ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κινητικότητα στα κατεχόμενα λόγω Τουρκίας

Πολιτική σκηνή και στρατός παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις

Εξαιτίας των έκτακτων εξελίξεων στην Τουρκία, μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στα κατεχόμενα. Σε επίπεδο ηγεσίας, «κυβέρνησης» και στρατού λαμβάνουν χώρα έκτακτες συσκέψεις και διαβουλεύσεις.

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην Τουρκία. Την νύχτα της Παρασκευής και τις πρώτες ώρες του Σαββάτου, πραγματοποίησε έκτακτες συσκέψεις με τους συνεργάτες του και επιχείρησε να πληροφορηθεί για τα όσα λάμβαναν χώρα στην Τουρκία. Στην συνέχεια, ο κ. Ακιντζί απευθύνθηκε στην Τουρκία και στην τ/κ κοινότητα με μήνυμα, με το οποίο καταδικάζει το πραξικόπημα, υπογραμμίζοντας τη σημασία του δημοκρατικού και κοσμικού πολιτεύματος της Τουρκίας όχι μονάχα για την γειτονική χώρα αλλά για ολόκληρη την περιοχή.

Συναγερμός έχει σημάνει και στην «κυβέρνηση», η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Τουρκία με βάση τις δικές της οδούς επικοινωνίας που διαθέτει με το τουρκικό κυβερνών κόμμα της Τουρκίας και την τουρκική αντιπολίτευση. Πριν από λίγες ώρες, ο «Πρωθυπουργός» Χιουσεγίν Όζγκιουργκιουν συνομίλησε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό. Σε αυτή την συνομιλία συμφωνήθηκε η συνάντηση των δυο ανδρών το συντομότερο δυνατόν. Η εν λόγω συνάντηση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου.

Νωρίτερα, ο κ. Όζγκιουργκιουν καταδίκασε δημοσίως το πραξικόπημα στην Τουρκία. Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του συνεργάτη του, Σουνάτ Ατούν, ο οποίος δήλωσε ότι η παράταξη του βρίσκεται στην υπηρεσία του τουρκικού έθνους.

Τα τουρκοκυπριακά κόμματα καταδικάζουν το πραξικόπημα στην Τουρκία, το ένα μετά το άλλο. Τα κόμματα της τ/κ Αριστεράς υπογραμμίζουν την σημασία του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Τουρκία.

Κινητικότητα στον στρατό

Εν τω μεταξύ, η Κ πληροφορείται ότι κινητικότητα σημειώνεται και στους κόλπους των μονάδων του τουρκικού στρατού  στα Κατεχόμενα.

Η τουρκική πλευρά επιχειρεί να περιορίσει τη διαρροή πληροφοριών από το εν λόγω «μέτωπο» για «εθνικούς» και «στρατηγικής σημασίας» λόγους. Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι σε όλες τις μονάδες έχουν ανακληθεί οι άδειες και ότι λαμβάνουν χώρα έκτακτες συσκέψεις. Επίσης, υπάρχουν έκτακτες συνομιλίες με το επιτελείο του στρατού στην Άγκυρα.

 

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση