ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στους επιχειρησιακούς επιρρίπτει την ευθύνη για την πυρκαγιά ο Χάσικος

Τέσσερις υπουργοί υπεραμύνθηκαν των κυβερνητικών χειρισμών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τέσσερις υπουργοί υπεραμύνθηκαν σήμερα των κυβερνητικών χειρισμών και απέρριψαν τις επικρίσεις που ακούστηκαν τις προηγούμενες μέρες σε σχέση με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των αρμοδίων υπηρεσιών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Σολέα, η οποία άφησε πίσω της δύο νεκρούς δασοπυροσβέστες και 18,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένης δασικής γης.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών, Γεωργίας, Δικαιοσύνης και Οικονομικών βρέθηκαν το μεσημέρι ενώπιον της κοινής συνεδρίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Γεωργίας και απάντησαν σε όλες τις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Κυβέρνησης περί ολιγωρίας και έλλειψης συντονισμού στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Η συνεδρία διακόπηκε χωρίς να ολοκληρωθεί και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη, στις 9 το πρωί, κατά την οποία το λόγο για να απαντήσουν σε όλα αυτά θα έχουν οι επικεφαλής των εμπλεκομένων υπηρεσιών που είχαν την επιχειρησιακή ευθύνη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς αλλά και οι εκπρόσωποι των επηρεαζόμενων κοινοτήτων.

Πρώτος μίλησε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος ο οποίος διαχώρισε τους χειρισμούς και τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς της Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων πριν από την πυρκαγιά από εκείνων των επιχειρησιακών δυνάμεων, της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών, μετά που ξέσπασε η πυρκαγιά.

Ο κ. Χάσικος είπε ότι στις 6 Μαΐου του 2016 συνεκλήθη η Διυπουργική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τον ίδιο ως ο επικεφαλής της Επιτροπής και από τους Υπουργούς Γεωργίας και Δικαιοσύνης, για να διερευνήσει και να ελέγξει το βαθμό ετοιμότητας και τον προγραμματισμό όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην κατάσβεση των πυρκαγιών ενόψει της θερινής περιόδου.

Το έργο και η ευθύνη της Κυβέρνησης, είπε, ήταν να φροντίσει έτσι ώστε όλα τα απαραίτητα μέσα πυρόσβεσης, επίγεια και πτητικά, ως επίσης και το ανθρώπινο δυναμικό να βρίσκονταν σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς.

“Δεν είναι δουλειά των Υπουργών ούτε της Κυβέρνησης, ούτε έχουμε κανένα λόγο στον τρόπο που οι επιχειρησιακοί διαχειρίζονται τις πυρκαγιές, οι οποίοι έχουν και τη γνώση και την εμπειρία”, είπε και πρόσθεσε ότι η υποχρέωση της πολιτείας είναι να τους διασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Σημείωσε ότι μόλις οι επιχειρησιακοί αντιλήφθηκαν ότι δεν επαρκούσαν τα δικά μας μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και ζήτησαν τη συνδρομή άλλων χωρών, άμεσα, όπως είπε, η Κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από το Ισραήλ, την Ελλάδα και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ο κ. Χάσικος είπε ότι θα παραδώσει στη Βουλή όλα τα στοιχεία σε σχέση με τις διαδικασίες και τον ακριβή χρόνο που η Κύπρος αποτάθηκε για βοήθεια σε άλλες χώρες, ξεκαθαρίζοντας ότι “εάν ψάχνετε ευθύνη ή καθυστέρηση, ψάξετε την πάνω στους επιχειρησιακούς. Ο Σωκράτης ο Χάσικος, ή ο Κουγιάλης, ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο Ιωνάς (Νικολάου) δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν, εάν έπρεπε εδώ και τώρα” να κληθεί βοήθεια από άλλες χώρες, προσθέτοντας ότι “ήταν δουλεία των υπηρεσιακών”.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση