ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΑΜ: Οι αλλαγές ενισχύουν το αξιόμαχο της ΕΦ

Αναφορά έκανε και για τους συμβασιούχους οπλίτες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η φυγοστρατία αρχίζει να δείχνει σημάδια μείωσης ενώ ήδη ενισχύεται το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας, Χριστόφορου Φωκαΐδη.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στην εκπομπή « Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ σχετικά με τη θητεία και την πρόσληψη των συμβασιούχων οπλιτών στην Εθνική Φρουρά.

Επίσης, δήλωσε πως ενισχυτικός παράγοντας στη μείωση της φυγοστρατίας είναι το γεγονός πως οι νεοσύλεκτοι γνωρίζουν πως με την κατάταξη τους θα υπηρετήσουν την θητεία τους στους 14 μήνες.

«Από τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους εκπαιδευτές από τα διάφορα ΚΕΝ αντιμετωπίζεται η θητεία με διαφορετική διάθεση, με διαφορετική προσήλωση στο καθήκον. Πλέον με μια άλλη φιλοσοφία προσεγγίζουν οι νεοσύλλεκτοι τον θεσμό της θητείας, γνωρίζοντας ότι θα υπηρετήσουν για 14 μήνες, γνωρίζοντας παράλληλα ότι έχουν γίνει πάρα πολλές άλλες σημαντικές αλλαγές με στόχο ο χρόνος αυτός της θητείας να είναι παραγωγικός και χρήσιμος. Όπως η δυνατότητα εξ αποστάσεως φοίτησης, επαγγελματικής κατάρτισης, άθλησης κ.ο.κ.»

«Σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους οπλίτες», επισήμανε ο κ. Φωκαΐδης « δεν είναι κακό κάποιος να σκέφτεται και πώς θα εξασφαλίζει τα προς το ζην. Δεν είναι μεμπτό και δεν μπορεί να αποτελεί στοιχείο κριτικής. Εκείνο που έχει σημασία είναι να έχουμε επαγγελματίες οι οποίοι να είναι εκπαιδευμένοι, να αποκτήσουν επιχειρησιακή ικανότητα, αλλά να έχουν και το επαγγελματικό ήθος, που πρέπει να χαρακτηρίζει καθένα που έχει υποχρεώσεις και δικαιώματα και με σεβασμό στην αποστολή του επιτελεί ένα λειτούργημα».

Εξήγησε ακόμα ο κ. Υπουργός ότι η διεθνής πρακτική καταδεικνύει ότι κάποιοι επιλέγουν για μια περίοδο της ζωής τους να υπηρετούν, επειδή μπορεί να έχουν τα κίνητρα που σχετίζονται με την ανάγκη εργοδότησής τους ή μπορεί να θεωρήσουν ότι τους δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσουν δεξιότητες ή να αποκτήσουν κάποια άλλα προσόντα, ή να αποκτήσουν διπλώματα ή και πτυχία ακόμα. «Ένας αριθμός εξ αυτών μπορεί να επιλέξει ως μόνιμη
πλέον επιλογή τη σταδιοδρομία στον στρατό. Γι’ αυτούς που επιλέγουν τη στρατιωτική καριέρα, έχουμε πει ότι θα μοριοδοτούνται κατά τρόπο που να έχουν προτεραιότητα για μελλοντικές προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις. Υπάρχουν τέτοιες θέσεις, ειδικότερα σε εξειδικευμένους τομείς που θέλουμε να επενδύσουμε σε νέα παιδιά που έχουν γνώσεις, που ενδεχομένως έχουν και πτυχία στους τομείς της κυβερνοάμυνας, ή σε τομείς άλλους εξειδικευμένους. Πρέπει να σας πω ότι ένας μεγάλος αριθμός από τις 3000 που προσλήφθηκαν έχουν και πτυχία. Για αυτούς έχουμε ένα μεγάλο αριθμό υποτροφιών- διαγωνιστικές υποτροφίες- που σε συνεργασία με πανεπιστήμια έχουμε εξασφαλίσει».

Και τόνισε ο κ. Φωκαΐδης: «Θέλουμε να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, δηλαδή στον πλούτο των γνώσεων που μπορεί να μας προσδώσει προστιθέμενη αξία. Έχουμε, λοιπόν, προδιαγράψει ένα σχέδιο το οποίο θα δίνει δυνατότητες, είτε για εκπαίδευση είτε για μετεκπαίδευση, αλλά και δυνατότητα μοριοδότησης αφού ολοκληρωθεί ένα τριετές κύκλος εργασίας».

Σχετικά με την επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας στις ΗΠΑ ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι είναι μέσα στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης αμυντικής διπλωματίας που προωθούμε. «Φέτος για πρώτη φορά έγιναν επισκέψεις Υπουργών Άμυνας του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Λιβάνου,στο πλαίσιο των οποίων υπογράφηκαν αμυντικές συμφωνίες. Πρώτη φορά, επίσης, Υπουργός Άμυνας της Κύπρου επισκέφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο όπου υπογράψαμε πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας. Ανάλογες πρωτοβουλίες έγιναν και με την Ιταλία καθώς και ανανέωση της συμφωνίας μας με Γαλλία και Ρωσία. Για πρώτη φορά σε ανώτατο επίπεδο γίνονται και διαβουλεύσεις για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας ειδικότερα σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, σε θέματα έρευνας και διάσωσης. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες καταδεικνύουν τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως παράγοντας ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή που σπαράζεται από συγκρούσεις από την έξαρση της εξτρεμιστικής βίας».

Αναφορικά με το περιστατικό στη Λεμεσό και τις καταγγελίες που έγιναν ότι στην ορκωμοσία απομόνωσαν τους Γιώτα 3 και Γιώτα 4, ο κ. Υπουργός είπε ότι ζήτησε ενημέρωση για το συμβάν αυτό. « Αυτό που έμαθα από την επίσημη ενημέρωση του ΓΕΕΦ, είναι ότι πρόκειται για παιδιά τα οποία αντιμετώπιζαν κάποια προβλήματα υγείας ή κινητικότητας και για σκοπούς πρόληψης παρέμειναν πίσω καθήμενοι και μόνο κατά τη διάρκεια της δίλεπτης ορκωμοσίας που γίνεται από τον ιερέα σηκώθηκαν. Έχω ζητήσει από τον κ. Αρχηγό να καλέσει σε απολογία τον Διοικητή του ΚΕΝ γιατί φαίνεται να ήταν σε έναν χώρο που δεν έπρεπε να ήταν. Εν πάση περιπτώσει, έχω δώσει οδηγίες από το νέο έτος τα παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας να ακολουθείται άλλη διευθέτηση, όπως να ορκίζονται με τον ιερέα νωρίτερα, για να μην δημιουργείται μια κακή εικόνα διάκρισης, παρόλο που οι προθέσεις μπορεί να ήταν διαφορετικές».

Και κατέληξε ο κ. Υπουργός: «Η εικόνα διάκρισης δεν συνάδει με αυτό που θέλουμε να εκπέμψουμε,δηλαδή ένα μήνυμα ίσης μεταχείρισηςόλων και αξιοκρατίας που αποτελεί πάγιο στόχο του Υπουργείου. Να πω ότι η ορκωμοσία έγινε το απόγευμα για διευκόλυνση και των παιδιών αλλά και των γονέων. Μικρά βήματα μπορούμε να κάνουμε κάθε χρόνο προς την κατεύθυνση της βελτίωσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση