ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δοκιμάζεται στην πράξη ο Θεσμός των συμβασιούχων οπλιτών

Επίσημη πρώτη για τους 3 χιλιάδες οπλίτες στις μονάδες εκστρατείας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Δυο μήνες πριν την εφαρμογή της 14ης θητείας τίθεται σε εφαρμογή και υπηρεσιακά ο θεσμός των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥ.ΟΠ). Μετά από μια σχετικά σύντομη παραμονή και εκπαίδευση στα ΚΕΝ οι πρώτοι τρείς χιλιάδες ΣΥΟΠ παρουσιάσθηκαν στις μονάδες που έχουν τοποθετηθεί.

Οι επόμενοι δυο μήνες όπως εκτιμάτε στο ΥΠΑΝ είναι καθοριστικοί μιας και στο διάστημα αυτό θα φανούν οι αντοχές ενός εγχειρήματος που αφενός φιλοδοξεί να μετατρέψει την Εθνική Φρουρά σε ημιεπαγγελματική δύναμη και αφετέρου να μην προκληθούν προβλήματα υπηρεσιακής φύσεως από τυχόν φυγή αριθμού ΣΥ.ΟΠ.

Από πλευράς Υπουργείου Άμυνας οι τελευταίες πινελιές ομαλής ένταξης των Οπλιτών έπεσαν σε συγκέντρωση υψηλόβαθμων στελεχών της Εθνικής Φρουράς με τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη την περασμένη Πέμπτη. Μέλημα του ΥΠΑΜ είναι να μην παρουσιαστούν πρακτικά προβλήματα κατά την τοποθέτηση των ΣΥ.ΟΠ στις μονάδες που ενδεχομένως να προκαλέσουν φυγή κάποιων εξ αυτών.

Οι ανησυχίες του ΥΠΑΜ πηγάζουν κυρίως από τα ποσοστά των υποψηφίων ΣΥ.ΟΠ που σε κάποια φάση της διαδικασίας πρόσληψης και εκπαίδευσης έκαναν δεύτερες σκέψεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» ο αριθμός των ΣΥ.ΟΠ που εγκατέλειψαν την διαδικασία εργοδότησης στην Εθνική Φρουρά ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες με αποτέλεσμα ο αριθμός των επιλαχόντων να έχει μειωθεί σε τέτοιο επίπεδο που να μην μπορεί να καλύψει ενδεχόμενες νέες αποχωρήσεις ΣΥ.ΟΠ που έχουν προσληφθεί.

Στοιχεία που δεν συνάδουν με τα νούμερα που φέρεται να δίνει το ΥΠΑΜ.

Αγκάθι οι υπηρεσίες
Ένα από τα ζητήματα που ενδεχομένως να επενεργήσουν καταλυτικά στην διατήρηση του αριθμού των 3 χιλιάδων ΣΥ.ΟΠ και δεν έχουν επιλυθεί είναι οι υπηρεσίες των νεοπροσληφθέντων. Η προσπάθεια το όλο ζήτημα να ρυθμιστεί πριν την τοποθέτησή τους σε μονάδες δεν απέδωσε καρπούς λένε οι πληροφορίες.

Για τους επόμενους δυο μήνες, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, οι ΣΥ.ΟΠ θα αναλάβουν τέσσερις υπηρεσίες τον μήνα όσες δηλαδή οι μόνιμοι υπαξιωματικοί και αξιωματικοί. Μετά την απόλυση της επόμενης σειράς κληρωτών τον Ιανουάριο ο αριθμός των υπηρεσιών θα διπλασιαστεί και θα κυμαίνεται από έξι έως οκτώ υπηρεσίες το μήνα ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε μονάδας.

Το πιο σημαντικό όμως που φαίνεται να προκαλεί ήδη μουρμουρητά είναι οι φήμες ότι δεν θα υπάρχει για τους ΣΥ.ΟΠ η απαλλαγή της επομένης μέρας από την υπηρεσία κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται από το ΥΠΑΜ.

Τα κριτήρια των μεταθέσεων
Στο κομμάτι αυτό, λένε οι πληροφορίες μας, έγινε το ανθρωπίνως δυνατόν ώστε οι 3 χιλιάδες ΣΥΟΠ να τοποθετηθούν σε μονάδες πλησίον του τόπου διαμονής τους. Το ΥΠΑΜ είχε θέσει τρία κριτήρια με βάση τα οποία έγιναν οι τελικές επιλογές και τοποθετήσεις.

Το πρώτο αφορούσε τις υπηρεσιακές ανάγκες το δεύτερο τον τόπο διαμονής και το τρίτο τα προσόντα του κάθε Συμβασιούχου Οπλίτη. Σημαντικό ρόλο στις μεταθέσεις διαδραμάτισε και η οικογενειακή κατάσταση του καθενός με τους παντρεμένους με τέκνα να έχουν προτεραιότητα.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία κάποιο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν οπλίτες που διαμένουν σε Πάφο και Λεμεσό ωστόσο και εδώ όπως μας λέχθηκε καταβλήθηκε προσπάθεια ο χρόνος μετάβασης προς και από τις μονάδες να είναι σχετικά μικρός.

Ο θεσμός θα πετύχει
Το Υπουργείο Άμυνας αντιδρά έντονα στις όποιες πληροφορίες για προβλήματα με τους ΣΥ.ΟΠ. Ο διευθυντής του Υπουργού Άμυνας Κωνσταντίνος Φυτιρής σε κατηγορηματικό ύφος είπε στην «Κ» ότι ο θεσμός του Επαγγελματία Οπλίτη έχει πετύχει και κάποια μικρά όπως τα χαρακτήρισε προβλήματα θα επιλυθούν με τους μηχανισμούς που υπάρχουν.

Σε ότι αφορά τις υπηρεσίες οι ΣΥ.ΟΠ μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν τέσσερις το μήνα και την επομένη απαλλαγή ως ανάπαυση εκτός στρατοπέδου με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει πολυήμερη άσκηση η παρουσίαση εφέδρων.

Από τον ερχόμενο Ιανουάριο όπως μας είπε ο κ. Φυτιρής οι μηνιαίες υπηρεσίες θα κυμανθούν από έξι μέχρι οκτώ το μήνα με ανάπαυση την επομένη.

Στόχος του ΥΠΑΜ να καλύπτονται οι υπηρεσιακές ανάγκες και παράλληλα να υπάρχει ανθρώπινη αντιμετώπιση ως επαγγελματίες εργαζόμενοι.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση