ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΠ για ΑμεΑ στα σχολεία

Αίτημα εφαρμογή στην Κύπρο του άρθρου 24 του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ

ΚΥΠΕ

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στις 9 το πρωί πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με αίτημα την εφαρμογή και στην Κύπρο του άρθρου 24 της σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες του 2006.

Έντεκα οργανώσεις που προσυπογράφουν σχετική ανακοίνωση, καλούν “για συστράτευση όλων για να ακουστεί ηχηρά η φωνή όλων μας και να φέρουν αποτέλεσμα οι αγωνιώδεις παρεμβάσεις μας στην πολιτεία”.

Το άρθρο 24 της εν λόγω σύμβασης αναφέρει, σύμφωνα με τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας ότι "στα άτομα με αναπηρίες θα πρέπει να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς σε όλα τα επίπεδα, ανεξάρτητα από την ηλικία, χωρίς διακρίσεις, με ίσες ευκαιρίες για όλους".

Οι έντεκα οργανώσεις αναφέρουν ότι “μια ακόμη σχολική χρονιά για τα δικά μας παιδιά, ξεκινά με μειωμένη εξατομικευμένη στήριξη από ειδικούς εκπαιδευτικούς σε ειδικά πλαίσια, καθόλου εξατομικευμένη στήριξη από ειδικούς εκπαιδευτικούς μέσα στη γενική τάξη και σποραδικές προσπάθειες συνδιδασκαλίας ειδικών και γενικών εκπαιδευτικών μέσα στη γενική τάξη”.

Αυτή η σχολική χρονιά, ξεκινάει, επίσης, “με απουσία επιμόρφωσης ειδικών και γενικών εκπαιδευτικών για τα δικαιώματα των παιδιών μας και τις υποχρεώσεις τους, απουσία αξιολόγησης του θεσμού παροχής της στήριξης στο γενικό σχολείο, απουσία έγκαιρης αξιολόγησης των παιδιών για εξοπλισμό υποστηρικτικής τεχνολογίας και απουσία στήριξης της αποτελεσματικής χρήσης της τεχνολογίας από τα παιδιά για τη μάθηση και τη συμμετοχή τους στην εκπαίδευση.

Στα προβλήματα συμπεριλαμβάνονται, επίσης, “η απουσία καθολικού σχεδιασμού μαθημάτων που να απευθύνεται σε όλα τα παιδιά (UDL), η απουσία μηχανισμών που να επιτρέπουν την παροχή θεραπειών σε απογευματινό χρόνο, ώστε οι γονείς να μην μπαίνουν στο δίλημμα να επιλέγουν φοίτηση του παιδιού τους στο ειδικό σχολείο για χάριν των θεραπειών καθώς και η πίεση των γονιών να δεχθούν φοίτηση των παιδιών τους σε ειδικά πλαίσια”.

Οι έντεκα οργανώσεις, υποστηρίζουν, ότι επικρατεί, “λανθασμένη αντίληψη της έννοιας `εύλογες προσαρμογές` και παροχή των λεγόμενων `διευκολύνσεων` με τρόπο που δεν εξυπηρετεί πάντα τα παιδιά μας, τα οποία καλούνται να φοιτήσουν σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον που δεν γνωρίζει και δεν σέβεται τη διαφορετικότητά τους”.

“Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα σε μια εκπαίδευση η οποία θα τους δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους και αυτό το δικαίωμα ως γονείς και φίλοι έχουμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Την υπογράφουν οι ακόλουθοι : Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών, Παγκύπρια Οργάνωση Γονέων και φίλων Παιδιών με Εγκεφαλικές και άλλες παραλύσεις `Αγκαλιά Ελπίδας`, Γονείς Ειδικού Σχολείου Λευκωσίας, Σύνδεσμος Συγγενών και φίλων ατόμων με αυτισμό `ΜΑΖΙ`, Γονείς Ειδικού Σχολείο Ευαγγελισμός Λευκωσίας, Θερμοκοιτίδα Αγάπης, Κυπριακός Όμιλος Ενιαίας Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κύπρου, Ίδρυμα Κιβωτός, Παγκύπριος Σύνδεσμος Ειδικών Παιδαγωγών, Παγκύπρια Κίνηση Ίσα Δικαιώματα- Ίσες Ευθύνες και Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση