ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

60 ώρες την βδομάδα για μισθούς πείνας

Καταγγελίες ΔΕΟΚ στην Υπ. Εργασίας για την ξενοδοχειακή βιομηχανία

Aπαράδεκτες, χαρακτήρισε τις συνθήκες εργασίας στην ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία, ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους ο οποίος είχε συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Προσκόμισε παράλληλα στοιχεία για συγκεκριμένες περιπτώσεις και υποθέσεις παραβίασης των συλλογικών συμβάσεων και της σχετικής νομοθεσίας.

«Συνθήκες με πάρα πολλές ώρες εργασίας ανά εβδομάδα, συνθήκες όπου παραβιάζεται ο τελευταία ψηφισθείς κανονισμός για την πενθήμερη εβδομάδα εργασίας και άλλα συναφή» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Διομήδους γίνεται εκμετάλλευση των εργαζομένων οι οποίοι εργάζονται 60 ώρες την εβδομάδα με μισθούς των 600 και 700 ευρώ, ενώ η νομοθεσία προβλέπει 48 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

«Μάλιστα κάποιες μονάδες όταν εφάρμοσαν την πενθήμερη αφαίρεσαν και ένα ή τέσσερα ημερομίσθια από αυτά» όπως ανέφερε.

Η Υπουργός, σύμφωνα με τον κ. Διομήδους, δήλωσε ότι «το Υπουργείο είναι έτοιμο, πρόθυμο και ενεργοποιημένο με εντατικότερες επιθεωρήσεις το τελευταίο διάστημα να πατάξει όποιες παραβιάσεις κανονισμών και όρων που προβλέπονται είτε στους κανονισμούς περί ωρών εργασίας και συνθηκών εργασίας στη ξενοδοχειακή, είτε άλλες πρόνοιες συμβάσεων ειδικότερα στα πολλά προσωπικά συμβόλαια που υπάρχουν στη ξενοδοχειακή βιομηχανία».

Προσωπικά συμβόλαια, πρόσθεσε, «τα οποία αποτελούν μία εστία παραβίασης δικαιωμάτων και ωφελημάτων για το προσωπικό στη ξενοδοχειακή βιομηχανία».

«Σε χρονιά ρεκόρ όπως είναι το 2016 στην τουριστική βιομηχανία δεν επιτρέπονται τέτοιες συμπεριφορές από αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες» σημείωσε ο ΓΓ της ΔΕΟΚ, συμπληρώνοντας πως «αρκετές συμπεριφέρονται και εκμεταλλεύονται το προσωπικό απαράδεκτα».

Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ είπε πως μπορεί κάποιοι εργοδότες νομικά να δηλώνουν καλυμμένοι. «Ηθικά όμως και πρακτικά δεν είναι καλυμμένοι, διότι το δίλημμα είναι ξεκάθαρο για τους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες: Ή υπογράφεις ή ανεργία. Εμείς λέμε ότι τέτοια στάση δεν έχει ούτε νομική ούτε ηθική κάλυψη. Εάν επιθυμούν να εφαρμόζουν την πρακτική των προσωπικών συμβολαίων, την οποία εμείς καταγγέλλουμε, και όχι της συλλογικής σύμβασης, τότε τουλάχιστον ας σέβονται ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους και ανθρώπινες αξιοπρέπειες».

Σύμφωνα με τον κ. Διομήδους αρκετές περιπτώσεις παραβίασης της συλλογικής σύμβασης ή των προσωπικών συμβολαίων έχουν παραπεμφθεί στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων με διακριτικότητα, ώστε οι επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της απόλυσης.

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση