ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φ. Φωτίου: Υπάρχει κίνυδνος να μην μπορεί να λειτουργήσει η ΔΕΑ

Συμμετείχε στη ΓΣ της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου

ΚΥΠΕ

Για το θέμα των αγνοουμένων, τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στη διασπορά και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενημέρωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου τους ομογενείς στο Λονδίνο και δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης, συμμετέχοντας στη Γενική Συνέλευση της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αγνοουμένων, προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) να μην μπορεί να λειτουργήσει, καθώς έχει μειωθεί η συχνότητα εύρεσης οστών κατά τις ανασκαφές.

«Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες από Τουρκοκύπριους τον τελευταίο καιρό, άλλες ακριβείς, άλλες όχι, διότι ξέρετε και ο χρόνος δε βοηθά τη μνήμη. Δεν ήταν τυχαίο που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί απευθύνθηκαν σε όσους γνωρίζουν κάτι προτρέποντάς τους να το γνωστοποιήσουν δίχως φόβο. Αλλά οι αγνοούμενοι δεν θα βρεθούν μόνο μέσω μαρτυριών. Αν δεν δοθούν οι πληροφορίες που έχει στα αρχεία του ο τουρκικός στρατός, δεν γίνεται», είπε ο κ. Φωτίου.

Τόνισε κατά τη διάσκεψη Τύπου και κατά την ενημέρωση της Ομοσπονδίας ότι η Τουρκία έχει διαπράξει έγκλημα τόσο με την απόκρυψη στοιχείων, π.χ. για τους ομαδικούς τάφους πέριξ της Κερύνειας, όσο και με τη μετακίνηση οστών.

Πρόσθεσε ότι κάποιοι μπορεί να είναι θαμμένοι και στην Τουρκία, στην περιοχή των Αδάνων όπου μεταφέρθηκαν Ελληνοκύπριοι τις ημέρες της εισβολής. Ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι επιχειρείται να αντληθούν πληροφορίες από το αρχείο του Ερυθρού Σταυρού, που ήταν ο μόνος διεθνής οργανισμός στην περιοχή εκείνη την περίοδο.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον Διευθυντή Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας Γιον Νταλχόιζεν, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση αντιλαμβάνεται την ανθρωπιστική πτυχή του θέματος και θέλει να βοηθήσει.

Έδωσε την υπόσχεση στους συγγενείς των αγνοουμένων ότι η πολιτεία δεν θα σταματήσει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν μέχρι να εξακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου.

Ο κ. Φωτίου τόνισε επίσης ότι σημαντικό ρόλο στο θέμα των αγνοουμένων μπορούν να διαδραματίσουν οι απόδημοι Κύπριοι. Όπως ανέφερε, έχει έρθει η ώρα για μία συντονισμένη με το εθνικό κέντρο στρατηγική, ιδίως στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία να συνεργαστεί επί αυτού του ανθρωπιστικού ζητήματος. Ο Επίτροπος Προεδρίας πρότεινε την εξέταση ενεργειών ώστε να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων ένα ψήφισμα που θα αφορά τους αγνοούμενους, ανάλογο με το πρόσφατο ψήφισμα υπέρ της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε επίσης με λεπτομέρεια σε σχέδια συνεργασίας με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αρμενία, ώστε να υπάρξει αμοιβαία αξιοποίηση των μελών της διασποράς αυτών των χωρών για την προώθηση εθνικών συμφερόντων.

Σε ό,τι αφορά θέματα που άπτονται της καθημερινότητας και της αξιοποίησης των αποδήμων, ο Επίτροπος Προεδρίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους ομογενείς, 2ης, 3ης ή και 4ης γενιάς. Όπως σημείωσε, στόχος είναι «να κρατηθούν στις ρίζες τους» και για το σκοπό αυτό έχουν μεταξύ άλλων αυξηθεί τα προγράμματα οργανωμένων επισκέψεων στην Κύπρο, έχει δημιουργηθεί ο θεσμός της προσωρινής απασχόλησης νέων ομογενών σε κρατικές υπηρεσίες, δίνονται υποτροφίες σε αποδήμους και λειτουργεί πρόγραμμα εκπαίδευσης του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι σε συνεργασία με τον αρμόδιο Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννη Αμανατίδη προετοιμάζεται σχέδιο αξιοποίησης Ελλαδιτών και Κυπρίων επιχειρηματιών του εξωτερικού που θα μπορούσαν να ενώσουν δυνάμεις.

Δεσμεύθηκε δε να εξετάσει αιτήματα που υποβλήθηκαν επί διαφόρων θεμάτων που ενδιαφέρουν τους ομογενείς του Ηνωμένου Βασιλείου, σημειώνοντας ότι η εντολή που έχει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να γίνει ό,τι είναι δυνατό για τη στήριξη της διασποράς.

Στην αναφορά του στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Φώτης Φωτίου είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πάντα ήθελε λύση με επανένωση της Κύπρου και επομένως επαφίεται στην Τουρκία να κάνει τις κινήσεις εκείνες που απαιτούνται για την επίτευξη συμφωνίας. «Τώρα θα μετρήσουμε την Τουρκία, στα δύσκολα θέματα που ανοίγουν, το εδαφικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Λύση με εγγυήσεις ή παραμονή τουρκικών στρατευμάτων δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από τους Ελληνοκύπριους, διότι είναι ζήτημα που άπτεται της επιβίωσης του ελληνισμού», σημείωσε ο κ. Φωτίου.

Παρέπεμψε δε και σε δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι κατ’ ελάχιστον δεν είναι δυνατό η λύση να προβλέπει επιστροφή υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση εδαφών λιγότερων από όσα προέβλεπε το σχέδιο Ανάν.

Ο κ. Φωτίου εξήρε την προσφορά της παροικίας, των οργανωμένων συνόλων και ιδίως της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας, καθώς επίσης και του Υπάτου Αρμοστή Ευριπίδη Ευρυβιάδη, ο οποίος ήταν παρών στη Γενική Συνέλευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση