ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενώπιον του Υπουργού Δικαιοσύνης το περιστατικό στο Αθαλάσσας

Αναμένει έκθεση των γεγονότων ο Ιωνάς

ΚΥΠΕ

Πλήρη ενημέρωση αναμένει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου για το χθεσινοβραδινό περιστατικό που σημειώθηκε στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας κατά το οποίο κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών επιτέθηκε σε νοσηλευτές.

Εν τω μεταξύ, οι νοσηλευτές του Ψυχιατρείου πραγματοποίησαν σήμερα δίωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι την 1 το μεσημέρι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το συμβάν.

Ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας της ΠΑΣΥΝΟ και νοσηλευτής στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας Ζήνων Τουραλή σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ κάλεσε τους αρμόδιους “επιτέλους να λάβουν μέτρα για να μην θρηνήσουμε θύματα”, προειδοποιώντας ταυτόχρονα με τη λήψη περαιτέρω μέτρων από πλευράς των νοσηλευτών.

Ερωτηθείς σχετικά με το περιστατικό, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου απέφυγε να υπεισέλθει “στα ακριβή γεγονότα, τα οποία έχουν διαδραματιστεί γιατί είναι θέμα για το οποίο αναμένω κάποια έκθεση, να ενημερωθώ πλήρως επί του θέματος”.

“Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι από την πρώτη στιγμή που προέκυψαν προβληματισμοί, ζητήματα ασφάλειας των νοσηλευτών στο χώρο του Ψυχιατρείου Αθαλάσσης, όπου φιλοξενούνται κατάδικοι-κρατούμενοι των Φυλακών, έγινε μια σύσκεψη -υπό την προεδρία του Υπουργού Υγείας- κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα αυτά και λήφθηκαν αποφάσεις”.

Όπως είπε, κατά τη σύσκεψη “καθορίστηκε πλήρως ο τρόπος με τον οποίο θα ενεργούν σε κάθε περίπτωση φυλακισμένου που μεταφέρεται στο χώρο του Ψυχιατρείου”.

Ανέφερε επίσης ότι καθορίστηκαν οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνονται μετά την αξιολόγησης της κατάστασης και της επικινδυνότητας του καταδίκου ως επίσης καθορίστηκε και ο τρόπος με τον οποίο θα επιστρέφουν στο χώρο των φυλακών.

“Εκείνο που αναμένω να ενημερωθώ πλήρως είναι να δω τι έχει γίνει ακριβώς με αυτή την περίπτωση παρά το γεγονός ότι εξ όσο γνωρίζω είχαν τηρηθεί οι διαδικασίες οι οποίες είχαν καθοριστεί στα πλαίσια αυτής της σύσκεψης”, κατέληξε.

Ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας της ΠΑΣΥΝΟ και νοσηλευτής στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας Ζήνων Τουραλή σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο περιστατικό χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, το χθεσινοβραδινό ως το πλέον επικίνδυνο. “Αν δεν ερχόταν εγκαίρως η Αστυνομία θα θρηνούσαμε σίγουρα θύματα”, είπε.

Όπως ανέφερε, ο κατάδικος εισήχθη στο Ψυχιατρείου Αθαλάσσας για νοσηλεία στις 4/9 με ψυχιατρικά προβλήματα και ο επί καθήκοντι γιατρός που τον εξέτασε έκρινε ότι “ήταν επικίνδυνος για τον εαυτό του και για τους άλλους”.

Έκρινε, επίσης, ότι ακριβώς λόγω της επικινδυνότητας του χρειαζόταν να φρουρείται από δεσμοφύλακες των Φυλακών, κάτι που, όπως είπε, προβλέπεται και σε πρόσφατη συμφωνία με τις Φυλακές.

Όπως είπε, επικοινώνησαν τηλεφωνικώς με τις αρχές των Κεντρικών Φυλακών για να ζητήσουν τη φρούρηση του ασθενή από δεσμοφύλακες “και μας είπαν κατά λέξη ότι έχουν οδηγίες από την Διευθύντρια των Φυλακών και την γιατρό των Φυλακών, την Δρ. Βαλανίδου, ότι δεν χρειάζεται φρούρηση ο ασθενής”.

Υποστήριξε επίσης ότι τους λέχθηκε πως δεν ισχύει αυτή η συμφωνία αλλά η προηγούμενη που προβλέπει, κατά τον ίδιο, τη συνοδεία ενός δεσμοφύλακα για κάθε 4 ασθενείς που μεταφέρονται στο Ψυχιατρείο από τις Κεντρικές Φυλακές.

Ο κ. Τουραλή είπε ότι από τις 4/9 μέχρι χθες το πρωί που τον εξέτασε ο γιατρός και έκρινε ότι η νοσηλεία του είχε ολοκληρωθεί και θα μπορούσε να επιστρέψει πίσω στις Κεντρικές Φυλακές, ο κατάδικος δεν δημιούργησε οποιαδήποτε προβλήματα.

Ανέφερε ότι ενόσω περνούσε η ώρα χωρίς κανένας να ερχόταν από τις Φυλακές για να τον παραλάβει, ο ασθενής άρχισε να γίνεται ανήσυχος και να αναπτύσσει επιθετική συμπεριφορά και τότε ειδοποιήθηκε ο επί καθήκοντι γιατρός, ο οποίος τον εξέτασε και έκρινε ότι θα έπρεπε να λάβει κάποια φαρμακευτική αγωγή για να ηρεμήσει, αλλά και η Αστυνομία.

Όπως είπε παρά το γεγονός ότι ενημέρωσαν τις Κεντρικές Φυλακές από το πρωί για να παραλάβουν τον ασθενή εντούτοις δεν ήρθε κανένας να τον παραλάβει με τη δικαιολογία ότι δεν ήταν υπογραμμένα όλα τα απαραίτητα έγγραφα, κάτι που δεν ισχύει, όπως υποστήριξε.

Ο κ. Τουραλή έκανε λόγω “για κωλυσιεργία των φυλακών” σημειώνοντας ότι “είναι κάτι που μας το κάμουν επανειλημμένα, δηλαδή απολύουμε κάποιο ασθενή σήμερα και έρχονται να τον παραλάβουν την επόμενη μέρα και μερικές φορές μπορεί να περάσουν και δύο μέρες”.

Είπε επίσης ότι ο κατάδικος τραυμάτισε τρεις νοσηλευτές εκ των οποίων τον ένα σοβαρά, χτυπώντας τον με ένα αντικείμενο στο κεφάλι με αποτέλεσμα να πάθει διάσειση και λιποθυμικό επεισόδιο και να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο. Είπε επίσης ότι επιτέθηκε και εναντίον αστυνομικών, δαγκώνοντας τον ένα εξ αυτών.

Τελικά, είπε, στις 10.30 το βράδυ ήρθαν οι δεσμοφύλακες και τον παρέλαβαν και τον μετέφεραν αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες λόγω του ότι είχε τραυματιστεί από τις χειροπέδες που κατάφεραν να του περάσουν οι αστυνομικοί, και μετά στις Φυλακές.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη που έγινε πρόσφατα δεν εφαρμόστηκαν από την πλευράς της Διευθύντριας και της ψυχιάτρου των Κεντρικών Φυλακών.

Προειδοποίησε, τέλος, με τη λήψη μέτρων από πλευράς των νοσηλευτών για τη διασφάλιση της ασφάλειας τους στο χώρο εργασίας τους. “Καλούμε τους αρμόδιους επιτέλους να λάβουν μέτρα για να μην θρηνήσουμε θύματα”, είπε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X