η απόφαση να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις προς πάταξη της διαφθοράς και διόρθωση διαχρονικών προβλημάτων που έχουν πλήξει την αξιοπιστία του Σώματος και υπονομεύουν το έργο της Αστυνομίας.

Τα μέτρα που λήφθηκαν μαζί με τον Αρχηγό Αστυνομίας είναι:

• Ενισχύθηκε η Διεύθυνση Επαγγελματικών Προτύπων, Επιθεώρησης και Ελέγχου, ώστε να ασχολείται με την συλλογή, επεξεργασία και διερεύνηση πληροφοριών που σχετίζονται με την αποκλίνουσα ή παραβατική συμπεριφορά των μελών.

• Όλες οι καταγγελίες ή πληροφορίες, για πράξεις διαφθοράς ή κατάχρησης εξουσίας διερευνώνται από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων και κάθε έρευνα που διενεργείται από την Αστυνομία διακόπτεται και αποστέλλεται στην Αρχή.

• Καθορίστηκαν με εγκύκλιο του Αρχηγού Αστυνομίας κριτήρια μεταθέσεων και εναλλαξιμότητας των μελών της Αστυνομίας.

• Αυξήθηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη γνώση, αναγνώριση, πρόληψη και καταστολή της διαφθοράς σε όλες τις βαθμίδες.

• Καταρτίστηκαν προγράμματα εκπαίδευσης για ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων, για αποτελεσματική διαχείριση του φαινομένου της διαφθοράς και των καταχρήσεων εξουσίας.

• Ρυθμίστηκαν αντικειμενικά, μετρήσιμα και αξιοκρατικά κριτήτρια επιλογής – διορισμού νέων μελών στην Αστυνομία, μεταξύ των οποίων είναι η διενέργεια ψυχομετρικών εξετάσεων που αξιολογούν πόσο ευάλωτος είναι στη διαφθορά ένας υποψήφιος για διορισμό στην Αστυνομία. Το νομοσχέδιο συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

• Έχουν δημιουργηθεί αποτελεσματικότερα κανάλια επικοινωνίας και ελέγχου των μελών της Αστυνομίας από τους προϊσταμένους τους.

Ως αποτέλεσμα των μέτρων αυτών, καταχωρήθηκαν για πρώτη φορά ποινικές υποθέσεις εναντίον μελών του Σώματος για πράξεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, ασκήθηκαν πειθαρχικές διώξεις και κάποιοι προτίμησαν να υποβάλουν παραίτηση και να φύγουν από την Αστυνομία. 

«Θα ήθελα, όμως, να διαβεβαιώσω ότι σίγουρα λαμβάνονται και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται μέτρα, με σκοπό τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των πράξεων διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται νέα στρατηγική αντιμετώπισης των φαινομένων διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, η οποία θα είναι αποτέλεσμα της ειδικής μελέτης που ετοιμάστηκε για τον σκοπό αυτό και έχει υποβληθεί, κατά την τρέχουσα εβδομάδα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.» κατέληξε ο Υπουργός.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση