ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο τουρκικός δικηγορικός σύλλογος στα κατεχόμενα για το Κυπριακό

Συνάντηση με Μουσταφά Ακιντζί και Οζγκιουργκιούν

ΚΥΠΕ

Την άποψη ότι από τώρα θα πρέπει να συζητηθεί τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό και στο δημοψήφισμα προκύψουν δύο όχι ή ένα όχι και ένα ναι, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Τουρκίας, Μετίν Φεϊζίογλου, ο οποίος βρίσκεται στα κατεχόμενα και είχε συναντήσεις με τον Τ/κ ηγέτη και τον “πρωθυπουργό”.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί ο κ. Φείζογλου ευχήθηκε να υπάρξει μια συμφωνία προς το συμφέρον όλων, μίλησε για κρίσιμη περίοδο λέγοντας ότι “και η καρδιά της Τουρκίας χτυπά εδώ, μαζί σας”.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, είπε, τότε η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει πλήρως τα τελωνεία της για το ψευδοκράτος και να αρθούν μια σειρά από πρακτικές δυσκολίες, να γίνει το νησί ένας παράδεισος επενδύσεων και να ζει ο καθένας με ασφάλεια και ευμάρεια. Αυτό, πρόσθεσε, θα πρέπει να λεχθεί από τώρα, να ξέρει ο κόσμος ότι σε περίπτωση που πει όχι τι θα γίνει μετά.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι βρίσκονται στο πιο δύσκολο σημείο, δεν υπάρχει επιδιαιτησία από το εξωτερικό και όλα τα κάνουν μόνοι τους. “Το πιο δύσκολο είναι να θες δύο ναι”. Αυτό, ανέφερε, θέλει η τ/κ πλευρά. Υπάρχουν δύο όψεις ενός νομίσματος, συνέχισε, λέγοντας ότι υπάρχουν ακόμη δυσκολίες και για να τις ξεπεράσουν χρειάζεται ορθολογισμός και ρεαλισμός. Κάλεσε την ε/κ πλευρά να είναι λογική και ρεαλιστική και εάν αυτό γίνει, είπε, τότε μπορούμε να βρούμε διέξοδο στην Κύπρο.

Στην συνάντηση του Τούρκου δικηγόρου με τον “πρωθυπουργό”, ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν ανέφερε ότι ποτέ δεν αντιτάχθηκαν σε μια συμφωνία στην Κύπρο, αλλά ειδικά το θέμα των εγγυήσεων της Τουρκίας δεν μπορεί να τεθεί υπό συζήτηση. “Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 80% του τ/κ λαού δίδει μεγάλη σημασία σε αυτό. Πολύ μικρός είναι ο αριθμός των Τ/κ που θα κάνει υποχωρήσεις για τις εγγυήσεις της Τουρκίας. Σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι Τ/κ θέλουν τις εγγυήσεις”.

Ο κ. Οζγκιουργκιούν ανέφερε ότι στα κεφάλαια Διακυβέρνηση, Εδαφικό, Ασφάλεια και Εγγυήσεις υπάρχουν προβλήματα που βρίσκονται ενώπιόν τους και μπορεί να δημιουργήσουν ζητήματα μετά τη λύση τόσο σε οικονομικό όσο και σε νομικό επίπεδο. Ειδικά για το εδαφικό και το περιουσιακό, είπε πως εάν την επόμενη ημέρα της λύσης τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα, η οικονομία στο “βορρά” μπορεί να καταρρεύσει.

Ο κ. Φειζίογλου δήλωσε ότι μπορούν να συμβάλουν νομικά στις διαπραγματεύσεις και έχουν σκέψεις για το πως μπορεί να γίνει αυτό, εξηγώντας ότι πριν έρθουν στην Κύπρο μίλησαν στην Άγκυρα στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με άτομα που ξέρουν το Κυπριακό.

Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο ενέργειας και υποστήριξε ότι η περιοχή της Καρπασίας “δεν πρέπει να χαθεί” καθώς βρίσκεται στο μέσον μιας περιοχής με σοβαρά ενεργειακά αποθέματα. Οταν συζητείται το περιουσιακό σίγουρα αυτή η περιοχή πρέπει να τύχει σημασίας, σε αντίθετη περίπτωση οι Τ/κ σύντομα θα εγκαταλείψουν ένα πολύ μεγάλο πλούτο, συμπλήρωσε. Αυτό, είπε, το βλέπουν σαν εθνικό καθήκον και παρακολουθούν από κοντά τα θέματα των εγγυήσεων, εδαφικού και εκπροσώπησης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση