ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΑΜ: Κατά 35-40% μειώθηκε η αναβολή και η φυγοστρατία

Σε πορεία μεγάλων αλλαγών βρίσκεται η Εθνική Φρουρά, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας

ΚΥΠΕ

Τελέστηκε στις 19:00 το απόγευμα η ορκωμοσία της 2016 Β ΕΣΣΟ για τους οπλίτες του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Πάφου, του μεγαλύτερου Κέντρου Εκπαίδευσης στην Κύπρο, κατά την οποία ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η αναβολή και φυγοστρατία μειώθηκαν κατά 35% με 40%.

Πλήθος κόσμου, συγγενείς και φίλοι των νεοσυλλέκτων συγκεντρώθηκαν από νωρίς το απόγευμα στο Παφιακό Στάδιο, όπου έγινε η τελετή, για να δουν τα δικά τους παιδιά να δίδουν όρκο πίστης προς την πατρίδα.

Ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης ανέφερε πως είναι με αισθήματα πραγματικά ιδιαίτερης περηφάνιας που παρακολούθησε μαζί με τους γονείς, τους συγγενείς μια άρτια από κάθε άποψη τελετή ορκωμοσίας.
Ο κ. Φωκαΐδης συνεχάρη θερμά την ηγεσία της Εθνική Φρουράς, τον Αρχηγό, τον Διοικητή του ΚΕΝ, τους εκπαιδευτές, αλλά και τους νέους εθνοφρουρούς, οι οποίοι, όπως είπε, με ζήλο, με αίσθημα ευθύνης και μετά το πέρας αυτής της πρώτης εκπαίδευσης, από τη Δευτέρα τοποθετούμενοι στις μονάδες τους θα λαμβάνουν τα καθήκοντα τους για την υπεράσπιση της πατρίδας.

Επεσήμανε ακόμη πως η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή, αφού η Ε.Φ βρίσκεται σε μια πορεία μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων μέσα από την υλοποίηση του σχεδίου αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού που θα της προσδώσει νέες δυνατότητες αλλά και επαυξήσει το αξιόμαχο και την επιχειρησιακή της ικανότητα.

Ο Υπουργός είπε πως μέσα στα πλαίσια αυτής της μεγάλης εκσυγχρονιστικής μεταρρύθμισης προσαρμόζεται και ο θεσμός της στρατιωτικής θητείας, έτσι ώστε με τους 14 πλέον μήνες θητεία, αλλά και με μια σειρά νέα προγράμματα θετικών κινήτρων που δίνουν το δικαίωμα στην εξ’ αποστάσεως φοίτηση, το δικαίωμα για τη δυνατότητα της επαγγελματικής κατάρτισης, άθλησης και μια σειρά άλλων, 14 στον αριθμό, προγραμμάτων, ο θεσμός της θητείας να αποκτήσει το κύρος που πρέπει να έχει μέσα στους εθνοφρουρούς αλλά και ευρύτερα μέσα στην κοινωνία.

Ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε πως έχει ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα που μπορεί, όπως είπε, να διακρίνει κανείς από τον αυξημένο ζήλο και τη θετική διάθεση με την οποία προσέρχονται για να υπηρετήσουν την πατρίδα.

Είπε ακόμη πως μόνο η αίσθηση όσων εκπαιδεύουν στα ΚΕΝ αυτές τις μέρες αλλά και οι αριθμοί που επιβεβαιώνουν μέσα από τα πρώτα στοιχεία ότι η κατάταξη φέτος αριθμητικά ήταν αυξημένη σε σχέση με τις προσδοκίες και οι αναβολές για λόγους υγείας και το φαινόμενο φυγοστρατίας έχει μειωθεί αυτές τις μέρες κατά 35% με 40%.

Καταλήγοντας, ο κ. Φωκαίδης ευχήθηκε καλή θητεία.

Εξάλλου, στην ημερήσια διαταγή του ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς της 28ης Ιουλίου 2016 Γεώργιος Μπασιακούλης ανέφερε απευθυνόμενος στους εθνοφρουρούς πως η εκπλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας, δεν αποτελεί μόνο συνταγματική υποχρέωση, αλλά και ύψιστη τιμή γιατί τους δίνεται η δυνατότητα να υπερασπιστούν το σημαντικό αγαθό του ανθρώπου, την ελευθερία.

Είπε ακόμη πως η θητεία αποτελεί συνειδητή επιλογή προσφοράς απέναντι στην πατρίδα, αλλά και προς όσους μέχρι σήμερα πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της.

Οι ήρωες πολεμιστές όλων των αγώνων της πατρίδας, αυτή την ιδιαίτερη στιγμή της ορκωμοσίας είναι, είπε, εδώ μαζί μας.

Ο κ Μπασιακούλης μέσα από την ημερήσια διαταγή του κάλεσε τους εθνοφρουρούς να φανούν δυνατοί στο μέλλον σε οποιαδήποτε δυσκολία, προκύψει κατά την διάρκεια της θητείας τους και να συμβάλουν και οι ίδιοι στην αποστολή και στην ευθύνη που έχουν όλοι έναντι της Κύπρου.
Είπε ακόμη πως το έργο που έχουν να αναλάβουν με την ένταξη τους στις μονάδες είναι ιερό και πατριωτικό, γιατί θα συμβάλουν στην ενίσχυση της Ε.Φ. που αποτελεί την εγγύηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ασφάλειας του κυπριακού λαού.

Τους κάλεσε ακόμη να προσέχουν την υγεία τους από κάθε εξωγενή παράγοντα και ιδιαίτερα από τον κίνδυνο των ναρκωτικών.

Μετά το πέρας της ορκωμοσίας οι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες έλαβαν άδεια μέχρι τη Δευτέρα 01 Αυγούστου 2016, οπόταν και θα παρουσιαστούν στις Μονάδες τους.

Η ορκωμοσία στη Λάρνακα τελέστηκε στο Γ.Σ.Ζ και στη Λεμεσό στο στάδιο του Λανιτείου Γυμνασίου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X